Congestie in het energienet: hoe beïnvloedt dat uw bedrijfsvoering?

Congestie op het elektriciteitsnet is niet alleen een probleem voor netbeheerders en energieleveranciers, maar ook voor ondernemingen die afhankelijk zijn van een stabiele stroomvoorziening. Net als een file op de snelweg voor opstoppingen zorgt, kan congestie op het elektriciteitsnet leiden tot vertragingen en verstoringen in de bedrijfsvoering. Om deze problemen op te lossen, kunnen bedrijven gebruikmaken van congestiemanagement. Hierbij leggen ze vast op welke momenten meer of minder elektriciteit verbruikt mag worden, waardoor er ruimte ontstaat binnen het stroomnetwerk. In dit artikel bespreken we de uitdagingen van congestie voor ondernemingen en hoe Kiwatt daar een oplossingsgerichte rol in kan spelen. 

De gevolgen van een overbelast elektriciteitsnet

Netcongestie is niet alleen een uitdaging voor individuele huishoudens, maar ook voor bedrijven die willen groeien en verduurzamen. In heel Nederland raakt het elektriciteitsnet overbelast en dit heeft grote gevolgen voor de economische ontwikkeling van het land.

Bedrijven die willen uitbreiden of verduurzamen, kunnen tegenwoordig worden beperkt door de capaciteit van het elektriciteitsnet. In sommige gevallen is het zelfs zo dat bedrijven verplichte verduurzamingsmaatregelen niet kunnen uitvoeren vanwege de beperkte capaciteit van het net. Dit kan leiden tot gemiste kansen voor zowel de bedrijven als de Nederlandse economie.

Maar niet alleen bedrijven worden getroffen door netcongestie, ook de woningbouw ondervindt hiervan de gevolgen. Als er geen ruimte is op het elektriciteitsnet voor grootverbruikers, zoals appartementencomplexen, scholen en supermarkten, remt dit de ontwikkeling van nieuwbouwwijken af.

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet bij het maken van plannen voor zowel bedrijven als woningbouwprojecten. Door middel van congestiemanagement, waarbij klanten op afgesproken momenten meer of minder energie verbruiken, wordt ruimte gecreëerd op het net. Zo kunnen bedrijven en woningbouwprojecten toch groeien en verduurzamen zonder beperkt te worden door de capaciteit van het elektriciteitsnet.

De oplossing tegen congestie: Kiwatt Batterij en Kiwatt Flex

Energieopslag is een belangrijke manier om congestie op het elektriciteitsnet te verminderen. En dat is waar onze Kiwatt Batterij om de hoek komt kijken. Deze batterij is een slimme oplossing die ervoor zorgt dat overtollige energie wordt opgeslagen en later kan worden gebruikt wanneer het nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn op momenten dat er sprake is van piekverbruik of juist op momenten dat er weinig vraag is naar energie. 

De Kiwatt Batterij kan op verschillende manieren worden ingezet. Zo kan de batterij bijvoorbeeld worden geïnstalleerd in woningen, bedrijfspanden of schuren. Op deze manier kan de overtollige zonne-energie worden opgeslagen en later worden gebruikt om de energierekening te verlagen of om te voorzien in de eigen energiebehoefte. Ook kan de batterij worden ingezet als back-up systeem, zodat er altijd stroom beschikbaar is in geval van stroomuitval.

Daarnaast biedt de Kiwatt Batterij ook voordelen voor het elektriciteitsnet. Door de batterij in te zetten als flexibel systeem wordt de piekvraag naar energie verminderd. Dit zorgt voor minder druk op het netwerk, zodat congestieproblemen worden voorkomen. Bovendien wordt de batterij ook ingezet om energie terug te leveren aan het netwerk op momenten dat er een tekort is aan energie. Bent u benieuwd? Gebruik onze Quick Scan om erachter te komen welke batterijoplossing geschikt is voor uw situatie. 

Flexibele energie

Een dynamisch energiecontract is ook een manier om netcongestie terug te dringen, omdat het een flexibele manier biedt om elektriciteit te verbruiken. Bij een traditioneel energiecontract betaalt een bedrijf een vast tarief voor de afname van elektriciteit gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Dit betekent dat het bedrijf dezelfde hoeveelheid elektriciteit afneemt gedurende deze periode, ongeacht of er sprake is van netcongestie of niet. 

Neemt u bij Kiwatt een dynamisch energiecontract af en een Kiwatt Batterij? Dan profiteert u maximaal van lage energieprijzen. Wij zorgen ervoor dat u uw duurzaam opgewekte energie verkoopt tegen de meest recente en gunstige tarieven van de energiebeurs! Lees meer over de ijzersterke combinatie Kiwatt Flex en de Kiwatt Batterij. 

Hoe gaat u als ondernemer om met netcongestie?

Als ondernemer kunt u op verschillende manieren omgaan met netcongestie. Hier zijn enkele tips:

1. Energieopslag: Het opslaan van energie is een oplossing voor netcongestie. Door de energie die u niet direct nodig hebt op te slaan in een Kiwatt Batterij, kunt u deze op een later tijdstip gebruiken wanneer er minder belasting op het netwerk is.

2. Flexibel energieverbruik: Door uw energieverbruik te flexibiliseren met een dynamisch energiecontract, zoals Kiwatt Flex, draagt u bij aan het voorkomen van netcongestie. Door uw energieverbruik aan te passen op momenten dat er veel vraag is naar energie, kunt u de piekbelasting verminderen.

3. Samenwerking: Samenwerking met andere bedrijven en energieleveranciers is ook een manier die helpt bij het verminderen van netcongestie. Door gezamenlijk te investeren in duurzame energiebronnen en opslagsystemen, vermindert de energiebehoefte. Zo kan het ene bedrijf bijvoorbeeld overdag gebruik maken van de opgewekte energie via zonnepanelen en batterijen en kan het andere bedrijf de avondproductie laten draaien op de opgeslagen energie. 

4. Advies: Het inschakelen van een adviseur of expert op het gebied van energie is altijd een goed idee. Zij kunnen u helpen bij het maken van keuzes en het implementeren van oplossingen die bij uw bedrijf passen.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=ee5f4ee0-61d2-40a2-a6f2-42fee9caaa39&sort=date.desc