Een dynamische energiecontract: breng zelf uw energiekosten omlaag

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier staat u voor een belangrijke keuze: neemt u een vast of variabel energiecontract? Daar bent u vast al bekend mee. Maar aan deze keuze wordt tegenwoordig een derde optie toegevoegd namelijk een dynamisch energiecontract. Kort gezegd houdt dit in: een energiecontract met dynamische tarieven, dus stroom voor een variabele inkoopprijs per uur. Klinkt verleidelijk, toch? Lees verder om meer te weten te komen over het dynamische energiecontract.

Een dynamisch contract: wat is het? 

Wilt u uw energiekosten verlagen zonder dat u daar zelf veel moeite voor hoeft te doen? Dan is een dynamisch energiecontract iets voor u. Uw energietarief wisselt per uur, afhankelijk van de inkoopprijs die op de beurs wordt bepaald. Door uw stroomverbruik te sturen naar de voordeligste momenten, krijgt u zelf de controle over uw energierekening. 

Zelfs als u geen energieslurpende apparaten gebruikt, is een dynamisch contract nog beter dan een vast tarief. Laat u niet afschrikken door de torenhoge traditionele energieprijzen, Kiwatt Flex is voor iedereen een uitkomst. 

Een dynamisch contract: hoe werkt het? 

Het woord dynamisch verklapt al een hoop: het is in beweging. Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij de tarieven voor elektriciteit en/of gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de ‘spotmarkt’. De spotmarkt is de plek waar vraag en aanbod samenkomen. Energieproducenten en particulieren bieden hier hun (overtollige) energie aan. Energieleveranciers kopen hier de energie in en verkopen deze weer door aan bedrijven en huishoudens. De energieprijs per kWh verschilt hierdoor ieder uur.

Ook hier is de marktwerking dus in volle gang. Op momenten dat er veel elektriciteit verbruikt wordt, gaat de prijs per kWh omhoog. Maar wanneer er minder vraag is, wordt het ineens een stuk voordeliger. Ook wanneer het veel waait en/of de zon volop schijnt, heeft dit invloed op de prijs. Deze daalt omdat er een overschot aan energie is. Dit verstoort het energienetwerk (congestie) of wordt niet gebruikt. En dat is zonde. Om de verstopping of de verspilling van energie tegen te gaan, zijn de dynamische energieprijzen een groene en verantwoorde oplossing. 

Een dynamisch contract: wat zijn de voordelen?

Een dynamisch energiecontract brengt voordelen met zich mee. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje. 

Voordelige energietarieven

Leveranciers die vaste contracten aanbieden, vragen meer geld omdat zij zich moeten verzekeren tegen stijgende energieprijzen. Als u kiest voor een dynamisch contract, betaalt u alleen de uur- en dagprijs plus een kleine toeslag om de inkoopkosten te dekken. 

U bent in charge over uw eigen energieverbruik

Leveranciers van dynamische energiecontracten bieden vaak een handige app of online-omgeving aan waarmee u uw verbruik goed kunt monitoren. Zo krijgt u veel meer inzicht in hoe u uw energie gebruikt. 

Pas uw energieverbruik aan op de tarieven

U weet een dag van tevoren al hoeveel u moet betalen voor uw stroom, dus u kunt uw verbruik hier handig op afstemmen. Als de energieprijzen op een bepaald moment van de dag laag zijn, is het verstandig om op dat moment de apparaten die veel stroom verbruiken aan te zetten. Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine, droger of laadpaal. Dat betekent dat u direct profiteert van de prijsdalingen tijdens rustige uren.

Een gouden combinatie: Kiwatt Flex en een Kiwatt Batterij

Heeft u een Kiwatt Batterij en kiest u voor Kiwatt Flex? Dan kunt u maximaal profiteren van de lage energieprijzen. Wij zorgen ervoor dat uw duurzaam opgewekte energie tegen de beste tarieven verkocht wordt op de spotmarkt. Lees meer over deze gouden combinatie op deze pagina

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=d079a073-a403-44d4-a2e8-05bfa535ce55&sort=date.desc