Netcongestie in Drenthe

Drenthe, een prachtige provincie in het noorden van Nederland, stond als eerste voor de uitdaging van netcongestie op het elektriciteitsnet. Deze provincie, bekend om zijn uitgestrekte landschappen en landelijke gemeenschappen, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met aanzienlijke groei in het elektriciteitsverbruik en de opwekking van duurzame energie. Vooral in grote steden als Assen en Emmen. Ook Hoogeveen, Meppel en Coevorden lopen tegen netcongestie aan. Dit heeft geleid tot een reeks complexe problemen met betrekking tot de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit heeft invloed op de bedrijven en inwoners die deze prachtige provincie rijk is.

  1. Toenemende duurzame energieproductie
  2. Zoeken naar extra ruimte in het net
  3. Oplossingen voor netcongestie Drenthe
  4. Drenthe in het (net)nieuws

Toenemende duurzame energieproductie

Drenthe heeft een aanzienlijk potentieel voor de opwekking van duurzame energie. Met name wind- en zonne-energie zijn een populaire bron van hernieuwbare opwekking. Deze hernieuwbare bronnen hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het elektriciteitsnet is echter nog altijd niet in staat om de pieken in de productie op te vangen, wat leidt tot congestieproblemen. Ondanks dat ze de eerste provincie waren met deze problemen is het Drenthe nog niet gelukt om een oplossing te vinden voor de toenemende netcongestieproblematiek.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Zoeken naar extra ruimte op het net

Krapte op het hoogspanningsnet heeft gevolgen voor de klanten van de regionale netbeheerders Enexis en RENDO, omdat het hoogspanningsnet ook elektriciteit levert aan het regionale middenspanningsnet. Wanneer bedrijven afgelopen jaar een nieuwe aansluiting of een verhoogde transportcapaciteit wilden aanvragen, kwamen ze op een wachtlijst te staan. TenneT heeft onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat het koppelstation zwaarder belast kon worden dan gedacht. Hierdoor kwam in Drenthe in 2023 zo’n 46 megawatt extra capaciteit vrij. Goed nieuws dus voor lokale bedrijven en particulieren.

Zulke initiatieven zijn onmisbaar in een tijd waar netcongestie ervoor zorgt dat bedrijven niet kunnen uitbreiden en hele huizenblokken niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet.”

Oplossingen voor netcongestie in Drenthe

Een lokale voetbalvereniging speelde een opvallende rol in het aanpakken van netcongestie in hun omgeving. Alhoewel ze zonnepanelen op hun kantine wilden plaatsen, werden ze geconfronteerd met congestiebeperkingen. Door het gebruik van LED verlichting, energieopslag in een batterij en thermische buffers slaagden ze erin om de piekbelasting te verminderen. Zulke initiatieven zijn onmisbaar in een tijd waar netcongestie ervoor zorgt dat bedrijven niet kunnen uitbreiden en hele huizenblokken niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet.

Bovendien heeft de provincie een subsidieprogramma opgezet om bedrijven te ondersteunen die hinder ondervonden van netcongestie. Daarnaast hebben ze in 2023 opnieuw het budget in de subsidieregeling ‘Oplossingen voor netcongestie bij duurzame energieproductie’ verhoogd. Dit initiatief stimuleert om innovatieve oplossingen aan te dragen. Van netcongestie zijn we in Nederland, en dus ook in Drenthe, voorlopig nog niet af. 

Via het subsidieloket is meer informatie te vinden over de mogelijkheden. Zelf draagt de provincie alvast tien oplossingen aan die tijdelijk verlichting bieden, totdat blijvende oplossingen voor de congestieproblematiek zijn gevonden.

Drenthe in het (net)nieuws

Drenthe heeft voorsprongetje, maar moet wel keuzes maken door krap elektriciteitsnet

Drenthe beschouwt de initiële ervaring met netcongestie als een kans en een voorsprong, en erkent de noodzaak om samen met belanghebbenden innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een verbetering van de netwerkinfrastructuur. Lees meer.

Provincie wil meer bedrijven helpen die geen aansluiting krijgen op elektriciteitsnetwerk

Bedrijven die een grootzakelijke aansluiting nodig hebben, maar niet kunnen krijgen vanwege de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk kunnen een beroep doen op een vernieuwde subsidieregeling. Lees meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Groningen.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FDrenthe
Wat is netcongestie en hoe beïnvloedt het Drenthe?

Netcongestie in Drenthe verwijst naar de situatie waarbij het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit heeft om te voldoen aan de groeiende vraag, veroorzaakt door de toename van duurzame energieproductie en het stijgende elektriciteitsverbruik, vooral in steden als Assen en Emmen.

Wat is de rol van de Kiwatt Batterij in het beheersen van netcongestie in Drenthe?

De Kiwatt Batterij speelt een belangrijke rol door opgewekte energie op te slaan tijdens perioden van lage vraag en deze vrij te geven tijdens piekmomenten, wat helpt om de belasting van het net te balanceren en netcongestie te verminderen.

 



 

Wat zijn de langetermijnplannen van Drenthe voor het omgaan met netcongestie?

Drenthe werkt samen met netbeheerders, lokale overheden, en het bedrijfsleven om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen die de capaciteit van het netwerk structureel zullen verhogen, zodat het toekomstige energiebehoeften kan ondersteunen.

Hoe ondersteunt Drenthe lokale bedrijven die last hebben van netcongestie?

De provincie biedt subsidies en ondersteuningsprogramma’s aan bedrijven die hinder ondervinden van netcongestie, om hen te helpen met innovatieve oplossingen die de druk op het net kunnen verlichten.

Wat is de impact van netcongestie op nieuwe aansluitingen in Drenthe?

Door netcongestie staan veel nieuwe aanvragen voor aansluitingen of verhoogde capaciteit op een wachtlijst, wat met name grote energieverbruikers en nieuwe ontwikkelingsprojecten treft.