Energie opslaan wint aan populariteit in Nederland. Steeds meer mensen vinden het een aantrekkelijk idee om zelf energie op te wekken met hun zonnepanelen en het overschot op te slaan in een accu. Zo zijn ze minder afhankelijk van het elektriciteitsnet op het moment dat de zon niet schijnt. Maar er zijn meer redenen om te investeren in energie opslag.

Het belang van energie opslaan

 

Er zijn steeds meer mensen die elektrisch koken, verwarmen en rijden. Er wordt in totaliteit dus fors meer elektriciteit verbruikt. Maar dat niet alleen: deze elektriciteit wordt vaak ook nog eens op dezelfde momenten verbruikt. Precies op de momenten dat er minder groene stroom beschikbaar is.

Ga maar na: als je rond 18.00 uur thuiskomt van je werk, hang je je elektrische auto aan de lader, maar dat is ook het moment waarop je begint met koken en misschien de wasmachine aanzet. En niet alleen jij, maar de hele straat, de hele buurt, de hele stad. 

Dit zorgt dus voor enorme pieken die onze elektriciteit duurder maken en het elektriciteitsnet minder betrouwbaar. Bovendien is er op deze piekmomenten niet voldoende groene stroom beschikbaar voor alle huishoudens, waardoor er teruggevallen moet worden op elektriciteit die geproduceerd wordt in vervuilende gas- en kolencentrales (grijze stroom). Precies wat we niet meer moeten willen.

De oplossing om deze pieken op te vangen en uitsluitend hernieuwbare energie te gebruiken? Zelf energie opslaan. Je slaat je elektriciteit dan op op het moment dat de zon schijnt en kunt deze op elk moment van de dag gebruiken. Op die manier beschik je altijd over voldoende groene stroom om je huishouden draaiende te houden. Daarnaast lever je een bijdrage aan de energietransitie door je gebruik van fossiele energie terug te dringen en de druk op het elektricteitsnet te reduceren.

Principe energie opslag

Energie opslaan: slim én duurzaam

Door je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet én minder kwetsbaar voor storingen en fluctuaties. Ook draag je je wel gewaardeerde steentje bij aan de energietransitie.

Opslag van energie: de voordelen

Minder afhankelijk van het net

Allereerst ben je met energie opslag natuurlijk voor een groot deel onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Volledig onafhankelijk is op dit moment nog niet mogelijk, maar tot 80% is zeker haalbaar. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Minder kwetsbaar voor storingen

Verder zorgt de elektrificatie van huishoudens voor pieken en dalen in het elektriciteitsverbruik, wat tot uitval van het elektriciteitsnet kan leiden. Daarnaast is het net kwetsbaar voor onderbrekingen en uitval door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Dit zie je in andere landen al gebeuren en ook in Nederland krijgen we door klimaatverandering met steeds extremere weersomstandigheden te maken. Zonne energie opslaan zorgt ervoor dat jij niet ineens zonder stroom komt te zitten bij een flinke storm.

Minder last van schommelingen in stroomprijzen

Tot slot ben je minder vatbaar voor schommelingen in elektriciteitsprijzen, als gevolg van een mismatch tussen vraag en aanbod. Er wordt veel elektriciteit verbruikt op momenten dat er weinig (hernieuwbare) energie beschikbaar is en dat zie je terug in de stroomprijzen. Hier heb jij geen last van als je op die momenten de stroom die is opgeslagen in je accu gebruikt.

Bovendien kun je met een energieopslagmedium de pieken in je gebruik opvangen, waardoor je een grotere aansluiting en hogere, maandelijks terugkerende vastrechtkosten kunt voorkomen.


Stroom opslaan in je eigen accu

Voor de opslag van elektriciteit, heb je een energieopslagsysteem nodig, zoals onze Kiwatt Powerwall voor particulieren (vanaf 10 kWh) of onze Kiwatt Powerpack voor bedrijven (vanaf 30 kWh, doorgaans toegepast met 40 kWh). Met deze systemen haal je het maximale uit je je zonnepanelen. Al na 1 zonnige dag is je accu volgeladen met je eigen zonne-energie.

Kiwatt Powerwall

Kiwatt Powerwall

 

Deze accu om energie in op te slaan is primair bedoeld voor particulieren. Je kunt hier 10 kWh aan energie in opslaan, die desgewenst uitgebreid kan worden tot 140 kWh. De Powerwall is stof- en waterbestendig en kan dus veilig in een schuur of onder een afdak geplaatst worden.

Je kunt deze accu los, met een hybride omvormer en/of met een hybride omvormer en zonnepanelen bestellen. De ideale oplossing voor particulieren om elektricteit in op te slaan.Naar de Powerwall

Kiwatt Powerpack

Kiwatt Powerpack

 

Voor bedrijven, agrarische ondernemingen of grote woningen (grootverbruikers) hebben we de Powerpack ontwikkeldDeze is verkrijgbaar vanaf 30 kWh en kan uitgebreid worden tot 800 kWh. Zo heb je de garantie dat je je opgewerkte energie kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. Maar ook zijn er voor grootverbruikers meer interessante redenen om energie op te slaan. Lees er alles over op de Powerpack pagina.Naar de Powerpack

Wil je ook je eigen energie opslaan?

Laat je informeren. Neem eenvoudig contact op met een van onze adviseurs.