Netcongestie in Zuid-Holland

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit of de lokale opwekking van energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen en windmolens, de capaciteit van het elektriciteitsnet overschrijdt. Dit leidt tot overbelasting en onbalans in het netwerk, wat kan resulteren in stroomstoringen, onstabiele spanningen en beperkingen bij het aansluiten van nieuwe gebruikers of het terugleveren van overtollige energie aan het net. Netcongestie vormt een uitdaging voor het efficiënt en betrouwbaar functioneren van het elektriciteitsnet, met name in gebieden met hoge energievraag, snelle groei en toenemende duurzame energiebronnen.

  1. Netcongestie in het bedrijvige Zuid-Holland
  2. Omdenken: efficient omgaan met energie
  3. Zuid-Holland in het (net)nieuws

Netcongestie in het bedrijvige Zuid-Holland

Netcongestie heeft flinke effecten op een provincie als Zuid-Holland. Een provincie die bekendstaat als een plek waar veel handel en bedrijvigheid is. Steden als Rotterdam, Den Haag en Delft draaien volop productie en hebben een hoge werkgelegenheid. Al deze bedrijven, fabrieken en huishoudens hebben elektriciteit nodig. Je kan je voorstellen dat het elektriciteitsnet behoorlijk druk is. Vooral wanneer er ook nog eens met de allerbeste bedoelingen groene energie opgewekt wordt met zonnepanelen en windmolens.

De provincie Zuid-Holland koestert een ambitieus streven met betrekking tot nieuwbouw en het verduurzamen van zowel transport als bedrijventerreinen. Daarnaast hebben tuinbouw- en agrarische ondernemingen plannen om zonnepanelen op hun daken te plaatsen en zo elektriciteit terug te voeden in het netwerk. Al deze ontwikkelingen stellen aanzienlijke eisen aan het elektriciteitsnetwerk.

Hierdoor ontstaat op sommige plekken netcongestie: dan is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt en kunnen er geen extra bedrijven worden aangesloten (en komen op een wachtrij van soms wel langer dan 5 jaar te staan). Netcongestie werkt ook de andere kant op: dan kan niemand elektriciteit terugleveren op het net. Dat is een probleem. 

“Netcongestie en gebrek aan fysieke ruimte zetten een rem op tal van (duurzame) projecten gericht op innovatie, woningbouw en infrastructuur.”

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Omdenken: efficiënt omgaan met energie

Om netcongestie doeltreffend aan te pakken en het elektriciteitsnet soepel te laten functioneren, kan een provincie verschillende strategieën inzetten. Allereerst zijn er slimme netwerken, ook wel bekend als smart grids of load balancing, die mogelijk kunnen worden geïmplementeerd. Deze geavanceerde systemen maken gebruik van technologieën die de energiestromen nauwkeurig beheren en de vraag en het aanbod van elektriciteit in balans houden, waardoor congestie wordt verminderd.

 Daarnaast kunnen energieopslagsystemen een essentiële rol spelen, waaronder onze Kiwatt Batterij. Door energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze vrij te geven tijdens de piekperiode, vangen deze batterijsystemen overtollige energie op en vermindert daardoor de druk van het netwerk en zorgt daardoor voor een stabielere en efficiëntere energievoorziening.

Een andere aanpak omvat het implementeren van flexibele tariefstructuren, waarbij dynamische tarieven worden gehanteerd op basis van de tijd van de dag. Dit moedigt mensen en bedrijven aan om energie te gebruiken wanneer de vraag lager is, waardoor piekbelasting wordt tegengegaan. Tegelijkertijd is bewustwording over energie-efficiëntie en de inzet van slimme technologieën van groot belang voor de balans tussen vraag en aanbod. Deze aanpassingen stellen gebruikers in staat om hun energieverbruik te beheren en aan te passen op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken.

Door lokale energieopwekking te bevorderen en samen te werken met stakeholders, zoals energiebedrijven en technologie-experts, kan een provincie effectieve oplossingen ontwikkelen die netcongestie verminderen en een betrouwbare energie-infrastructuur waarborgen. Zo kan een zonnepark overdag het ene bedrijf ondersteunen en de opgeslagen overtollige energie door een ander bedrijf tijdens de nachts shifts worden ingezet.

Zuid-Holland in het (net)nieuws

Liander vraagt bedrijven flexibel om te gaan met elektriciteit

In een strategische zet bundelen zeven Brabantse gemeenten hun krachten om gezamenlijk wind- en zonneparken te ontwikkelen, waarmee ze duurzame elektriciteit kunnen genereren. Lees hier meer

Historische groei zonnepanelen op woningdaken

In 2022 zijn er weer veel zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander in Zuid-Holland. Lees hier meer.  

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Zuid-Holland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FZuid-Holland
Wat kan ik doen om de impact van netcongestie op mijn bedrijf in Zuid-Holland te verminderen?

Door te investeren in batterijsystemen kun je energie opslaan wanneer de vraag op de energiemarkt laag is en deze gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het overbelaste net. Start de quick scan om te ontdekken welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Wat zijn de oorzaken van netcongestie in Zuid-Holland?

De oorzaken zijn de hoge energievraag van industriële en stedelijke gebieden, snelle groei van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens, en ambitieuze plannen voor nieuwbouw en verduurzaming.

Waarom is netcongestie een probleem voor duurzame projecten in Zuid-Holland?

Netcongestie beperkt de mogelijkheden voor nieuwe aansluitingen en teruglevering van energie, wat een rem zet op duurzame projecten zoals zonnepanelen op daken van tuinbouw- en agrarische ondernemingen.

Hoe beïnvloedt netcongestie de teruglevering van energie aan het net in Zuid-Holland?

Bij netcongestie kan overtollige energie niet teruggeleverd worden aan het net, waardoor bedrijven met zonnepanelen of windmolens geen gebruik kunnen maken van hun opgewekte energie.

Welke gebieden in Zuid-Holland worden het meest getroffen door netcongestie?

Steden als Rotterdam, Den Haag, en Delft, met hun hoge energievraag en productieactiviteiten, worden het meest getroffen door netcongestie.