Netcongestie is een groeiend probleem binnen de energietransitie. De vraag naar elektriciteit groeit, terwijl de beschikbare transportcapaciteit van het net voorlopig nog afneemt. Dit leidt tot leveringsproblemen, storingen en vertragingen bij duurzame energieprojecten. Hoewel de huidige situatie al voor aanzienlijke ontregeling zorgt, is het de vraag of we ooit de maximale transportcapaciteit bereiken, wat het energienet zou kunnen verstoppen. We informeren je hier graag verder over.
Netcongestie is al enige tijd een probleem dat ons bezighoudt, en het lijkt erop dat we er voorlopig mee te maken zullen hebben. Maar hoe is deze situatie ontstaan? Kort samengevat, netcongestie is het resultaat van drie samenlopende factoren. Deze combinatie leidt tot een hoge vraag in energie die momenteel moeilijk te vervullen is.
Met de toenemende elektrificatie van sectoren zoals vervoer (elektrische voertuigen) en woningen neemt de vraag naar elektriciteit snel toe. Dit zet extra druk op het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekuren. Dit zijn momenten op een dag waarin het elektriciteitsverbruik het hoogst is, meestal tijdens de ochtend- en avonduren wanneer mensen thuis zijn en veel apparaten gebruiken.
De overgang naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie leidt tot een minder consistente energieproductie. Dit resulteert in situaties waarin meer elektriciteit wordt geproduceerd dan het net kan verwerken, vooral op momenten dat de vraag laag is.
Veel bestaande elektriciteitsnetten zijn verouderd en niet ontworpen om de huidige en toekomstige vraag aan te kunnen. Dit resulteert in beperkte transportcapaciteit, vooral in dichtbevolkte gebieden.
In Nederland is er al sprake van netcongestie in diverse regio's. Vooral in het zuiden en het westen van het land slibt het elektriciteitsnet steeds verder dicht. Netbeheerders, zoals TenneT, hebben al aangegeven dat in bepaalde gebieden de aansluitcapaciteit is bereikt of binnenkort zal worden bereikt. Dit betreft zowel hoog- als laagspanningsnetten.
Experts schatten dat zonder snelle en verstrekkende investeringen in de netinfrastructuur, Nederland in de komende 5 tot 10 jaar nog vaker met netcongestie te maken zal krijgen. De exacte timing is afhankelijk van verschillende factoren:
Zonder investeringen van de overheid in netversterking zullen de problemen met netcongestie toenemen en sneller optreden.
Een van de directe gevolgen van netcongestie is dat nieuwe aansluitingen voor bedrijven en huishoudens worden beperkt. Op sommige plekken in Nederland is dit al het geval, maar de verwachting is dat dit op grotere schaal voor gaat komen. Dit kan leiden tot vertragingen in de energietransitie, bouw en economische groei.
In ernstige gevallen leidt de toenemende netcongestie tot periodes van stroomuitval en het tijdelijk uitschakelen van energievoorziening voor bedrijven en andere grootverbruikers. Dit is een groot probleem voor bedrijven.
Netcongestie vormt daarom een serieuze uitdaging voor de energietransitie in Nederland. De toenemende vraag maakt het steeds belangrijker om stappen te ondernemen om de problemen van netcongestie het hoofd te bieden. Door te investeren in batterij-opslag kan je een groot deel van de problemen opvangen.
Met behulp van de Kiwatt Batterij ben je voorbereid op ernstigere netcongestieproblematiek. Er is een batterij voor elk bedrijf en iedere situatie. Daarnaast is het ook mogelijk om de batterijen te koppelen, zodat het mogelijk is om nog veel grotere hoeveelheden energie op te slaan. Is er in de toekomst meer capaciteit nodig? De nieuwe Kiwatt batterij kan gekoppeld worden aan je bestaande systeem.Vul onze Quick Scan in om te zien welke Kiwatt Batterij geschikt is voor jouw bedrijf of neem contact op voor meer advies.
Al enthousiast? Vraag dan direct een offerte aan.
Kiwatt Batterij Brochure
Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.