Netcongestie in Flevoland
Netcongestie, ofwel netwerkcongestie, is een groeiend probleem in Flevoland. De provincie Flevoland staat bekend om zijn uitgestrekte landschappen en moderne steden. De provincie heeft de afgelopen jaren een gestage groei doorgemaakt, zowel op het gebied van bevolking als economische activiteit. Deze groei heeft echter ook geleid tot toenemende uitdagingen met betrekking tot netcongestie. Dit heeft invloed op diverse aspecten van het dagelijks leven in Flevoland.
Congestiemanagement in Flevoland
Al sinds november 2022 gaf de beheerder van het hoogspanningsnet TenneT aan dat de maximale verbruikte capaciteit bereikt was. Als gevolg van de recente aankondiging bevindt Liander zich momenteel in een situatie waarin geen verdere capaciteit kan worden toegewezen aan grootverbruikers van elektriciteit.
Voor de nabije toekomst onderzoekt TenneT momenteel de levensvatbaarheid van congestiemanagement. Dit houdt in dat ze onderzoeken of er bereidwillige grootverbruikers van elektriciteit zijn die, tegen een gepaste vergoeding, bereid zijn om tijdens piekmomenten het elektriciteitsnet te ontlasten. Dit zou kunnen betekenen dat ze op andere tijdstippen gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het net, waardoor de algehele stabiliteit van het elektriciteitsnet wordt verbeterd.
Gevolgen van netcongestie
Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.
In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.
Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.
Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.
Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.
In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.
Toenemend energieverbruik
De groeiende bevolking en industrie in Flevoland leiden tot een grotere vraag naar elektriciteit. Dit heeft geleid tot congestie in het elektriciteitsnetwerk, met name tijdens piekuren. Hierdoor kan het moeilijk zijn om hernieuwbare energie efficiënt te verdelen en te profiteren van de wind- en zonne-energie die in de provincie worden opgewekt.
“TenneT en Liander werken aan langetermijnoplossingen, maar er is dringend behoefte aan snellere resultaten.”
Oplossingen vanuit de samenleving
Afgelopen jaar zijn VNO-NCW Flevoland, de Flevolandse bedrijvenkringen en de provincie Flevoland in gesprek gegaan over netcongestie in de provincie. De huidige elektriciteitsinfrastructuur kan niet genoeg stroom leveren, waardoor bedrijven in Flevoland problemen ondervinden bij uitbreiding, nieuwbouw en het implementeren van duurzaamheidsmaatregelen. TenneT en Liander werken aan langetermijnoplossingen, maar er is dringend behoefte aan snellere resultaten. Daarom wordt er een onderzoek gestart waaruit duidelijk moet worden op welke bedrijventerreinen in verschillende Flevolandse gemeenten de netcongestie het grootste probleem vormt.
Ondernemers in Flevoland wordt gevraagd om informatie aan te dragen. Vanuit deze resultaten worden de grootste probleempunten vastgesteld en wordt er gekeken welke kortetermijn oplossingen haalbaar zijn op de bedrijventerreinen die het meest last hebben van de netcongestieproblematiek. Aangezien niet alle bedrijventerreinen tegelijkertijd kunnen worden aangepakt, zullen er prioriteiten worden gesteld op basis van de resultaten die naar voren komen uit het onderzoek.
Flevoland in het (net)nieuws
Het elektriciteitsnet in Flevoland heeft ernstige capaciteitsproblemen. Ongeveer 150 bedrijven in de provincie wachten momenteel op een aansluiting. Lees meer.
Er wordt onderzoek verricht om op grote schaal batterijen in te zetten voor energieopslag, zodat dit kan worden ingezet om te helpen tegen netcongestie. Lees meer.
Batterij Experience Center
Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.
Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.
Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Friesland.
Als gevolg van netcongestie moet Liander soms 'nee' verkopen aan nieuwe grootverbruikers. Het is belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.
Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.
Netcongestie in Friesland betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.
Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.
Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.