Heb je zonnepanelen op je dak liggen en wil je de overtollige energie opslaan? Dan heb je natuurlijk een energieopslagmedium nodig. Met een accu voor je zonnepanelen kun je ook ‘s avonds en op regenachtige dagen genieten van je zelfopgewekte zonnestroom. Met zo’n buffer kun je tot wel voor 80 procent onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.

Accu voor zonnepanelen: waarom zou je hiervoor kiezen?

 

Huishoudens die zonnepanelen op hun dak hebben liggen, hebben overdag waarschijnlijk energie over, terwijl ze ‘s nachts en ‘s avonds energie tekortkomen en dus weer afhankelijk zijn van het net.

De stroom die ze overdag over hebben, wordt massaal teruggeleverd aan het net en dat zorgt op steeds meer plekken in het land voor problemen. Het elektriciteitsnet kan de groei van het aantal zonnepanelen niet aan, waardoor de panelen uitschakelen. Juíst op de momenten dat het zonnig is en ze dus veel opbrengen.

Door de overcapaciteit van je zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu kun jij dit voorkomen. Dan gebruik je alle energie die je opwekt, ben je minder afhankelijk van het net én loop je minder risico dat je zonnepanelen uitschakelen op een zonnige dag.

Mismatch in energieverbruik

Er is een mismatch tussen het moment dat stroom wordt opgewekt en verbruikt.

Mismatch in energieverbruik

Sla thuis je eigen energie op: duurzaam én slim!

Door met een accu je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten.

Accu zonnepanelen: wat is het en hoe werkt het?

 

Een zonnepanelen-accu is een grote batterij, waarmee je in de avonduren of op een regenachtige dag je woning kunt voorzien van voldoende stroom. Je wordt dus minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Ook kun je met een accu voor zonnepanelen je piekverbruik opvangen, waardoor je vaak kunt voorkomen dat je een zwaardere en dus duurdere aansluiting nodig hebt waarvoor je jaarlijks extra moet betalen.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en uiteindelijk krijgen eigenaren van zonnepanelen helemaal geen vergoeding meer voor de energie die ze terugleveren. Dit maakt het interessanter om de overtollige stroom op te slaan in een thuisbatterij. Zo heb je gratis energie tijdens de piekuren.

Volledig los van het elektriciteitsnet?

Veel mensen hebben de droom om volledig zelfvoorzienend te zijn. Helaas is het op dit moment nog niet haalbaar om je zonne-energie-accu in de zomer te vullen met zonnestroom en deze pas in de winter te gebruiken. Er zijn wel alternatieven, zoals seizoensopslag, maar de thuisbatterij is de meest toegankelijke optie voor dagelijkse opslag. Seizoensopslag brengt namelijk hoge kosten met zich mee en is daarmee niet rendabel.

Capaciteit thuisbatterijen

De opslagcapaciteit van accu’s voor zonnepanelen wordt steeds groter. Zo is onze Powerwall voor thuisgebruik verkrijgbaar vanaf 10 kWh. Hiermee kan een gemiddeld gezin één volledige dag onafhankelijk zijn van het net. Als je energiebehoefte toeneemt, bijvoorbeeld als je een elektrische auto aanschaft, kun je meerdere Powerwalls aan elkaar koppelen. Op deze manier kun je de capaciteit uitbreiden tot maximaal 140 kWh. 

Hier moet je natuurlijk wel ruimte voor hebben: één Powerwall is 60 cm breed, 1 meter hoog, 30 cm diep en moet bevestigd worden aan de wand.

Zonopbrengst verbruiken

Door het overschot aan opgewekte energie op te slaan in je accu, kun je ’s avonds en ’s nachts in je energiebehoefte voorzien. Dit is dus écht jouw eigen energie.

Principe energie opslag

Accu voor zonnepanelen van Kiwatt

 

Ben je enthousiast geworden over energieopslag en wil je ook je eigen zonnestroom opslaan? Bij Kiwatt kun je kiezen uit 2 verschillende configuraties:

Kiwatt Powerwall

Kiwatt Powerwall

 

De Kiwatt Powerwall is primair bedoeld voor particulieren. Deze batterij heeft een capaciteit van 10 kWh, die desgewenst uitgebreid kan worden tot 140 kWh. De Powerwall is stof- en waterbestendig en kan dus veilig in een schuur of onder een afdak geplaatst worden. Met de gratis slimme app kun je voortdurend monitoren hoe je accu presteert.

Voor de opslag van energie heb je een hybride omvormer nodig die kan samenwerken met accu’s. Heb je deze nog niet, dan leveren we die mee. We kunnen zelfs een complete set zonnepanelen met accu leveren. Dan weet je zeker dat je het maximale uit je zonnepanelen haalt.Naar de Powerwall

Kiwatt Powerpack

Kiwatt Powerpack

 

Voor bedrijven, melkveehouderijen of grote woningen hebben we de Kiwatt Powerpack. Deze is verkrijgbaar vanaf 30 kWh en kan uitgebreid worden tot 800 kWh. Zo heb je de garantie dat je je opgewerkte energie kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. En ook hier geldt dat er zonnepanelen met de accu verkrijgbaar zijn. Informeer naar de mogelijkheden. Naar de Powerpack