Netcongestie in Nederland: een uitdaging voor bedrijven

Netcongestie, een groeiend fenomeen in Nederland, vormt een aanzienlijke uitdaging voor bedrijven die afhankelijk zijn van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Met de toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk en het groeiend aantal gebruikers, worden bedrijven geconfronteerd met de dreiging van onderbrekingen, inefficiënties in energielevering, beperkingen en andere ongemakken die de operationele prestaties kunnen schaden. Laten we dit vraagstuk eens van dichterbij bekijken.

 1. Analyse van de oorzaken van netcongestie
 2. Gevolgen van netcongestie
 3. Oplossingen bij netcongestie
   

Analyse van de oorzaken van netcongestie

Netcongestie ontstaat door verschillende factoren, waaronder:

 • De energietransitie
 • De verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie brengt uitdagingen met zich mee voor het elektriciteitsnetwerk. Dit heeft met name te maken met de inzetbaarheid van deze bronnen gedurende de dag. Beide energievormen bieden niet de gehele dag een constante energiestroom.
 • Toenemende elektrificatie
 • De groeiende elektrificatie in sectoren, zoals de transport en industrie, legt extra druk op het elektriciteitsnetwerk. Dit leidt, op bepaalde tijdstippen, tot pieken in de vraag .
 • Infrastructuurbeperkingen
 • Oudere infrastructuur en beperkte uitbreidingsmogelijkheden veroorzaken knelpunten in het netwerk. Vooral in gebieden met een hoge vraag, zoals dichtbevolkte gebieden of plaatsen met veel industrie, kan de infrastructuur de vraag niet aan.
   

Benieuwd naar een diepe duik in de oorzaken, gevolgen en oplossingen van netcongestie voor bedrijven in Nederland? Download dan hier onze whitepaper.

Gevolgen van netcongestie

De gevolgen van netcongestie voor je bedrijf kunnen aanzienlijk zijn:

 • Operationele verstoringen
 • Onderbrekingen in de stroomvoorziening kunnen leiden tot productieverlies en verstoring van bedrijfsprocessen.
 • Kosten
 • Je bedrijf kan te maken krijgen met extra kosten als gevolg van netcongestie, zoals hogere energietarieven tijdens piekuren.
 • Reputatieschade
 • Herhaalde onderbrekingen kunnen leiden tot een verminderd vertrouwen van klanten en investeerders in het bedrijf.

Oplossingen bij netcongestie

Verschillende bedrijven zijn je al voorgegaan met innovatieve oplossingen om netcongestie aan te pakken. Eén van deze oplossingen, een batterij, kan snel verlichting bieden bij problemen door netcongestie, bijvoorbeeld als je geen verzwaring kan krijgen. Door het implementeren van batterijsystemen kan je bedrijf de piekvraag beheren en overtollige energie opslaan voor later gebruik. De Kiwatt Batterij biedt flexibiliteit in energieopslag, waardoor je energieverbruik kan optimaliseren en je minder last hebt van netcongestie. Door gebruik te maken van de geavanceerde opslagtechnologie zorgt de Kiwatt Batterij voor een stabiele stroomvoorziening, zelfs tijdens periodes van hoge vraag. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor meer informatie.
 

Netcongestie vormt een serieuze uitdaging voor bedrijven in Nederland, maar met de juiste strategieën en technologieën kunnen deze uitdagingen worden overwonnen. Door te investeren in oplossingen zoals de Kiwatt Batterij, kan je bedrijf niet alleen de betrouwbaarheid van de energievoorziening verbeteren, maar ook bijdragen aan een veerkrachtiger elektriciteitsnetwerk voor de toekomst.

Lees hier meer over in onze nieuwste whitepaper over netcongestie in Nederland.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=584547ed-0d08-4435-a868-4d984b91d26f&sort=date.desc