Overcapaciteit zonnestroom

Je hebt geïnvesteerd in het opwekken van hernieuwbare energie en je hebt een flink aantal zonnepanelen op jouw dak liggen. Eigenlijk wek je, op momenten dat de zon schijnt, meer vermogen op dan dat je in werkelijkheid ook verbruikt aan kWh.

Deze overcapaciteit aan zonnestroom lever je terug aan het net of gaat verloren doordat je niet terug mag leveren. Dit terwijl je deze overtollig opgewekte energie eigenlijk op een later tijdstip wil inzetten. Deze situatie geldt niet alleen voor jou en je buurman, maar voor een heleboel bedrijven en huishoudens die zelf energie opwekken. 

Het gevolg: niet kunnen terugleveren

Het niet kunnen terugleveren is onder andere het gevolg van de groeiende populariteit van zonnepanelen. Hierdoor is het aanbod van zonnestroom in korte tijd flink gestegen. 

  • Dit leidt op zonnige dagen met een lage energievraag tot overbelasting op het net. Een overcapaciteit van zonnestroom zorgt voor een uitdaging van de stabiliteit en efficiëntie van de elektriciteitsvoorziening.
  • Daarnaast zit je met een overschot overdag, terwijl je in de avond juist om extra stroom verlegen zit en het elektriciteitsnetwerk liever niet aanspreekt. Welke oplossing is hiervoor?

Teveel zonnestroom. Wat nu?

Door de overtollige opgewekte zonnestroom op te slaan in een Kiwatt Batterij, zet je deze energie nuttig in. Niet alleen gaat jouw zonne-energie niet verloren, je hebt energie achter de hand op momenten dat de vraag groot is wanneer de zon niet schijnt. Met een batterij-opslagsysteem maak je dus maximaal gebruik van jouw groene stroom; dat is slim verduurzamen. 

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Effecten van overcapaciteit

De overcapaciteit kan in extreme gevallen leiden tot overbelasting van het energienet. Hierdoor kan je te maken krijgen met onderbrekingen in de energielevering, wat zorgt dat de dagelijkse gang van zaken niet kan worden voortgezet. 

Schommelingen in energieprijzen

Energieleveranciers krijgen op het ene moment te maken met overcapaciteit van zonnestroom, terwijl op andere momenten deze bron niet beschikbaar is. Deze sterk uiteenlopende leveringsvoorwaarden kunnen leiden tot stijgende contractkosten. Indien je een dynamisch energiecontract hebt, zijn deze schommelingen juist weer een voordeel. 

Opslagsysteem

Met de Kiwatt Batterij is het mogelijk om de energie op te slaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: maximaal gebruik van jouw eigen opgewekte zonnestroom en kostendaling doordat je via het elektriciteitsnet minder verbruikt

Oplossingen voor bedrijven

Onze batterijopslag is het ideale systeem om te besparen op jouw energiekosten.

  • Je gebruikt de opgeslagen overcapaciteit van jouw zonnestroom gemakkelijk om op de duurdere momenten van de dag je apparaten van stroom te voorzien. Hierdoor bespaar je flink op de kosten.
  • Daarnaast kan je handelen op de Epex markt met de opgeslagen energie in de batterij. De batterij doet dit automatisch voor jou volgens het eigen slimme Kiwatt algoritme. De resultaten zijn in de Kiwatt App te monitoren. 

Powerboosting

Wanneer zijn de pieken in jouw energieverbruik? Onze batterij staat klaar om via de Powerboosting feature direct bij te springen en te starten met ontladen. Hierdoor hoef je op jouw piekmomenten geen elektriciteit van het netwerk te verbruiken, maar zet je de batterij volledig in. 

  • Maximaal verbruik van eigen opgewekte energie;
  • Verlagen van de energierekening;
  • Blijf onder je verbruikslimiet met Powerboosting;
  • Maakt slimme in- en verkoop van energie mogelijk.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over stroomstoringen.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bcategory%5D%5B%5D=%2FOvercapaciteit%20zonnestroom
Is het economisch voordelig om overtollige zonnestroom op te slaan?

Ja, het opslaan van overtollige zonnestroom kan economisch voordelig zijn omdat het je helpt om energiekosten te besparen door minder energie van het net te verbruiken tijdens piekuren, wanneer de tarieven vaak hoger zijn.

Kan ik subsidies krijgen voor de installatie van een batterij-opslagsysteem?

Afhankelijk van je locatie kunnen er subsidies of financiële incentives beschikbaar zijn voor de installatie van batterij-opslagsystemen als onderdeel van duurzaamheidsinitiatieven of energiebesparingsprogramma's.

Wat zijn de gevolgen van niet kunnen terugleveren van zonnestroom?

Als je de overcapaciteit niet kunt terugleveren, kan dit leiden tot verlies van potentieel bruikbare energie en inefficiëntie in je energieverbruik, vooral wanneer je 's avonds meer energie nodig hebt.

Wat gebeurt er met overcapaciteit van zonnestroom op mijn dak?

Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je verbruikt, wordt deze overtollige energie vaak teruggeleverd aan het net of gaat verloren als je niet kunt terugleveren vanwege netcongestie.

Hoe kan ik mijn overtollige zonnestroom opslaan voor later gebruik?

Je kunt overtollige zonnestroom opslaan in een batterij-opslagsysteem zoals de Kiwatt Batterij, waardoor je deze energie kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt, ook als de zon niet schijnt.