Energieopslag: essentieel voor een stabiele energievoorziening
Kiwatt

Als ondernemer brengt een stabiele energievoorziening vertrouwen en rust met zich mee. De gedachte dat jouw bedrijfsvoering stopt als er zich problemen op het energienet voordoen, kan ervoor zorgen dat je op zoek gaat naar langdurige, snel toepasbare oplossingen voor een stabiele energievoorziening. Door de komst van zonnepanelen is energieopslag voor de meeste ondernemers dichterbij gekomen om netcongestie problemen aan te pakken of zelfvoorzienend te worden. Batterij-opslag biedt stabiliteit voor bedrijven, zowel in combinatie met zonnepanelen als via energieopslag vanuit het energienet. Laten we eens kijken waarom dit zo belangrijk is.
Waarom energieopslag?
Energieopslag, en met name energie opslaan in batterijen, helpt je om je energieverbruik efficiënter te beheren. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Met een batterij opslagsysteem kun je energie opslaan op momenten dat de productie hoog is (bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt) en deze gebruiken wanneer de vraag toeneemt of de productie laag is. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening. Je kan nu namelijk zorgen voor een constante energievoorziening.
Kostenbesparing
Door energie op te slaan wanneer de tarieven laag zijn, bijvoorbeeld 's nachts of tijdens daluren, kun je deze energie gebruiken tijdens piekuren wanneer de tarieven hoger zijn. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, zeker in tijden van fluctuaties in energietarieven. Zo bespaar je op langere termijn kosten.
Bescherming tegen netcongestie
Netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet, kan ervoor zorgen dat je geen netaansluiting krijgt, omdat je boven je gecontracteerde vermogen zit. Met een eigen batterij opslagsysteem bescherm je jezelf tegen deze risico's. Je kunt je opgeslagen energie gebruiken om bedrijfsprocessen door te laten draaien op momenten dat het net overbelast is.
Batterijopslag en zonnepanelen
Als jouw bedrijf al gebruikmaakt van zonnepanelen, is batterijopslag een perfecte aanvulling. Zonnepanelen genereren vooral overdag energie. Niet bij ieder bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten ‘s nachts stil te liggen. De energiebehoefte stopt dan niet wanneer de zon ondergaat. Hier komt batterij opslag van pas:
- Overschot opslaan: wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, kan dit overschot worden opgeslagen in een batterij. Je kunt deze energie later gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds of op bewolkte dagen.
- Zelfvoorzienendheid verhogen: door je eigen energie op te slaan en te gebruiken, verklein je jouw afhankelijkheid van het energienet. Dit kan vooral voordelig zijn bij stijgende energiekosten of als er problemen zijn met de energievoorziening, bijvoorbeeld bij stroomuitval. In dat geval springt de batterij bij. Zo garandeer je een stabiele energievoorziening.
Energieopslag van het net
Zelfs zonder zonnepanelen kan batterijopslag een slimme investering zijn. Hier zijn enkele manieren waarop je hiervan kunt profiteren:
- Goedkope energie opslaan: veel energieleveranciers bieden variabele tarieven aan, met goedkopere tarieven tijdens daluren. Met behulp van een dynamisch contract speel je snel in op wisselende prijzen. Je kunt batterijen opladen tijdens deze periodes waarin de kosten laag zijn. Zo heb je altijd energie achter de hand. Dit komt niet alleen van pas om de kosten tijdens energiepieken laag te houden, maar garandeert ook dat je bedrijf altijd voorzien is van elektriciteit.
- Voorbereiding op piekperiodes: je kunt batterijen opladen vlak voor een verwacht piekmoment, zoals tijdens een koude winterdag of een hete zomerdag, wanneer de vraag naar energie hoger is. Onze EMS helpt je om goed voorbereid op te zijn op momenten van hoge energievraag en dus ook mogelijke netcongestie, zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen.
Energieopslag is niet langer een luxe, maar een noodzaak voor bedrijven die streven naar stabiliteit, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie in hun energievoorziening. Of je nu gebruikmaakt van zonnepanelen of energie opslaat vanuit het energienet, batterij opslag is een noodzakelijkheid geworden. Door te investeren in een batterijopslagsysteem zorg je ervoor dat je bedrijf altijd toegang heeft tot de benodigde energie, ongeacht de omstandigheden op het energienet. Bij Kiwatt denken wij graag met je mee en leveren wij een wij batterij opslag die past bij jouw vraag. Vul onze Quick Scan in om te zien welke Kiwatt Batterij geschikt is voor jouw bedrijf of neem contact op voor meer advies.
Al enthousiast? Vraag dan direct een offerte aan.
Kenniscentrum
Alle artikelen
"Vrijwel zelfvoorzienend met een batterij"
10 March 2025
Ontdek hoe het Gelderse kalverenbedrijf van Bart Logtenberg bijna zelfvoorzienend is geworden met zonnepanelen en het geavanceerde Kiwatt Batterijsysteem.
Lees meer
"Met Kiwatt vonden we de oplossing van onze energie-uitdagingen"
10 March 2025
Ontdek hoe De Walvis in Amsterdam netcongestie overwon met Kiwatt's innovatieve indoor batterijoplossing, waarmee de operationele efficiëntie en duurzaamheid werden verbeterd.
Lees meer
"Duurzaam leven is voor ons erg belangrijk en voeren we in alles door"
10 March 2025
Ontdek hoe de familie Janssen in Eefde duurzaam leven bereikte met de Kiwatt Batterij, door hernieuwbare energie te integreren in hun milieuvriendelijke levensstijl.
Lees meer
"Dankzij Kiwatt-accu's kunnen we nu ook 's nachts produceren."
10 March 2025
Ontdek hoe Touwfabriek Langman duurzame 24-uursproductie bereikte met Kiwatt Batterijen, waarmee ze hun inzet voor innovatie en milieuvriendelijke praktijken verder versterkten.
Lees meer
"De Kiwatt-accu heeft mijn energieoptimalisatie volledig getransformeerd''
10 March 2025
Ontdek hoe de Kiwatt Batterij de energieoptimalisatie transformeerde voor Albert Groothedde, een duurzame pluimveehouder in Vaassen, en zo de efficiëntie en duurzaamheid verbeterde.
Lees meer
"Energie is geen kostenpost, maar een opbrengstenpost"
10 March 2025
Ontdek hoe de Kiwatt Batterij boeren zoals meneer Van Zessen helpt duizenden euro's te besparen op energiekosten door overtollige zonne-energie efficiënt op te slaan.
Lees meer