Piekbelasting

Je hebt afspraken gemaakt met jouw netbeheerder over de capaciteit van je aansluiting, maar in de praktijk merk je dat je regelmatig de limiet passeert. Je werkelijke verbruik is op bepaalde momenten van de dag hoger dan op papier vastgelegd en dus heb je pieken in jouw energieverbruik. Deze piekbelasting zorgt voor grote fluctuaties op de energiemarkt, wat invloed heeft op de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerders kunnen daarom dreigen met het afsluiten van jouw aansluiting.

Doordat snelle maatregelen om energiepieken op te vangen of tegen te gaan, zoals een uitbreiding van het energienet, voorlopig even op zich laten wachten, kan het zijn dat je binnen jouw provincie te maken krijgt met aangepaste eisen omtrent energiegebruik. Zo wordt er al gesproken over overheidsmaatregelen waarbij bedrijven verplicht worden om hun energiegebruik te verdelen over de dag. Daarnaast staan er maatregelen klaar waarbij je een maximale hoeveelheid energie mag afnemen. Dit kan een groot effect hebben op jouw onderneming. 

Piekverbruik elektriciteit

Deze pieken zijn gelinkt aan momenten waarop de vraag naar elektriciteit significant hoger is. Op bepaalde momenten van de dag schiet het energiegebruik omhoog. Denk hierbij aan het moment waarop we aankomen wij ons werk en onze elektrische auto's opladen aan de laadpalen. Of het moment dat de machines bij jouw bedrijf allemaal in één keer worden aangezet. 

Wat zijn de gevolgen van energiepieken?

Bewustwording

Energiepieken laten ons de waarde van efficiëntie inzien.

Pieken benutten voor een duurzame energietoekomst.

Piekbelastingen op het elektriciteitsnet efficiënt verlagen.

Hogere kosten

Onbeheerde pieken brengen financiële lasten met zich mee.

Overbelasting van het netwerk

Pieken verstoren de stabiliteit van elektriciteitsnetwerken.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Oplossingen voor bedrijven

De Kiwatt Batterij is een slimme oplossing voor bedrijven tijdens energiepieken. Met de mogelijkheid om overtollige opgewekte energie op te slaan, helpt deze batterij jou om groene energie efficiënter te gebruiken. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen door strategisch energiegebruik tijdens de vaak duurdere piekuren, maar ook in een verminderde belasting van het elektriciteitsnetwerk.

De Kiwatt Batterij is meer dan slechts een gewone batterij, maar functioneert ook als een energiebeheersysteem (EMS) dat in staat is om het energieverbruik te bewaken en te beheren. Hiermee wordt peak shaving een mogelijkheid, waarbij je de pieken in je eigen energiegebruik beperkt. Het EMS identificeert potentiële piekperiodes en kan gebruikt worden om op de juiste momenten energie af te geven of op te slaan.

Energie beheersbaar maken

Als ondernemer is het fijn om te weten dat je een mate van controle kan uitoefenen over energiepieken door het gebruik van de Kiwatt Batterij. Je kan op ieder moment energie opslaan of afnemen. Hiermee ontlast je het net en voorzie je in jouw energiebehoeften tijdens piekmomenten.

  • Voorkom energiepieken
  • Verlaag de energiekosten
  • Geen zwaardere netaansluiting nodig
  • Slim in- en verkoop van energie mogelijk

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over stroomstoringen.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bcategory%5D%5B%5D=%2FPiekbelasting
Wat is piekbelasting en waarom is het een probleem voor mijn bedrijf?

Piekbelasting treedt op wanneer jouw energieverbruik op bepaalde momenten hoger is dan de afgesproken capaciteit. Dit kan leiden tot fluctuaties op de energiemarkt en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk aantasten, met mogelijke dreiging van afsluiting door de netbeheerder.

Wat is 'peak shaving' en hoe kan het mijn bedrijf helpen?

Peak shaving is het proces van het verminderen van energiepieken door energie op te slaan tijdens lage vraag en deze te gebruiken tijdens piekmomenten. Dit helpt de belasting van het netwerk te verminderen en kan je energiekosten verlagen.

Waarom ontstaan energiepieken in mijn verbruik?

Energiepieken ontstaan wanneer je bedrijf op bepaalde momenten van de dag significant meer energie verbruikt, zoals bij het opstarten van machines of het opladen van elektrische voertuigen na werktijd.

Hoe kan energieopslag bijdragen aan het beheren van piekverbruik?

Energieopslagsystemen slaan overtollige energie op tijdens periodes van lage vraag en gebruiken deze tijdens piekmomenten. Dit vermindert de piekbelasting en helpt jouw bedrijf om binnen de afgesproken capaciteitslimieten te blijven.

Hoe kan ik mijn energiekosten beheersen ondanks piekbelasting?

Beheers jouw energiekosten door gebruik te maken van slimme energiemanagementsystemen, energieopslagsystemen, en door je verbruik te optimaliseren voor laagste energietarieven. Regelmatige audits en aanpassingen van je energieverbruikspatronen kunnen ook helpen om kosten te reduceren.