De toepassing van zonnepanelen is uitgegroeid tot één van de meest populaire bronnen van duurzame en milieuvriendelijke energie. Talloze huishoudens en bedrijven hebben geïnvesteerd in zonnepanelen op hun daken, om redenen variërend van het verminderen van de ecologische voetafdruk tot het verminderen van de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen, en zelfs om geen zwaardere netaansluiting te hoeven aanvragen. De zon is een krachtige bondgenoot in onze zoektocht naar duurzame energie, maar nu ligt piekbelasting op de loer.
Ondanks de vele voordelen is het echter niet ongewoon dat zonnepanelen op bepaalde momenten worden uitgeschakeld. Als jij je afvraagt waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen, ligt het antwoord deels in jouw eigen verbruik en deels in de energieopwekking in uw buurt, wat kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet.
Een veelvoorkomend probleem doet zich voor wanneer er te veel zonne-energie tegelijkertijd wordt opgewekt in een specifieke wijk of straat. Dit fenomeen doet zich voor wanneer veel huishoudens en bedrijven zonnepanelen hebben geïnstalleerd en er op hetzelfde moment veel zonne-energie wordt geproduceerd. Helaas kan de infrastructuur, zoals de kabels die de opgewekte elektriciteit transporteren, deze grote hoeveelheid energie niet verwerken.
Het kernprobleem ligt in de capaciteit van de elektriciteitskabels, aangezien er een maximale hoeveelheid energie is die op hetzelfde moment kan worden getransporteerd. Zodra meerdere bedrijven of huishoudens dicht bij elkaar zonne-energie opwekken en deze proberen aan te bieden aan hun energieleverancier, raken de kabels overbelast. Daarom worden jouw zonnepanelen tijdelijk uitgeschakeld om schade aan jouw zonnepanelen en de aangesloten apparatuur te voorkomen en de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.
Het uitschakelen van zonnepanelen vanwege overbelasting is een voorzorgsmaatregel die wordt genomen door netbeheerders. Je heeft hier zelf dus weinig invloed op. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van het elektriciteitsnetwerk, met als doel een veilige en betrouwbare stroomvoorziening te waarborgen. Door tijdelijk zonnepanelen uit te schakelen die te veel stroom opwekken, wordt de belasting op het elektriciteitsnet verminderd en wordt overbelasting voorkomen.
Om te voorkomen dat jij jouw zonnepanelen thuis of bij jouw bedrijf moet uitschakelen, investeren netbeheerders in de modernisering en versterking van de elektriciteitsinfrastructuur. Dit omvat het upgraden van kabels en transformatorstations, evenals het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels om zowel de groeiende vraag als het aanbod aan stroom te reguleren. Hoewel dit proces langzaam verloopt en kostbaar is, biedt het op de lange termijn een oplossing.
Voor individuele zonnepaneelbezitters kan het helpen om informatie te delen met buren en gezamenlijke stappen te nemen om overbelasting te voorkomen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken in de wijk of met naastgelegen bedrijven over de opwekking en afname van energie. Soms is het mogelijk om de manier waarop energie wordt gebruikt beter te plannen, waardoor het minder vaak nodig is om zonnepanelen uit te schakelen.
Als je veel energie opwekt, is het jammer wanneer dit verloren gaat of je zelfs niet de mogelijkheid krijgt om er gebruik van te maken. Met een Kiwatt Batterij krijg je de kans om het overschot aan zonnestroom op te slaan en het later in te zetten wanneer je juist meer energie nodig hebt dan je op dat moment opwekt. Dit is een modulair systeem dat meegroeit met jouw onderneming. Het bevat Nederlandse hardware en software en onze support is bovendien 24/7 bereikbaar.
Het gebruik van zonnepanelen om zelf hernieuwbare energie op te wekken is een geweldige stap naar duurzaamheid, maar op een zonnige dag kan je al snel jouw energievraag overschrijden. Voordat je het weet, worden jouw zonnepanelen uitgeschakeld. Zolang jouw overproductie nergens heen kan, wordt jouw huishouden of bedrijf geconfronteerd met dit probleem, waarbij je meer energie produceert dan je op dat moment nodig heeft.
Zonder een adequate opslagmogelijkheid kan overtollige energie niet worden bewaard voor gebruik op een later moment. Het is daarom in eerste instantie belangrijk om de capaciteit van jouw zonnepanelen af te stemmen op de energiebehoeften van jouw bedrijf of huishouden.
Daarnaast helpt het aanschaffen van batterij-opslag, in combinatie met een bijpassende app, om jouw energiegebruik en -opslag te maximaliseren, zonder dat jouw zonnepanelen regelmatig moeten worden uitgeschakeld. De Kiwatt App ondersteunt bijvoorbeeld het optimaliseren van jouw eigen energiecapaciteit. Het geeft je de volledige vrijheid om de opgewekte energie op jouw manier in te zetten. Gebruik je het in de avonduren om jouw machines te laten draaien of de auto op te laden, of kies je ervoor om de opgeslagen energie uit jouw Kiwatt Batterij verkopen aan het energienet wanneer er een grote vraag naar energie is. Met de Kiwatt batterij beheer jij jouw energieproductie effectief en heb je meer invloed op de manier waarop jouw zonne-energie wordt ingezet, wat de kans op uitschakeling van jouw zonnepanelen minimaliseert.
Ben je benieuwd naar welke batterij-oplossing het beste past bij jouw specifieke situatie? Overweeg je een batterij-opslagsysteem om jouw zonne-energie efficiënter in te zetten? Dan is het tijd om de Quick Scan uit te voeren!
Met onze Quick Scan ontdek je snel en eenvoudig welke batterij-oplossing het meest geschikt is voor jouw bedrijf of huishouden. Heb je vragen of wilt je meer weten over wat wij voor jouw bedrijf of huishouden kunnen betekenen? Onze experts analyseren jouw energiebehoefte en voorzien je graag van gepersonaliseerd advies om de ideale batterijconfiguratie te bepalen.
Vraag een offerte aan via ons digitale offerte formulier. Ons team staat klaar om je te helpen bij het optimaliseren van jouw energieopslag en het realiseren van duurzame oplossingen die aansluiten bij jouw behoeften.
Kiwatt Batterij Brochure
Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.