Dit moet u weten over gecontracteerd vermogen

Bij het runnen van een bedrijf is een stabiele en betrouwbare energievoorziening van vitaal belang om de activiteiten te ondersteunen en de productie op peil te houden. Met voldoende elektriciteitscapaciteit bent u er zeker van dat aan de energiebehoeften van uw bedrijf kan worden voldaan. Gecontracteerd vermogen speelt hierbij een cruciale rol. Dit artikel onderzoekt wat gecontracteerd vermogen precies inhoudt, hoe het werkt en welke uitdagingen uw bedrijf tegenkomt bij een toenemende energievraag. 

Wat is gecontracteerd vermogen?

Gecontracteerd vermogen is het maximale elektriciteitsverbruik dat uw bedrijf heeft afgesproken met uw energieleverancier of netbeheerder. Het gecontracteerde vermogen wordt bepaald op basis van de verwachte energievraag. Hierbij wordt direct een tarief afgesproken. Zo weet u vooraf waar u financieel aan toe bent en weet uw energieleverancier welke energie budgetten er beschikbaar zijn.

Hoe werkt gecontracteerd vermogen?

Wanneer uw bedrijf zijn elektriciteitscontract afsluit, wordt het gecontracteerde vermogen vastgesteld op basis van eerder energieverbruik en voorspellingen voor de toekomst. Bijvoorbeeld wanneer uw bedrijf in de tussentijd gegroeid is of wanneer u energiezuinige machines heeft aangeschaft. De meeste bedrijven bouwen een marge in om onverwachte pieken in het verbruik op te vangen. Dit voorkomt dat uw bedrijf tijdens een tijdelijke, onverwacht hoge vraag de capaciteitsgrenzen van uw energieleverancier overschrijdt. Hierdoor vermijdt u mogelijke boetes voor overbelasting.

Problemen bij een toenemende energievraag

Ondanks zorgvuldige voorspellingen kan de energievraag van een bedrijf in de loop der tijd veranderen. Bij het toevoegen van nieuwe apparatuur, productielijnen of simpelweg door groei van het bedrijf kan de energievraag toenemen. Dit kan echter problemen veroorzaken:

Overschrijding van het gecontracteerd vermogen

Wanneer het werkelijke energieverbruik het gecontracteerde vermogen overschrijdt, wordt uw bedrijf geconfronteerd met extra kosten, zoals piektariefkosten. Sommige energiebedrijven hanteren zelfs boetes bij overbelasting van het energienet.

Onbetrouwbare energievoorziening

Als het bedrijf het gecontracteerde vermogen regelmatig overschrijdt, neemt de energieleverancier soms maatregelen om de toevoer te beperken. Dit leidt tot een onbetrouwbare energievoorziening en mogelijke verstoring of onderbreking van uw bedrijfsactiviteiten.

Hoge energiekosten

Het overschrijden van het gecontracteerde vermogen leidt tot aanzienlijke extra kosten, omdat u voor de extra afgenomen energie niet gebonden bent aan het afgesproken tarief. Hierdoor wordt de winstgevendheid van uw bedrijf negatief beïnvloed.

Oplossing: de Kiwatt Batterij

Een snelle en effectieve oplossing om problemen met het gecontracteerde vermogen aan te pakken, is het gebruik van energieopslagsystemen. De Kiwatt Batterij helpt om de pieken in het energieverbruik op te vangen en de energiebehoefte van uw bedrijf te balanceren. U slaat simpelweg ongebruikte zonne-energie op in de Kiwatt Batterij. Op het moment dat u plots veel energie verbruikt, maakt u aanspraak op de opgeslagen energie om uw energiebehoefte aan te vullen. Dit voorkomt dat u te veel energie bij uw energieleverancier afneemt.

De Kiwatt Batterij is een geavanceerd en slim energieopslagsysteem dat overtollige opgewekte elektriciteit opslaat en deze energie weer vrijgeeft wanneer de vraag hoog is. Hierdoor kan uw bedrijf het gecontracteerde vermogen beter benutten en de kosten voor piektarieven vermijden. 


Bent u benieuwd hoe de Kiwatt Batterij helpt om het gecontracteerde vermogen van uw bedrijf niet te overschrijden? Neem voor al uw zakelijke vragen over energieopslag contact met ons op via ons contactformulier of vraag direct een offerte aan. Via onze Quick scan ziet u direct welke opslagoplossing het best past bij uw situatie. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=2b789871-5079-418f-9144-858a604844ea&sort=date.desc