Terugleverbeperkingen vormen een groeiend probleem voor bedrijven die hun eigen duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Door de toenemende vraag naar energie en de populariteit van zonnepanelen, raakt het elektriciteitsnet steeds vaker overbelast. daardoor krijg je steeds vaker te maken met netcongestie. Dit betekent dat je bedrijf soms niet in staat zijn is om alle overtollige stroom terug te leveren aan het net. Deze beperkingen hebben niet alleen financiële gevolgen, maar maken het ook moeilijker om bedrijfsprocessen duurzaam in te richten en optimaal te profiteren van investeringen in groene energie. Dit kan MVO-doelen lastig te bereiken maken
Een terugleverbeperking doet zich voor wanneer jouw bedrijf meer elektriciteit opwekt dan het verbruikt. Op het moment dat je deze elektriciteit wil terugleveren aan het elektriciteitsnet blijkt daar een stop op te zitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt en wanneer je machines (tijdelijk) stil staan, maar er wel energie wordt opgewekt. In dergelijke gevallen kunnen elektriciteitsnetbeheerders beperkingen opleggen. Jouw bedrijf heeft een terugleverbeperking: je mag de overtollige energie niet aan het net terugleveren. Dit is onderdeel van het netcongestieprobleem.
Terugleverbeperkingen kunnen om diverse redenen ontstaan. Enerzijds kan het elektriciteitsnet simpelweg niet de pieken in de opgewekte elektriciteit aan, wat resulteert in ongebruikte overschotten. Anderzijds kan het voorkomen dat de vraag naar elektriciteit op bepaalde momenten laag is, waardoor overtollige energie niet efficiënt kan worden benut. Stel je bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf voor dat overdag een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekt via zonne-energie, maar waar de meeste activiteiten voornamelijk 's nachts plaatsvinden. In dergelijke gevallen kan de overtollige dagelijkse energie niet effectief worden gebruikt en zijn terugleverbeperkingen van toepassing.
Batterijtechnologie is een veelbelovende oplossing om terugleverbeperkingen aan te pakken. De Kiwatt Batterij slaat overtollige energie op wanneer de productie van je zonnepanelen hoog is en zet deze energie later in wanneer dat nodig is. Dit biedt meerdere voordelen:
Met de mogelijkheid om zelf opgewekte energie te benutten op strategische momenten, helpt jouw bedrijf niet alleen de kosten te verlagen, maar versterkt het ook de efficiëntie van je energieverbruik. Zo wordt peakshaving mogelijk.
Batterijen fungeren als energieopslag en garanderen de continuïteit van jouw bedrijf, zelfs wanneer er tijdelijk geen energie beschikbaar is, zoals bij leveringsproblemen op het elektriciteitsnet of tijdens een stroomstoring.
Het inzetten van batterijen voor het opslaan en benutten van overtollige energie bevordert duurzaamheid en vermindert de noodzaak van fossiele brandstoffen.
Bedrijven hebben de mogelijkheid om tijdens piekuren de opgeslagen energie aan het elektriciteitsnet te verkopen, wat extra inkomsten genereert.
Kortom, terugleverbeperkingen zijn een uitdaging wanneer je bedrijf er naar streeft om duurzame energie op te wekken. De Kiwatt Batterij biedt een effectieve manier om overtollige energie op te slaan. Je zet deze energie gewoon weer in wanneer je deze nodig hebt. Of je verkoopt deze tegen een gunstig tarief op de energiemarkt in combinatie met een flexibel energiecontract. Kiwatt staat klaar om je te ondersteunen bij het overwinnen van deze uitdaging en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Bij vragen zijn wij bereikbaar via ons contactformulier of vraag direct een offerte aan. Uiteraard ben je ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op onze locatie in Ede.
Kiwatt Batterij Brochure
Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.