Wat is netcongestie?

Congestie in het energienet beschrijft een situatie waarin de beschikbare capaciteit van het net niet toereikend is. Er is meer vraag naar of aanbod van energie dan dat er getransporteerd kan worden. Dit gebeurt wanneer de vraag naar energie in een bepaald gebied groter is dan het vermogen van de bestaande infrastructuur om deze energie te leveren.

Ook het omgekeerde kan voorkomen: het aanbod van energie richting de energieleveranciers is groter dan zij kunnen verwerken of waar vraag naar is. Met de toenemende hoeveelheid zonnepanelen is het aanbod van energie vanuit consumenten in veel Nederlandse provincies groter geworden dan de afname. Dit kan leiden tot overbelasting van delen van het energienet.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Oplossingen voor bedrijven

Word onafhankelijker van het net. Als ondernemer is het cruciaal dat je machines en andere elektrische apparatuur operationeel blijven wanneer je ze nodig hebt.

Stroomuitval of fluctuaties in het energieaanbod door congestie kunnen de continuïteit van je bedrijf onderbreken. De Kiwatt Batterij biedt een essentiële oplossing voor de problematiek van netcongestie.

Deze batterij helpt je als ondernemer om je energieverbruik op een efficiënte wijze te beheren. Congestie kan het lastig maken om energie te ontvangen, maar ook om je opgewekte energie terug te leveren aan het net.

Energie op elk moment van de dag

De energie die je zonnepanelen leveren hoeft geen netproblemen te veroorzaken.

De Kiwatt Batterij slaat je energie op, ontlast het net en zorgt ervoor dat je maximaal gebruikmaakt van je duurzaam opgewekte energie. Deze energiebron is niet alleen een oplossing voor congestie maar speelt ook een cruciale rol tijdens piekmomenten wanneer de elektriciteitskosten hoog zijn.

Voorkom energiepieken: Stabiliseer je energieverbruik en verminder de impact op het net. Verlaag de energiekosten: Bespaar op hoge tarieven tijdens piekuren door opgeslagen energie te gebruiken. Geen zwaardere netaansluiting nodig: Vermijd de kosten en het gedoe van het upgraden van je aansluiting. Slim in- en verkoop van energie mogelijk: Optimaliseer je energiekosten door energie te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bcategory%5D%5B%5D=%2FNetcongestie
Is een batterij de oplossing voor netcongestie voor mijn bedrijf?

Een batterij kan een effectieve oplossing zijn om netcongestie te beheren door energie op te slaan tijdens lage vraag en deze te leveren tijdens piekmomenten, waardoor de afhankelijkheid van het net vermindert.

Wat is de rol van EMS binnen netcongestie?

EMS (Energy Management System) speelt een cruciale rol bij het beheren van energiestromen binnen een netwerk, optimaliseert het energiegebruik en helpt bij het verminderen van congestie door efficiënter energiebeheer.

Wat zijn de oorzaken van netcongestie?

Oorzaken van netcongestie omvatten toegenomen vraag naar elektriciteit, fluctuerend aanbod door hernieuwbare bronnen zoals zon en wind, en verouderde of ontoereikende infrastructuur.

Verschilt netcongestie per provincie?

Ja, netcongestie kan variëren per provincie, afhankelijk van lokale energievraag, aanbod en infrastructuur.

Wat is netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer de vraag naar of het aanbod van elektriciteit de capaciteit van het energienet overschrijdt, wat kan leiden tot stroomuitval of andere problemen.

Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Flevoland?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Limburg?

Netcongestie in Limburg betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.