Energiebeheer in tijden van netcongestie

De energietransitie is in volle gang en streeft naar een duurzaam, toekomstbestendig en betrouwbaar energiesysteem zonder netcongestie als struikelblok. De overgang naar zo’n energiesysteem zorgt voor uitdagende vraagstukken, zoals de manier waarop we energiebeheer in kunnen richten. In dit artikel focussen we op drie oplossingen: batterijopslag, flexibel energiegebruik en peer-to-peer (P2P) energiehandel. 

  1. Wat is netcongestie?
  2. Traditionele benaderingen en de beperkingen
  3. Oplossingen voor energiebeheer
  4. Ontdek de kracht van de Kiwatt Batterij

Wat is netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnet de opgewekte energie niet efficiënt kan vervoeren van het productiepunt naar de gebruikers, vooral tijdens piekuren of in regio’s met een hoge vraag en/of aanbod. Het huidige elektriciteitsnet is nog niet voldoende aangepast aan deze fluctuaties in de energieproductie. Netcongestie kan daardoor leiden tot productiebeperkingen en mogelijk hogere energiekosten

Traditionele benaderingen en de beperkingen

Traditionele oplossingen voor netcongestie zijn vaak gericht op het uitbreiden van de netcapaciteit door middel van infrastructuurinvesteringen, zoals het aanleggen van nieuwe kabels en transformatorstations. Hoewel deze maatregelen noodzakelijk zijn, zijn ze ook kostbaar en kosten ze veel tijd. Bovendien bieden ze geen directe oplossing voor de snel veranderende energievraag en -aanbod.

Oplossingen voor energiebeheer

1. Flexibele energie

Met bedrijven en consumenten worden afspraken gemaakt over hun energiegebruik. Dit kan betrekking hebben op wanneer je bedrijf energie mag gebruiken of hoeveel energie er op bepaalde momenten van de dag beschikbaar is. Hierdoor wordt een efficiëntere inzet van de energiebronnen gestimuleerd en op deze manier blijft netcongestie onder controle.

2. Batterij-opslag

Batterijopslag biedt een directe en flexibele oplossing voor energiebeheer door overtollige energie op te slaan tijdens periodes van lage vraag en deze vrij te geven wanneer de vraag hoog is. Overtollige energie, bijvoorbeeld afkomstig uit de opbrengst van zonnepanelen, is een handige energiebron om achter de hand te hebben. Dit helpt om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Batterijen kunnen snel reageren op schommelingen in energieproductie en -consumptie, waardoor ze een belangrijke rol spelen in het stabiliseren van het net. Daarnaast geeft batterijopslag de mogelijkheid om zonne-energie ook in te zetten wanneer deze (even) niet schijnt.

3. Peer-to-peer energiehandel

 Peer-to-peer energiehandel laat je direct energie kopen en verkopen aan andere energiegebruikers. Het is een systeem waarbij bedrijven hun zelf opgewekte (zonne-)energie direct aan elkaar kunnen verkopen, zonder tussenkomst van traditionele energieleveranciers. Stel je voor dat jouw bedrijf zonne-energie opwekt, maar je hebt op dat moment minder energie nodig dan je produceert. In plaats van die overtollige energie terug te verkopen aan het net, kun je deze via een online platform aanbieden aan een ander bedrijf dat op dat moment juist extra energie nodig heeft. Ook is het mogelijk om vaste afspraken te maken met bedrijven in de buurt, zodat er een betere balans ontstaat in het energiebeheer. Dit zorgt voor een veerkrachtiger energienet. 

Ontdek de kracht van de Kiwatt Batterij

Enthousiast geworden over de mogelijkheden van energieopslag? Ontdek de Kiwatt-batterij, dé oplossing voor betrouwbare en flexibele energieopslag. Wij staan klaar om samen met jou te bepalen welke Kiwatt-batterij het beste bij jouw behoeften past. Bovendien is de Kiwatt Batterij modulair ontworpen, waardoor je hem eenvoudig kunt uitbreiden als je bedrijf groeit. Neem contact met ons op voor deskundig advies of om een afspraak te maken. Wil je alvast een kijkje nemen in ons aanbod? Maak dan gebruik van onze handige Quick Scan. Met Kiwatt ben je klaar voor een duurzame toekomst!

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not tags.tag]=media&filter[not uuid]=1f5ccb75-e253-4c15-9b2b-44d53ccae1fb&sort=date.desc