Subsidie EIA neemt af in 2024: wat betekent dit voor duurzame investeringen?
Kiwatt

Duurzaamheid staat hoog op de agenda voor veel bedrijven. In Nederland worden duurzame investeringen onder andere gestimuleerd via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze fiscale regeling beloont bedrijven, en misschien zelfs die van u, voor het investeren in energiebesparende en milieuvriendelijke technologieën. Het goede nieuws is dat het helpt de transitie naar een groenere economie te versnellen. Het minder goede nieuws is dat de subsidie EIA in 2024 afneemt. Wat betekent dit voor duurzame investeringen?
- De Energie-investeringsaftrek (EIA) in een notendop
- Welke kosten komen in aanmerking voor de EIA-subsidie?
- Afnemende EIA-subsidie in 2024
- Wat betekent dit voor duurzame investeringen?
De Energie-investeringsaftrek (EIA) in een notendop
De Energie-investeringsaftrek is bedoeld om bedrijven aan te moedigen te investeren in technologieën die bijdragen aan energiebesparing en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Onder deze regeling kunnen bedrijven een deel van hun investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Dit leidt tot een direct belastingvoordeel, waardoor duurzame investeringen aantrekkelijker worden.
Om in aanmerking te komen voor de EIA moeten de investeringen voldoen aan bepaalde technische en milieu-eisen die zijn opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voordat u begint met de investeringen dient u een aanvraag in.
Welke kosten komen in aanmerking voor de EIA-subsidie?
De kosten die in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) bestaan uit:
- Kosten voor de aanschaf van het duurzame bedrijfsmiddel;
- Arbeidskosten;
- Kosten voor materialen uit uw eigen magazijn;
- Omzetbelasting die niet kan worden verrekend;
- Kosten die technisch noodzakelijk zijn en uitsluitend betrekking hebben op dat bedrijfsmiddel, zoals materiaal- en montagekosten.
Deze kosten worden vaak aangeduid als voortbrengingskosten en moeten binnen drie maanden worden ingediend om in aanmerking te komen voor de EIA.
Afnemende EIA-subsidie in 2024
In 2024 neemt de EIA-subsidie af. Jaarlijks wordt het percentage opnieuw vastgesteld. In 2023 bedraagt het percentage 45,5%. Dit houdt in dat bedrijven in 2023 45,5% van hun investeringskosten voor energiezuinige projecten kunnen aftrekken van hun belastbare winst. In 2024 zakt dit percentage terug naar 40,0%, waardoor het belastingvoordeel voor uw bedrijf afneemt.
Daarnaast heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale investeringsbedrag dat een bedrijf ontvangt omlaag gaat. Het totale budget dat beschikbaar is voor aanvragen van EIA-subsidie stijgt wel in 2024. Dit extra budget komt ten goede aan investeringen in de glastuinbouwsector.
Wat betekent dit voor duurzame investeringen?
De afnemende EIA-subsidie betekent uiteraard niet dat duurzame investeringen niet langer de moeite waard zijn. Het benadrukt wel het belang van tijdig handelen. Als uw bedrijf overweegt te investeren in energiebesparende en milieuvriendelijke technologieën, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen om te profiteren van de huidige, hogere subsidiepercentages.
Hoewel de directe belastingvoordelen afnemen, zijn de langetermijnvoordelen van duurzame investeringen ook in 2024 nog steeds aanzienlijk. U bespaart op energiekosten, vermindert uw ecologische voetafdruk en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
De afnemende subsidie EIA in 2024 benadrukt het belang van actie en planning voor bedrijven die willen investeren in duurzame technologieën. Duurzaamheid blijft een prioriteit en de voordelen van groene investeringen op lange termijn blijven groot. Dit wordt ook benadrukt door het aanblijven van grote voordelen binnen de EIA-subsidie.
Wilt u ook een blijvende, groene investering doen in uw bedrijf? Overweeg de installatie van een Kiwatt Batterij. Met de Quick scan ziet u direct welke batterij-oplossing aansluit bij de wensen van uw bedrijf. Heeft u daarna nog vragen? Stel deze via ons contactformulier of vraag direct een offerte aan. Uiteraard bent u ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op onze locatie in Ede.
Kenniscentrum
Alle artikelen
"Vrijwel zelfvoorzienend met een batterij"
10 March 2025
Ontdek hoe het Gelderse kalverenbedrijf van Bart Logtenberg bijna zelfvoorzienend is geworden met zonnepanelen en het geavanceerde Kiwatt Batterijsysteem.
Lees meer
"Met Kiwatt vonden we de oplossing van onze energie-uitdagingen"
10 March 2025
Ontdek hoe De Walvis in Amsterdam netcongestie overwon met Kiwatt's innovatieve indoor batterijoplossing, waarmee de operationele efficiëntie en duurzaamheid werden verbeterd.
Lees meer
"Duurzaam leven is voor ons erg belangrijk en voeren we in alles door"
10 March 2025
Ontdek hoe de familie Janssen in Eefde duurzaam leven bereikte met de Kiwatt Batterij, door hernieuwbare energie te integreren in hun milieuvriendelijke levensstijl.
Lees meer
"Dankzij Kiwatt-accu's kunnen we nu ook 's nachts produceren."
10 March 2025
Ontdek hoe Touwfabriek Langman duurzame 24-uursproductie bereikte met Kiwatt Batterijen, waarmee ze hun inzet voor innovatie en milieuvriendelijke praktijken verder versterkten.
Lees meer
"De Kiwatt-accu heeft mijn energieoptimalisatie volledig getransformeerd''
10 March 2025
Ontdek hoe de Kiwatt Batterij de energieoptimalisatie transformeerde voor Albert Groothedde, een duurzame pluimveehouder in Vaassen, en zo de efficiëntie en duurzaamheid verbeterde.
Lees meer
"Energie is geen kostenpost, maar een opbrengstenpost"
10 March 2025
Ontdek hoe de Kiwatt Batterij boeren zoals meneer Van Zessen helpt duizenden euro's te besparen op energiekosten door overtollige zonne-energie efficiënt op te slaan.
Lees meer