Handelen op de energiemarkt

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om op een groene en efficiënte manier energie op te wekken. Steeds meer mensen investeren dan ook in zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken en zo minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Maar zonnepanelen bieden niet alleen voordelen voor het opwekken van eigen stroom. Ze bieden ook de mogelijkheid om overtollige energie te verkopen op de energiemarkt. In dit artikel vertellen wij meer over handelen op de energiemarkt en de mogelijkheden die hierbij komen kijken.

Overschot aan energie

Wanneer u eigenaar bent van zonnepanelen produceren deze vaak veel meer energie dan u zelf nodig heeft. Met een Kiwatt Zakelijke- of Kiwatt Thuisbatterij maakt u al slim gebruik van het energie-overschot. Daarnaast is er nog een andere optie. Wellicht levert u al energie terug aan uw energieleverancier of aan de energiemarkt. U krijgt hier vaak een vast tarief voor. In sommige regio’s en op bepaalde tijden is het overschot erg groot waardoor u hier niet altijd de mogelijkheid toe heeft. Dit tarief varieert afhankelijk van uw energieleverancier en de regelgeving in uw regio.

De energiemarkt

De energiemarkt is een divers landschap, waarbij u kennismaakt met twee verschillende markten. Er is een lange termijnmarkt en een dagmarkt. Wanneer u gaat handelen in energie krijgt vooral met deze laatste te maken. 

1. Lange termijnmarkt

Op de lange termijnmarkt sluit u een contract af voor energieprijzen die voor langere tijd stabiel zijn, bijvoorbeeld voor een volledig jaar. Gedurende dat jaar betaalt u, ook wanneer de prijzen stijgen of dalen, een vast afgesproken tarief.

2. Dagmarkt

De EPEX SPOT markt is de plaats waar de prijs van de elektriciteit bepaald wordt. Deze markt loopt een dagje voor op de rest avan de wereld. De prijs die u vandaag betaalt is gisteren al bepaald. Wanneer u uw overschot aan energie besluit te verkopen, speelt u mee in de dagmarkt. 

Duurzame en onafhankelijke energie

Het handelen op de energiemarkt met zonne-energie is een interessante optie voor iedereen met zonnepanelen. Over het algemeen wekt u immers meer energie op dan u op dat moment gebruikt. In combinatie met een batterij kunnen uw zonnepanelen een interessant verdienmodel vormen. Het kan helpen om de kosten van de investering in de zonnepanelen te verlagen en kan bijdragen aan een meer duurzame en onafhankelijke energievoorziening.

Hoe werkt handelen op de energiemarkt?

Zonnepanelen wekken energie op zodra de zon schijnt. De energie die de zonnepanelen produceren gebruikt u om uw huis of bedrijf van stroom te voorzien. Teveel opgewekte stroom slaat u op in een batterij. Schijnt de zon niet? Dan biedt de Kiwatt Batterij uitkomst. Als u meer energie produceert dan u nodig hebt en kan opslaan, kan u deze overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Door de handige opslagfunctie van de Kiwatt Batterij profiteert u van de mogelijkheid om energie terug te leveren op piekmomenten. Hierdoor kan u ook wanneer de zon niet schijnt geld kan verdienen met uw zonnepanelen. Met een flexibel energiecontract kan u slim inspelen op de wisselende prijzen.

De begrippen op een rijtje 

Het handelen op de energiemarkt kan een nieuwe wereld voor u zijn. Niet alleen komt u een hoop nieuwe begrippen tegen er bestaan ook nog eens andere benamingen voor dezelfde zaken. Dit kan in het begin even verwarrend zijn, maar wij helpen u graag op weg met een overzicht. 

1. Inkoopprijs

Deze wordt ook wel marktprijs, spotprijs, beursprijs of dynamische prijs genoemd. Dit is de prijs waarvoor de energie op de markt komt en u deze kan aanschaffen. Heeft u een dynamisch energiecontract afgesloten? Dan wisselt het bedrag dat u betaalt per uur. Dit verschil in prijs ontstaat door het spel tussen vraag en aanbod. Is de vraag hoog dan betaalt u meer voor de afname van energie dan op momenten dat de vraag laag is.

2. Dagmarkt

Deze staat ook wel bekend als de spotmarkt, EPEX Spotmarkt (voor stroom), LEBA Spotmarkt (voor gas) of de daghandelsbeurs. Op deze markt wordt er met korte lijntjes gehandeld. Doordat de prijzen snel veranderen wordt energie op korte termijn verhandeld. Wanneer u eerder ingekochte of uit zonne-energie opgeslagen energie aanbiedt kan deze direct worden opgekocht. Wanneer u dit doet op momenten dat de inkoopprijs hoog is, kan u winst maken met de handel in energie.

3. Inzicht in uw verbruik

Een slimme energiemeter, geeft samen met de Kiwatt App in real-time inzicht in uw verbruik. Daarnaast kan u precies zien hoeveel energie uw Kiwatt Batterij nog bezit. Dit helpt u om slimme keuzes te maken: Zet u dit in voor eigen gebruik of verhandelt u dit op de energiemarkt? Het kan zijn dat uw huidige energieleverancier hierin (nog) niet voorziet. Zoek naar een aanbieder van flexibele contracten met de mogelijkheid tot teruglevering. Op deze wijze kan u handelen op de energiemarkt op een platform waar aanbieders en afnemers van energie elkaar kunnen vinden.

Wilt u meer weten over dynamische energiecontracten? Kiwatt Flex is de aanbieder die u helpt om uw groene energie te verhandelen.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=a630997a-bc0a-4668-88dd-67037a117ab3&sort=date.desc