Steeds meer particulieren en ondernemers wekken hun eigen energie op met zonnepanelen. Het overschot aan stroom leveren ze terug aan het net en daar ontvangen ze een vergoeding voor. Zo kunnen ze het hele jaar door net zo veel terugleveren als ze verbruiken. Maar er is nog een andere mogelijkheid dan terugleveren: je eigen energie opslag.

Zonne-energie opslaan: hoe werkt het?

 

Er zijn verschillende energieopslagsystemen. Maar de meest voorkomende en meest kostenefficiënte manier om je eigen stroom op te slaan, is door een thuisbatterij te koppelen aan je zonnepanelen. 

Zonnestroom opslaan in een thuisbatterij werkt als volgt:

  • Je zonnepanelen wekken energie op;
  • De (hybride) omvormer stuurt deze energie naar de elektrische apparaten die op dat moment in gebruik zijn;
  • Op het moment dat de hybride omvormer constateert dat er energie over is, wordt deze opgeslagen in jouw thuisaccu;
  • Is je accu vol en wek je zonne-energie op? Dan wordt de overtollige stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet;
  • Is je accu leeg en gebruik je energie? Dan wordt er stroom ingekocht van het elektriciteitsnet

De door je zonnepanelen opgewekte stroom wordt dus real time naar je apparaten gestuurd. Pas wanneer de zonnepanelen geen stroom opwekken maar je wel stroom nodig hebt – in de avonduren of op een grijze winterdag bijvoorbeeld – wordt er opgeslagen stroom uit de accu gebruikt.

Energie opslaan in thuisaccu

Sla thuis je eigen energie op: duurzaam én slim!

Door thuis zonne-energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten.

Voordelen van zonne-energie opslag

 

Het net raakt op steeds meer plekken overbelast. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en leveren deze stroom op dezelfde momenten terug. De huidige infrastructuur kan deze hoeveelheden aan stroom niet goed verwerken, met als gevolg dat je zonnepanelen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo wordt er minder zonne-energie terug geleverd, waardoor het net tijdelijk ontlast wordt. Dit fenomeen wordt clipping genoemd. Door je eigen energie op te slaan, benut je jouw zonnepanelen dus optimaal. Al jouw overtollige energie sla je gewoon op en gebruik je weer op het moment dat je dit zelf nodig hebt. Hierdoor…

  • …haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen
  • …ben je minder afhankelijk van het energienet
  • …ben je minder afhankelijk van storingen
  • …heb je minder last van schommelingen in energieprijzen
  • …ben je voorbereid op toenemende elektrificatie en heb je geen zwaardere netaansluiting nodig

Thuis energie opslaan

Voor de opslag van zonne-energie voor thuis hebben we de Kiwatt Powerwall ontwikkeld. De Powerwall is de batterij voor mensen met zonnepanelen. Een batterij die je ergens binnen of buiten aan de wand hangt. Na één zonnige dag is de Powerwall opgeladen met jouw zonne-energie.

Zonne energie opslag Kiwatt Powerwall

Thuis energie opslaan: is jouw huis geschikt?

 

Je wilt zelf energie opslaan, maar is jouw woning daar momenteel al geschikt voor? Hieronder vind je enkele voorwaarden waaraan jouw huis moet voldoen als je thuis energie wilt opslaan.

Ruimte in je schuur

Allereerst heb je natuurlijk ruimte nodig in je schuur of aan de buitenkant van de schuur. De oplossing die wij aanbieden aan particulieren om zelf energie op te slaan, is de Kiwatt Powerwall met een opslagcapaciteit van 10 kWh. Deze is 1 meter hoog, 60 cm breed en 30 cm diep. 

Daarnaast heb je een hybride omvormer nodig, waar je natuurlijk ook ruimte voor nodig hebt. Deze is vaak iets kleiner dan de thuisaccu. De hybride omvormer van Kiwatt is 80 cm hoog en 30 cm diep. Mocht je nog geen hybride omvormer hebben, dan leveren wij deze bij je Powerwall.

Kiwatt Powerwall + Hybride omvormer

 

Een geschikte aansluiting

De meeste Nederlandse woningen beschikken over een 1-faseaansluiting. Hiervoor heb je een 1 fase hybride omvormer nodig. Nieuwere woningen beschikken over een 3-fasenaansluiting. Bij dit type aansluiting kun je ofwel een 1 fase hybride omvormer of een 3 fase hybride omvormer toepassen – afhankelijk van je wensen.

Benieuwd welke aansluiting jij hebt? Je herkent een 1-faseaansluiting aan de aanduiding 220/230 V in de meterkast. Een 3-fasenaansluiting herken je aan 3×220/230 V, 380/400 V of 380 V. Je vindt deze informatie ook terug op de rekening van je netbeheerder.

Beide aansluitingen zijn geschikt, maar behoeven een andere configuratie. Ben je niet zeker over je aansluiting? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.

Zonnepanelen

Als je zo onafhankelijk mogelijk wilt zijn van het net, moet je de energie die je wilt opslaan in een accu natuurlijk wel zelf opwekken. Hoewel je ook windenergie kunt opslaan in een accu, kiezen de meeste mensen voor de opslag van zonne energie middels zonnepanelen. Heb je nog geen zonnepanelen en wil je wel thuis energie opslaan? Bij ons kun je ook terecht voor een totaalpakket met een Kiwatt Powerwall, een hybride omvormer en zonnepanelen.


Zonne-energie opslaan voor bedrijven

Voor de opslag van zonne-energie voor bedrijven hebben we de Kiwatt Powerpack ontwikkeld. De Powerpack is verkrijgbaar vanaf 30kWh en is uit te breiden tot maar liefst 800kWh. Zo garanderen we altijd een geschikte configuratie voor jouw bedrijfspand. De Powerpack heeft een geïntegreerde omvormer. Je hoeft deze dus niet apart aan te schaffen.

Kiwatt Powerpack infographic

Zonne-energie opslagmethoden voor thuis en op kantoor

Wil je ook je eigen zonne energie opslaan?

Laat je informeren. Neem eenvoudig contact op met een van onze adviseurs