In elke technische ruimte kunt u dit systeem kwijt. De dimensionering van de Kiwatt Batterij is ideaal.
Netcongestie: een ondergrondse file
Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar elektriciteit of de lokale opwekking van energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen en windmolens, de capaciteit van het elektriciteitsnet overschrijdt. Dit leidt tot overbelasting en onbalans in het netwerk, wat kan resulteren in stroomstoringen, onstabiele spanningen en beperkingen bij het aansluiten van nieuwe gebruikers of het terugleveren van overtollige energie aan het net. Netcongestie vormt een uitdaging voor het efficiënt en betrouwbaar functioneren van het elektriciteitsnet, met name in gebieden met hoge energievraag, snelle groei en toenemende duurzame energiebronnen.
Netcongestie heeft flinke effecten op een provincie als Zuid-Holland. Een provincie die bekendstaat als een plek waar veel handel en bedrijvigheid is. Steden als Rotterdam, Den Haag en Delft draaien volop productie en hebben een hoge werkgelegenheid. Al deze bedrijven, fabrieken en huishoudens hebben elektriciteit nodig. U kunt zich voorstellen dat het elektriciteitsnet behoorlijk druk is. Vooral wanneer er ook nog eens met de allerbeste bedoelingen groene energie opgewekt wordt met zonnepanelen en windmolens.
De provincie Zuid-Holland koestert een ambitieus streven met betrekking tot nieuwbouw en het verduurzamen van zowel transport als bedrijventerreinen. Daarnaast hebben tuinbouw- en agrarische ondernemingen plannen om zonnepanelen op hun daken te plaatsen en zo elektriciteit terug te voeden in het netwerk. Al deze ontwikkelingen stellen aanzienlijke eisen aan het elektriciteitsnetwerk.
Hierdoor ontstaat op sommige plekken netcongestie: dan is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt en kunnen er geen extra bedrijven worden aangesloten (en komen op een wachtrij van soms wel langer dan 5 jaar te staan). Netcongestie werkt ook de andere kant op: dan kan niemand elektriciteit terugleveren op het net. Dat is een probleem.
“Netcongestie en gebrek aan fysieke ruimte zetten een rem op tal van (duurzame) projecten gericht op innovatie, woningbouw en infrastructuur.”
Om netcongestie doeltreffend aan te pakken en het elektriciteitsnet soepel te laten functioneren, kan een provincie verschillende strategieën inzetten. Allereerst zijn er slimme netwerken, ook wel bekend als smart grids of load balancing, die mogelijk kunnen worden geïmplementeerd. Deze geavanceerde systemen maken gebruik van technologieën die de energiestromen nauwkeurig beheren en de vraag en het aanbod van elektriciteit in balans houden, waardoor congestie wordt verminderd. Daarnaast kunnen energieopslagsystemen een essentiële rol spelen, waaronder onze Kiwatt Batterij. Door energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze vrij te geven tijdens de piekperiode, vangen deze batterijsystemen overtollige energie op en vermindert daardoor de druk van het netwerk en zorgt daardoor voor een stabielere en efficiëntere energievoorziening.
Een andere aanpak omvat het implementeren van flexibele tariefstructuren, waarbij dynamische tarieven worden gehanteerd op basis van de tijd van de dag. Dit moedigt mensen en bedrijven aan om energie te gebruiken wanneer de vraag lager is, waardoor piekbelasting wordt tegengegaan. Tegelijkertijd is bewustwording over energie-efficiëntie en de inzet van slimme technologieën van groot belang voor de balans tussen vraag en aanbod. Deze aanpassingen stellen gebruikers in staat om hun energieverbruik te beheren en aan te passen op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Door lokale energieopwekking te bevorderen en samen te werken met stakeholders, zoals energiebedrijven en technologie-experts, kan een provincie effectieve oplossingen ontwikkelen die netcongestie verminderen en een betrouwbare energie-infrastructuur waarborgen. Zo kan een zonnepark overdag het ene bedrijf ondersteunen en de opgeslagen overtollige energie door een ander bedrijf tijdens de nachts shifts worden ingezet.
De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht worden gevraagd om flink wat geld bij te dragen voor het leggen van stroomkabels in hun gebied. Tenminste, als het aan het netwerkbedrijf Stedin ligt. Ze hebben een soort noodkreet gestuurd naar de nieuwe regeringsleden en dit staat allemaal in een artikel in de krant Trouw.
In een strategische zet bundelen zeven Brabantse gemeenten hun krachten om gezamenlijk wind- en zonneparken te ontwikkelen, waarmee ze duurzame elektriciteit kunnen genereren. De oprichting van het Publiek Ontwikkelbedrijf stelt hen in staat om actief de leiding te nemen in de eigen energietransitie. Hiermee zetten ze een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, waarbij ze zelf het roer in handen nemen. Lees hier meer.
In 2022 zijn er weer super veel zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander in Zuid-Holland. Denk aan zonnepanelen op huizen, gebouwen en grote zonneweides. Meer weten over deze ontwikkeling? Lees het hele artikel.