Wat houdt een aansluit- en transportovereenkomst (non-firm ATO) in?

Binnen de wereld van duurzame energie is er voortdurende innovatie en evolutie. Eén van de nieuwere concepten die de afgelopen jaren aan populariteit wint, is non-firm ATO (aansluit- en transportovereenkomst). Hoewel het misschien klinkt als een ingewikkelde afkorting, is het concept eigenlijk vrij eenvoudig en kan het grote positieve gevolgen hebben voor de toekomst van hernieuwbare energie. In dit artikel gaan we dieper in op wat non-firm ATO is, waarom het belangrijk is, welke invloed het op u heeft en welke rol het speelt in de transitie naar schonere energiebronnen.

  1. Wat is non-firm ATO?
  2. Waarom is non-firm ATO belangrijk?
  3. Hoe werkt non-firm ATO in de praktijk?
  4. De voordelen van non-firm ATO
  5. Batterij-oplossing tijdens piekbelasting non-firm ATO

Wat is non-firm ATO?

Een non-firm ATO ( een aansluit- en transportovereenkomst) is een soort overeenkomst voor aansluiting en transport van elektriciteit waarbij de hoeveelheid elektriciteit die u mag afnemen of terugleveren niet gegarandeerd is. Dit betekent dat er geen zekerheid is dat u elektriciteit kan afnemen of terugleveren tijdens periodes van hoge vraag, zoals piekuren. Hierin verschilt de non-firm ATO dus van huidige afspraken die u wellicht gemaakt heeft met uw energieleverancier waarin staat dat u maandelijks of jaarlijks een bepaalde hoeveelheid energie afneemt of oplevert. Sluit u een non-firm ATO af, dan kunt u korting krijgen op uw nettarief.

In essentie houdt non-firm ATO in dat de elektriciteitslevering niet constant is, maar varieert afhankelijk van de beschikbaarheid van de energiebron. Over het algemeen is de energie uit deze energiebronnen afkomstig van zonne- of windenergie. Met andere woorden, non-firm ATO is de tegenhanger van firm ATO, waarbij de elektriciteitslevering stabiel en voorspelbaar is, ongeacht de omstandigheden.

Waarom is non-firm ATO belangrijk?

Non-firm ATO is belangrijk, omdat het een manier biedt om optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, die inherent variabel zijn. Deze energiebronnen zijn afhankelijk van factoren zoals het weer en de tijd van de dag, waardoor de elektriciteitsproductie fluctueert. Non-firm ATO maakt het mogelijk om elektriciteit te leveren op het moment dat er daadwerkelijk energie beschikbaar is. Dit kan de efficiëntie van het energiesysteem verbeteren en overschotten verminderen, waardoor er minder energie verloren gaat.

Daarnaast speelt non-firm ATO een belangrijke rol bij het aanpakken van netcongestie. Doordat energielevering flexibel is, loopt het energienet minder snel vast. Zodra de energievraag hoog is, vermindert tegelijkertijd ook de leveringscapaciteit.

Hoe werkt non-firm ATO in de praktijk?

Non-firm ATO wordt mogelijk gemaakt door vernieuwende technologieën en systemen. Allereerst worden hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines, uitgerust met sensoren en meetapparatuur om de energieproductie in realtime te volgen. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd met weersvoorspellingen en andere relevante informatie. Op deze manier kan een inschatting gemaakt worden van de energieopbrengst.

Met behulp van software en slimme netwerken kunnen energiebeheerders de beschikbare elektriciteit optimaliseren en de elektriciteitsvraag aanpassen aan de beschikbaarheid van hernieuwbare energie. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het starten of stoppen van energieverbruikende processen bij bedrijven op drukke momenten. Denk hierbij ook aan andere grote energieslurpers, zoals elektrische voertuigen. Door een gunstig moment te kiezen voor het opladen, zoals wanneer er een overschot aan energie is, helpt u in te spelen op de schommelingen op de energiemarkt.

De voordelen van non-firm ATO

De voordelen van non-firm ATO reiken verder dan simpelweg het flexibeler omgaan met schommelingen in elektriciteitsaanbod. Deze aanpak, die varieert in tegenstelling tot de traditionele firm ATO, biedt een reeks waardevolle voordelen die zowel de efficiëntie van het energiegebruik als de duurzaamheid van het elektriciteitsnetwerk verbeteren.

Efficiënter gebruik van hernieuwbare energie

Het maximaliseert het gebruik van groene energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Verlaagt de kosten

Door pieken in de elektriciteitsvraag af te vlakken, kan non-firm ATO de kosten voor het elektriciteitsnetwerk verlagen.

Verbeterde energiezekerheid

Het maakt het energiesysteem veerkrachtiger en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Stimuleert innovatie

Non-firm ATO moedigt de ontwikkeling aan van geavanceerde technologieën en systemen voor het beheer van hernieuwbare energie.

Verlaging piekbelasting

Door de wijze waarop non-firm ATO wordt ingezet wordt netcongestie minder prominent. De piekbelasting wordt door deze manier van energiebeheer namelijk tot het minimum beperkt.

Non-firm ATO is een innovatief concept dat de toekomst van hernieuwbare energie vormgeeft. Het stelt ons in staat om hernieuwbare energiebronnen op een efficiëntere en effectievere manier te benutten en speelt een cruciale rol in de overgang naar een schonere en duurzamere energievoorziening. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en energiebeheersystemen gaat non-firm ATO een steeds prominentere rol spelen in de plannen rond onze energievoorziening. Dit heeft grote mogelijkheden om de wereld te helpen om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan.

Batterij-oplossing tijdens piekbelasting non-firm ATO

Bij non-firm ATO ontvangt u tijdens piekuren wellicht minder energie van uw energieleverancier. Het is dus belangrijk hier goed op voorbereid te zijn. Met de Kiwatt Batterij slaat u zonne-energie op om deze tijdens piekmomenten strategisch in te zetten. Of u slaat tijdens daluren net-energie op in de Kiwatt Batterij. Hierdoor vangt u niet alleen de nadelen van non-firm ATO op, maar bespaart u, afhankelijk van uw energiecontract, ook nog eens energie-afname.

Gebruik de Quick scan om direct te zien welke batterij-oplossing verlichting biedt in uw situatie. Vraag direct een offerte aan of stel uw vragen via ons contactformulier. Stelt u uw vraag liever persoonlijk? Maak dan een afspraak voor onze locatie in Ede.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=b3e4ebdb-c7b2-4417-be65-d16bd608537c&sort=date.desc