De komende jaren moeten we met z’n allen massaal de overstap maken naar een fossielvrije wereld. Dit betekent dat we op den duur alleen nog maar gebruik kunnen maken van hernieuwbare energie. Maar de uitdaging is natuurlijk dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait, terwijl we wel 24 uur per dag op onze elektriciteitsvoorziening moeten kunnen rekenen. Daarom wordt er volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van energieopslagsystemen. Zo kun je de energie die je nu opwekt opslaan om later te gebruiken.

Energieopslagsystemen: verschillende opslagmethoden

 

Energieopslag kan worden onderverdeeld in drie algemene categorieën: thermische opslag, batterijopslag en mechanische opslag. 

Thermische opslag

Thermische energieopslagsystemen maken gebruik van bijvoorbeeld water of gesmolten zout, dat de warmte van de zon absorbeert en vasthoudt. Dit verwarmde water of zout wordt vervolgens opgeslagen in een geïsoleerde tank, totdat de energie nodig is. Dit kan uren, dagen of zelfs maanden later zijn en ook over de seizoenen heen. Warmte die opgewekt wordt in de zomer kan dus worden opgeslagen voor verwarming in de winter. En andersom kun je kou die opgeslagen wordt in de winter gebruiken voor verkoeling in de zomer.

Batterijopslag

Een andere mogelijkheid is energie opslag in elektrochemische batterijen. Wanneer zonne-energie in een batterij wordt gepompt, ontstaat er een chemische reactie tussen de componenten van de batterij, waardoor de energie wordt opgeslagen. 

Er zijn verschillende vormen van elektrochemische energieopslag. Een bekend voorbeeld is de lood-zuuraccu die in auto’s zit. Een ander voorbeeld is de lithium-ionbatterij, die je terugvindt in smartphones en laptops. Hiervan bestaan verschillende varianten, maar de kobalvrije lithium-ijzer-fosfaatbatterij is momenteel de beste en veiligste techniek voor batterijopslag.

Mechanische opslag

Mechanische opslagsystemen, ten slotte, maken gebruik van de potentiële energie van een object om elektriciteit op te wekken. Het vliegwiel, gepompte waterkracht en perslucht zijn bijvoorbeeld vormen van mechanische opslag. Bij deze opslagmethode wordt overtollig elektrisch vermogen omgezet in mechanisch vermogen, dat weer wordt omgezet in elektriciteit voor later gebruik. 

Een nadeel van thermische en mechanische energieopslagsystemen is dat de opslagkosten erg hoog zijn, waardoor deze oplossingen vooral geschikt zijn voor nuts- en andere grote bedrijven. Ook bevatten deze installaties veel bewegende onderdelen die onderhoudsgevoelig zijn en snel slijten.

 

Wil je thuis energie opslaan? Dan heeft een batterij de beste papieren. Dit geldt met name voor de lithium-ijzerfosfaatbatterij. Deze batterijen zijn relatief goedkoop, hebben een bescheiden formaat en zijn geschikt voor een groot aantal toepassingen. Dit type batterij vind je dan ook terug in onze configuraties.


Inzicht met de energiemanager

Als je je eigen zonnestroom opslaat, wil je natuurlijk continu inzicht hebben in je energiestromen. Dit kan met het energiemanagementsysteem van Kiwatt.

Dit energiemanagementsysteem monitort de zonnepanelenopbrengst, de batterijcapaciteit, het gebruik van laadstations en het gebruik in het gebouw. Vervolgens wordt automatisch bepaald op welk moment de Kiwatt Powerwall of Powerpack volgeladen of juist ontladen wordt. Hier heb je zelf dus geen omkijken naar.

Kiwatt energiemanager

Zonne energieopslagsystemen van Kiwatt

 

Bij Kiwatt bieden we onze eigen zonne-energieopslagsystemen aan: de Kiwatt Powerwall en de Kiwatt Powerpack

De Kiwatt Powerwall is bedoeld voor particulieren. Deze kan 10 kWh aan zonne energie opslaan, waarmee een gemiddeld huishouden een hele dag zonder zon kan doorkomen. Je kunt meerdere van deze accu’s koppelen tot een maximum van 140 kWh. Je kunt dus 14 dagen achtereen zelfvoorzienend zijn. Houd er wel rekening mee dat de accu aan de muur geplaatst wordt en dat je hier dus ruimte voor nodig hebt.

Bedrijven kunnen kiezen voor de Kiwatt Powerpack met een capaciteit van 30 kWh (uit te breiden tot 800 kWh). Deze accu is 1 meter hoog en heeft een vloeroppervlak nodig van 1 bij 1 meter.

Interesse in een energieopslagsysteem van Kiwatt?

Laat je informeren. Neem eenvoudig contact op met een van onze adviseurs.