Netcongestie in Limburg

Netcongestie in Limburg trekt de aandacht door de snelgroeiende vraag naar elektriciteit, de opkomst van duurzame energiebronnen en de behoefte aan betrouwbare stroomvoorziening. De beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de provincie Limburg heeft geleid tot zorgen over de toekomstige energievoorziening. Zeker nadat vorig jaar een stop is ingelast voor het aansluiten van nieuwe bedrijven op het energienet. Kortom, in de provincie Limburg is een hoop te winnen op het gebied van netcongestie. 

  1. Waarom netcongestie een probleem is
  2. Waarom congestiemanagement onvoldoende werkt
  3. Netcongestie in Limburg en Europa
  4. Batterijopslag
  5. Limburg in het (net)nieuws

Waarom netcongestie een probleem is

Netcongestie is een ernstig probleem dat van invloed is op zowel bedrijven als particulieren in Limburg (en de rest van Nederland). Door de grote vraag naar stroom, kan het elektriciteitsnet het niet meer aan. Het wordt niet alleen moeilijker om een nieuwe aansluiting te krijgen, maar een verzwaarde aansluiting is vaak ook geen optie meer. Daarnaast vertraagt het zelfs de groeiende ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Bovendien kan het leiden tot stroomuitval en onbetrouwbare energievoorziening, wat de economie en het dagelijks leven flink beïnvloedt.

“In Limburg is de capaciteit van het elektriciteitsnet sinds een jaar volledig benut. Dit betekent dat bedrijven in deze regio's geen nieuwe aansluitingen kunnen krijgen.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Waarom congestiemanagement onvoldoende werkt

In Limburg is de capaciteit van het elektriciteitsnet sinds een jaar volledig benut. Dit betekent dat bedrijven in deze regio's geen nieuwe aansluitingen kunnen krijgen. Eerder werd er via congestiemanagement extra capaciteit beschikbaar gesteld om nieuwe bedrijven toch aan te kunnen sluiten. Het ging om zo’n 545 MW. Helaas zit er geen rek meer in deze mogelijkheid. Zowel voor het afnemen als het terugleveren van elektriciteit is er geen ruimte meer beschikbaar. Deze situatie geldt met name voor grote gebruikers met aansluitingen van meer dan 3x80 A, terwijl aansluitingen met lagere capaciteit nog wel ruimte hebben.

Hoewel het net vol is, wordt de volledige capaciteit niet constant benut. Het gaat hierbij om de situatie tijdens piekmomenten. Netverzwaring zou de ideale oplossing zijn om netcongestie in Limburg te verlagen, maar dit is een lang en ingewikkeld proces dat nog jaren op zich laat wachten. Netbeheerders zoeken daarom naar bedrijven die hun energieverbruik kunnen en willen aanpassen. Bijvoorbeeld door hun productieprocessen aan te passen of batterijen te gebruiken om pieken op te vangen.

Netcongestie in Limburg en Europa

Daarnaast is netcongestie ook een probleem in andere Europese landen. Om deze reden overweegt de EU de oprichting van een European Super Grid (ESG). Hiermee kan elektriciteit gedeeld worden tussen Europese landen en zelfs met Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hierdoor kunnen energie-overschotten tussen landen worden uitgewisseld. Ook dit is helaas nog toekomstmuziek.

Hoe jij kan helpen
Ook ú kunt een rol spelen bij het verminderen van netcongestie in Limburg. Door bewust om te gaan met uw energieverbruik en te investeren in duurzame energiebronnen draagt u bij aan een betere energievoorziening voor de toekomst. Door het gebruik van een batterij heeft u meer controle over het moment waarop u elektriciteit van het net afneemt. Daarnaast kunt u duurzaam opgewekte zonne-energie opslaan en inzetten op een later moment. Goed voor uw portemonnee, goed voor het milieu en een goede manier om netcongestie het hoofd te bieden.

Batterijopslag

Wilt u de energiecapaciteit voor uw bedrijf vergroten? Met de Kiwatt Batterij kunt u tijdelijk energie opslaan van uw zonnepanelen of energieleverancier tijdens de daluren. De Kiwatt Batterij wordt geactiveerd wanneer u extra energie nodig heeft. Twijfelt u welke batterijoplossing geschikt is voor uw situatie? Vul eenvoudig de Quick Scan in om te ontdekken welke batterij u helpt om de strijd aan te gaan met netcongestie.

Limburg in het (net)nieuws

Stroomnetwerk Limburg vol, nieuwe bedrijven niet aangesloten

Landelijk netbeheerder Tennet heeft aangekondigd dat er een tijdelijke stop komt voor nieuwe en bestaande bedrijven die elektriciteit willen afnemen of opwekken in Noord-Brabant en Limburg, omdat het hoogspanningsnet vol zit. Lees meer.

Uitbreiding elektriciteitsnetwerk moet sneller om energietransitie te halen

Tennet waarschuwt dat de trage uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Nederland de energietransitie bedreigt, aangezien nieuwe duurzame projecten niet op tijd kunnen worden aangesloten. Lees meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.