Als bezitter van zonnepanelen mag je alle elektriciteit die je verbruikt wegstrepen tegen de elektriciteit die je opwekt. Zo kun je op nul op de meter uitkomen als je net zoveel opwekt als je verbruikt. Maar vanaf 2023 wordt deze salderingsregeling afgebouwd, waardoor je elk jaar wat minder kunt salderen. Je krijgt dus steeds minder voor je overschot op zonnige dagen, maar als de zon niet schijnt betaal je wel de volle mep voor elektriciteit van het net. Gelukkig is er een oplossing: de thuisaccu.

In dit artikel lees je hoe salderen precies werkt, wat er gaat veranderen vanaf 2023 en waarom een thuisbatterij een goed alternatief is voor de salderingsregeling.

Wat is salderen?

 

Als je zonnepanelen hebt, wek je op zonnige dagen meer op dan je op dat moment nodig hebt. Dit overschot lever je terug aan het net en wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. 

Saldering energie: zo werkt het

Stel je voor dat je jaarlijks 2.739 kWh elektriciteit verbruikt. Dit is het gemiddelde verbruik van alle huishoudens in Nederland volgens Nibud. Daarnaast wek je 3.000 kWh zelf op met je zonnepanelen. Volgens de salderingsregeling mag je de 2.739 kWh aan elektriciteit die je verbruikt, wegstrepen tegen de elektriciteit die je opwekt. Daarmee kom je dus op nul op de meter uit als je je volledige elektriciteitsverbruik op jaarbasis zelf opwekt.

Welk bedrag je voor je stroom krijgt, hangt af van de elektriciteitsprijs die jij op dit moment betaalt.

Heb je vóór 1 juli 2021 een doorlopend contract afgesloten met een looptijd van minimaal 2 jaar? Dan betaal je ongeveer 15 cent per kWh stroom en ontvang je ook 15 cent per kWh stroom die je teruglevert. In dit voorbeeld is dat 2.739 x 0,15 = 410,85.

Heb je een contract met variabele energietarieven of heb je na 1 oktober een nieuw jaarcontract met vast tarief afgesloten? Dan betaal je tussen de 30 en 40 cent per kWh stroom en ontvang je dit bedrag ook voor de stroom die je teruglevert. In dit voorbeeld is dat een bedrag tussen de 2.739 x 0,30 = 903,60 en 2.739 x 0,40 = 1094,40 euro.

Terugleververgoeding zonnepanelen

 

Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je afneemt? Dan krijg je daarnaast een vergoeding voor het verschil tussen de stroom die je hebt opgewekt en de stroom die je hebt verbruikt. Hiervoor mag het energiebedrijf een lager tarief betalen. Dit heet de terugleververgoeding en deze vergoeding verschilt per energiebedrijf. Als je veel meer stroom produceert dan je verbruikt, loont het dus om een energieleverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief óf om de overtollige energie zelf op te slaan in een thuisbatterij.

Het verschil tussen de salderingsregeling en terugleververgoeding

 

Bij de salderingsregeling streep je de elektriciteit die je verbruikt weg tegen de elektriciteit die je opwekt. Je ontvangt dus een even hoge vergoeding voor de elektriciteit die je opwekt als je betaalt voor de elektriciteit die je verbruikt.

Daarnaast kan het zijn dat je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan je afneemt. Daar krijg je niet hetzelfde bedrag voor als je volgens de salderingsregeling krijgt. In plaats ontvang je voor deze teruggeleverde stroom een lager tarief, de terugleververgoeding.

Dus als je 3.000 kWh opwekt, waarvan je 2.739 kWh zelf gebruikt, mag je 2.739 kWh wegstrepen. Voor de overige 261 kWh ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Salderingsregeling afbouw

 

De salderingsregeling werd in 2004 ingevoerd om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelen waren nog erg duur en er was nog geen sprake van dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet door toenemende elektrificatie van huishoudens en bedrijven.

De overheid wil de salderingsregeling vanaf 2023 gaan afbouwen. Zonnepanelen zijn immers een stuk goedkoper geworden en steeds meer huishoudens produceren hun eigen stroom, die ze deels terugleveren aan het steeds drukker wordende elektriciteitsnet.

Salderen na 2023

Op dit moment mag je je volledige elektriciteitsverbruik wegstrepen tegen de elektriciteit die je zelf opwekt. Vanaf 2023 mag je elk jaar 9 procent minder wegstrepen en vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Je krijgt dan alleen nog een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert.

In de onderstaande grafiek zie je welk percentage van je energieverbruik je de komende jaren mag salderen:

Afbouw salderingsregeling

Sla thuis je eigen energie op: duurzaam én slim!

Door met een accu je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten.

Overschot opslaan

Vanaf 2023 krijg je elk jaar minder terug voor de stroom die je niet verbruikt en teruglevert aan het net. Het terugleveren van stroom wordt dus steeds iets minder interessant.

Maar dat niet alleen: het risico dat je niet alle zonne-energie die je opwekt kwijt kunt op het net, wordt steeds groter. 

Door de groei van het aantal zonnepanelen raakt het elektriciteitsnet namelijk op meer en meer plekken overbelast, waardoor de panelen op zonnige dagen teruggeregeld worden (clipping). 

Je gooit op deze dagen gratis zonnestroom weg, terwijl je ‘s avonds, ‘s nachts en op bewolkte dagen wel betaalt voor de stroom die je afneemt van het net:

Clipping toegelicht

Zonopbrengst verbruiken

Je zonnepanelen wekken meer stroom op dan je verbruikt en zonder thuisaccu gooi je dus stroom weg.

Met een thuisbatterij kun je deze mismatch tussen opwek en verbruik oplossen.

Principe energie opslag

Opslag als alternatief voor de salderingsregeling

 

Met een thuisaccu kun je de stroom die je overdag overhoudt opslaan om te gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt. Op die manier gebruik je alle stroom die je opwekt zelf en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Er gaat dus geen kostbare stroom verloren en je hoeft op piekmomenten niet te betalen voor dure stroom van het net. Bovendien kun je met een thuisaccu je piekverbruik opvangen. Zo voorkom je eenmalige aansluitkosten en jaarlijks terugkerende vastrechtkosten voor een zwaardere aansluiting.

Benieuwd of een thuisaccu iets voor jou is? Ontdek meer over onze Powerwall voor particulieren en Powerpack voor grote huishoudens en bedrijven.

Kiwatt Powerwall

Kiwatt Powerwall


Naar de Powerwall

Kiwatt Powerpack

Kiwatt Powerpack


Naar de Powerpack