Inzicht in uw energieverbruik: de grootste energieslurpers

Zoals heel Nederland, heeft ook u last van stijgende energiekosten. Wellicht vraagt u zich af hoe u kunt besparen op uw energieverbruik. Een slimme manier om daarmee te beginnen is om naar de apparaten in huis te kijken die veel stroom verbruiken. Een stukje bewustwording kan nooit kwaad. Wij zetten de grootste energieslurpers voor u op een rij.

Huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken

Dit zijn de apparaten die binnen ieder Nederlands huishouden te vinden zijn. De échte huis-tuin-en-keuken-apparatuur dus. Door bewust en efficiënt om te gaan met deze apparaten bespaart u op jaarbasis toch wel een behoorlijk bedrag op uw energierekening. Onderstaande besparingstips en bedragen zijn afhankelijk van uw energiegedrag- en contract. 

1.De wasdroger

Goedkoop uit zijn bij de aanschaf van een wasdroger? Kijk goed naar het energielabel voordat u een aanschaf doet. Afhankelijk van het energielabel kunt het u per jaar € 26 tot € 90 schelen. En dat is een behoorlijke besparing op de lange termijn als u uw wasdroger drie keer per week gebruikt!

Tip van Kiwatt: Wilt u minder geld verbruiken aan het drogen van uw was? Dan is een droger met label A+++ ideaal! Hierdoor bespaart u direct op energiekosten. In plaats van € 289,00 per jaar, betaalt u met een droger met label A+++ maar € 85,00 aan energiekosten. Uiteraard is het nóg beter om de was lekker buiten te hangen wanneer het zonnetje zich laat zien. 

2. De vaatwasser

Een gemiddeld huishouden zet de vaatwasser zo’n vijf keer per week aan. Een vaatwasser verbruikt zo’n 230 kWh aan energie per jaar. Rekent u dit om naar de kosten, dan kom je uit op ongeveer € 230,00 per jaar.

Tip van Kiwatt: Stop het kleine spul in de vaatwasser en was de potten, pannen en schalen met de hand. Het roept misschien ook wat nostalgie op, zo samen de vaat doen. Best gezellig. En u kunt de vaatwasser een dagje later aanzetten.

3. De koel-vrieskast

Een koel-vriescombinatie is onmisbaar in de keuken. Het biedt het ultieme gemak en comfort: alles kunt u bij elkaar opbergen. Maar dat comfort heeft wel een prijskaartje: het jaarlijkse energieverbruik van een F-label koel-vrieskast is 253 kWh. Vergeleken met een A-label koel-vrieskast kunt u maar liefst € 122,40 per jaar besparen. 

Tip van Kiwatt: Stop uw koelkast niet te vol! Als uw voedingswaren te dicht op elkaar stapelt, verhindert dit de vrije circulatie van koude lucht. Let goed op de temperatuurzones, want de allerkoudste plek is onderaan, net boven de groentebak(ken). Dit is de ideale locatie voor producten die snel bederven, zoals zuivel, vlees en vis. Verwijder de verpakkingen rond de levensmiddelen of koop ze zonder. Dit bespaart energie en is tegelijkertijd een stap naar een afvalvrij leven.

4. De wasmachine

De wasmachine is een bekende energievreter in huishoudens. Of u nu elke dag of alleen in het weekend een was draait, de energierekening loopt op. Een wasmachine met energielabel F verbruikt jaarlijks 194 kWh, met een kostenpost van € 164,90. Een investering in een wasmachine met energielabel A levert u een jaarlijkse besparing op van € 92,65. Want met energielabel A is het energieverbruik maar 109 kWh.

Tip van Kiwatt: Gebruik de eco-stand. Was uw wasgoed op een milieuvriendelijke manier met de eco-stand! Het eco-programma is speciaal ontworpen om de was grondig schoon te krijgen terwijl er minder energie wordt verbruikt. De temperatuur is hierbij lager dan een normaal programma, maar de wasmachine draait langer om dat te compenseren. Uiteindelijk zorgt dit voor een energiezuinige manier van wassen.

5. De elektrische radiator

Een elektrische radiator is een serieuze energievreter. Het is daarom aan te raden hem alleen als bijverwarming te gebruiken. Veel van deze exemplaren hebben geen thermostaat waardoor hij maar blijft verwarmen, ook al is de gewenste temperatuur al lang bereikt. Een elektrische radiator van 1.000 Watt gebruikt 400 kWh wanneer hij 400 uur in een jaar aanstaat. Dat is € 88 per radiator per jaar.

Tip van Kiwatt: Blijft het koud in huis? Het kan zijn dat er (ondanks de tochtstrips) nog behoorlijk wat kou vanuit buiten naar binnen komt. Hang een dik gordijn bij de voor- en/of achterdeur. Deze blokkeert de kou. En natuurlijk zijn een gezellige kleedje op de bank en lekkere dikke sokken ook geen overbodige luxe. 

6. De inductiekookplaat 

Koken op inductie is helemaal van nu. De pan wordt verwarmd door een magnetisch veld, waardoor de onderkant van de pan opgewarmd wordt. Daarnaast is het makkelijk schoon te maken en veiliger, omdat er geen vlammen aanwezig zijn. Toch is er één nadeel: het verbruik van stroom. Gemiddeld zijn dat zo’n 200 kWh, wat neerkomt op € 140 per jaar. Een prijskaartje dat u best in gedachten mag houden.

Op lange termijn uw energiekosten blijvend verlagen?

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert zeggen ze toch? Alle kleine beetjes helpen, maar soms is het ook verstandig om te kijken naar een oplossing voor de langere termijn. Het laten installeren van zonnepanelen is zo’n oplossing. Hiermee bespaart u direct op uw energiekosten en draagt u bij aan een duurzamer en groener milieu.  

De zon staat garant voor gratis energie, wat betekent dat uw energierekening een stuk lager wordt. De Energiebespaarlening is een lening die eigenaar-bewoners in staat stelt om energiebesparende investeringen te doen voor hun eigen woning. Bespaar energie en investeer in uw thuis. 

Om optimaal gebruik te maken van de zonne-energie én dus uw energiekosten te verlagen, is de Kiwatt Thuisbatterij de kers op de taart. De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen worden opgeslagen in een batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat overtollige energie niet direct teruggeleverd hoeft te worden aan het net, maar dat u deze kunt gebruiken op momenten wanneer de zon niet schijnt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vaatwasser en wasmachine in de nacht laten draaien op deze energiebuffer. Of uw auto opladen met goedkope stroom waarmee de batterij is volgeladen.

Benieuwd wat de Kiwatt Batterij voor uw energieopslag kan betekenen? Laat ons u  meenemen naar de wereld van energieopslag en ontdek wat de voordelen voor u zijn. Neem contact met ons op via ons contactformulier, download onze brochure of vraag direct een offerte aan. U bent ook welkom voor een persoonlijk gesprek bij ons op locatie in Ede.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=799bf591-e93f-42bf-a9ac-6382881788f3&sort=date.desc