Salderen: hoe werkt het?

Het opvangen van zonnestralen is een hele populaire manier om duurzame energie op te wekken. En dat is niet voor niets, want duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van MVO. Zonne-energie brengt daarin veel voordelen met zich mee. Heeft de dag veel zonuren? Dan kan je gebruik maken van de salderingsregeling en terugleververgoeding. Op een gegeven moment gaan we een punt bereiken waar de verdiensten bij teruglevering niet meer op kunnen boksen tegen een eigen energieopslag. Het is dus verstandig om bij het aanschaffen van zonnepanelen aan de langere termijn te denken. De Kiwatt Batterij helpt je vanaf het moment van installatie om duurzamer energie op te slaan. Gecombineerd met de salderingsregeling voor kleine bedrijven maak je een grote stap vooruit op het gebied van energieopslag.

1. Wat houdt salderen in?
2. Hoe werkt salderen? 
3. Geen geleidelijke afbouw saldering
4. Duurzame oplossing: de slimme Batterij van Kiwatt   

Wat houdt salderen in?

Op een hele zonnige dag wekken zonnepanelen veel zonne-energie op. Er bestaat een grote kans dat je deze zelf opgewekte zonnestroom niet allemaal zelf “op kan maken”. Het overschot aan energie lever je terug aan het stroomnet. Dit overschot wordt bijna 1 op 1 verrekend met de stroom die je daadwerkelijk afneemt. Je hoeft dan alleen nog voor het netto jaarlijkse elektriciteitsverbruik te betalen.   

Hoe werkt salderen? 

Om het begrip salderen wat meer tastbaar te maken, hebben we een rekenvoorbeeld opgesteld (waarbij je meer teruglevert dan je verbruikt). Stel: Jaarlijks verbruik je 2.000 kWh stroom van het elektriciteitsnet en lever je 2.500 kWh terug. Het energiebedrijf betaalt je in dit voorbeeld 22 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je teruglevert, mag het energiebedrijf een lager tarief bepalen. De hoogte van deze terugleververgoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Als je veel zonnestroom opwekt, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief. Welk bedrag je voor je stroom krijgt, hangt af van de elektriciteitsprijs die je op dit moment betaalt.

Kortom: dankzij de salderingsregeling betaal je alleen nog voor de stroom die je niet zelf opwekt, ongeacht of je deze groene stroom op dat moment zelf gebruikt of niet.

Geen geleidelijke afbouw saldering  

De regering had het plan opgevat om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Dit voorstel gaat niet door, waardoor je voorlopig nog gebruik kan blijven maken van deze handige regeling.

Duurzame oplossing: de slimme Batterij van Kiwatt   

Met een Kiwatt Batterij kan je de stroom die je overdag overhoudt opslaan om te gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt. Op die manier gebruik je alle stroom die je zelf hebt opgewekt en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Er gaat geen kostbare stroom verloren en je hoeft op piekmomenten niet extra te betalen. Daarnaast is dit ook nog eens een zeer duurzame oplossing, die in combinatie met de salderingsregeling een positief effect kan hebben op jouw onderneming. Ontdek de Kiwatt Batterij via onze Quick `scan of maak vandaag nog een afspraak.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not tags.tag]=media&filter[not uuid]=a623075c-d0c4-4a7a-8524-63a9535bfb6c&sort=date.desc