In elke technische ruimte kunt u dit systeem kwijt. De dimensionering van de Kiwatt Batterij is ideaal.
Netcongestie, vergelijkbaar met het verkeer op een drukke marktstraat tijdens de jaarlijkse Brabantse kermis. Op dat moment willen alle feestvierders genieten van de attracties en lekkernijen, wat kan leiden tot een overbelasting van de straat en toegangswegen. Net zoals het elektriciteitsnet dat soms te maken heeft met overmatige vraag, wat kan leiden tot een knelpunt in de energievoorziening. De oplossing? Onder andere congestiemanagement, waardoor inzichtelijk wordt hoe en maar vooral wanneer energie soepel door het netwerk kan stromen.
Netcongestie: stroom in een polonaise
Vergelijkbaar met andere regio's in Nederland, hebben zich ook in Brabant uitdagingen voorgedaan op het elektriciteitsnetwerk. Zowel de vraag naar elektriciteit als de toevoer ervan stuiten op flinke obstakels. Ondanks aanzienlijke inspanningen van de netbeheerder, blijft het gebrek aan beschikbare netcapaciteit een uitdaging die niet snel opgelost kan worden.
De opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie heeft het hoogspanningsnet in Noord-Brabant onder druk gezet, waardoor deze nu overvol zit en volledig vastloopt. Dit resulteerde juni vorig jaar in een stop voor nieuwe zakelijke aansluitingen.
“Dit betekent dat ondernemingen in zowel Brabant als Zeeland rekening moeten houden met aanzienlijke wachttijden, variërend van lang tot zeer lang, wanneer zij een nieuw verzoek indienen bij het netbedrijf.”
Nu, ruim een jaar later, zijn er zowel goede als minder goede ontwikkelingen geweest. Het minder positieve nieuws; hoewel we wat ruimte hebben ontdekt op het net, is dit helaas verre van toereikend om aan de groeiende behoefte aan netcapaciteit voor bedrijven te voldoen. Dit betekent dat ondernemingen in zowel Brabant als Zeeland rekening moeten houden met aanzienlijke wachttijden, variërend van lang tot zeer lang, wanneer zij een nieuw verzoek indienen bij het netbedrijf. Hierdoor ontvangen nieuwe percelen niet de benodigde stroom van het net, moeten nieuwbouwprojecten wachten op aansluiting en is het niet mogelijk voor bedrijven om overtollige stroom van zonnepanelen op hun daken terug te leveren aan het net. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de ongewenste gevolgen die zich voordoen.
De positieve ontwikkelingen zijn er ook. Steeds meer bedrijven begrijpen het probleem en werken aan oplossingen. Denk aan slimmer gebruik van het stroomnet, het ontwikkelen van off-grid systemen en zelfs het gebruik van waterstof als andere vorm van energie. Het is zeker niet makkelijk, maar het ondernemerschap van Brabant brengt al nieuwe oplossingen op gang. Om te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt op drukke momenten, is congestiemanagement noodzakelijk. Het opslaan van stroom in eigen batterijen kan ook een oplossing zijn.
De elektriciteitsnetwerken in Brabant en Limburg zijn momenteel maximaal belast. Bedrijven in deze regio's hebben geen mogelijkheid meer voor nieuwe aansluitingen. Zelfs de extra capaciteit die vorig jaar werd gecreëerd via congestiemanagement is volledig benut.
In een strategische zet bundelen zeven Brabantse gemeenten hun krachten om gezamenlijk wind- en zonneparken te ontwikkelen, waarmee ze duurzame elektriciteit kunnen genereren. De oprichting van het Publiek Ontwikkelbedrijf stelt hen in staat om actief de leiding te nemen in de eigen energietransitie. Hiermee zetten ze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, waarbij ze zelf het roer in handen nemen. Lees hier meer.