Piekbelasting voorkomen

Uw bedrijf of huishouden speelt een essentiële rol in de overgang naar een duurzame toekomst. Eén van de belangrijkste uitdagingen waar we mee geconfronteerd worden is het voorkomen van overbelasting op het elektriciteitsnet. Door bewust om te gaan met het veroorzaken van pieken in uw energievraag, levert u een bijdrage aan een stabiel en efficiënt elektriciteitsnetwerk. In dit artikel delen we tips hoe u pieken in uw energievraag zoveel mogelijk voorkomt.

  1. Waarom pieken in het energieaanbod voorkomen?
  2. Tip 1: Energievraag spreiden
  3. Tip 2: Energiebeheer en monitoring
  4. Tip 3: Energie-efficiënte apparatuur
  5. Tip 4: De Kiwatt Batterij
  6. Tip 5: Timerfuncties
  7. Tip 6: Gedragsverandering
  8. Tip 7: Automatisering
  9. Tip 8: Energiebewust ontwerp

Waarom pieken in het energieaanbod voorkomen?

Wanneer er bij veel mensen tegelijkertijd pieken in het energieaanbod ontstaan, treedt netcongestie op. Hierbij is de vraag naar elektriciteit groter dan het aanbod. Dit kan leiden tot overbelasting, stroomstoringen en inefficiënt energiegebruik. Het voorkomen van netcongestie is van cruciaal belang om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen en een duurzame energievoorziening te garanderen. U kunt helpen door bewust om te gaan met uw energievraag en het gebruik van energie te spreiden over de dag.

Tip 1: Energievraag spreiden

Een effectieve manier om netcongestie te vermijden, is door uw energievraag te spreiden. Dit betekent dat u probeert pieken in uw stroomverbruik te minimaliseren. U kunt dit doen door energie-intensieve apparatuur op verschillende tijdstippen verspreid over de dag te gebruiken.

Tip 2: Energiebeheer en monitoring

Met een energiebeheer- en monitoringsysteem, zoals een slimme meter in combinatie met een app, krijgt u snel inzicht in uw energieverbruik. Daarnaast geeft het inzicht in uw energieverbruikspatronen. Door te begrijpen welke processen de meeste energie vragen en wanneer dit het geval is, kunt u strategieën ontwikkelen om uw energievraag beter te verdelen over de dag. Wellicht vindt u daarnaast ook de mogelijkheid tot het besparen van energie. Dit leidt tot een meer evenwichtige belasting op het netwerk.

Tip 3: Energie-efficiënte apparatuur

Het vervangen van verouderde, energieverslindende apparatuur door energie-efficiënte alternatieven heeft een aanzienlijke impact op uw energievraag. Die neemt af, zodra uw apparatuur minder veeleisend wordt. Moderne apparaten zijn vaak ontworpen om energiezuiniger te zijn, waardoor ze minder druk uitoefenen op het elektriciteitsnet. Alhoewel het een flinke investering lijkt om apparatuur of machines te vervangen, kan de energiebesparing toch aanzienlijk zijn.

Tip 4: De Kiwatt Batterij

Een baanbrekende oplossing voor het voorkomen van pieken is het gebruik van de Kiwatt Batterij. Dit energieopslagsysteem maakt het mogelijk om (zon) energie op te slaan. Deze energie kunt u inzetten tijdens piekuren of terugleveren aan het energienet, om zo de piekbelasting te verlagen. Daarnaast helpt de Kiwatt Batterij te voorkomen dat overtollige zonne-energie direct naar het elektriciteitsnet wordt gestuurd op het moment dat er veel aanbod is. U slaat de energie op in de batterij, zodat deze van pas komt op piekmomenten.

Met de Kiwatt Batterij heeft u de controle over uw energieopslag en -gebruik. U kunt strategisch bepalen wanneer u de opgeslagen energie wilt vrijgeven, afhankelijk van de behoeften van uw bedrijf of huishouden.

Tip 5: Timerfuncties

Maak gebruik van timerfuncties op apparatuur en verlichting, zodat deze automatisch uitschakelen wanneer ze niet nodig zijn. Hierdoor voorkomt u onnodig energieverbruik en mogelijke pieken.

Tip 6: Gedragsverandering

Creëer bewustwording bij medewerkers, gezinsleden of bewoners over energiegebruik. Moedig zuinig gedrag aan, zoals het uitschakelen van lichten en apparaten wanneer ze niet gebruikt hoeven te worden.

Tip 7: Automatisering

Maak gebruik van slimme automatiseringssystemen om energie te besparen. Hiermee kunt u apparaten op afstand beheren. Dit voorkomt pieken en overbelasting, doordat u veel gerichter bepaalt wanneer de energie wordt ingezet in uw huis of bedrijf.

Tip 8: Energiebewust ontwerp

Wanneer u plannen heeft om uw woning of bedrijfspand te verbouwen is het mogelijk om rekening te houden met een energiezuinig ontwerp. Gebruik materialen die goed isoleren en natuurlijke ventilatie bevorderen om de behoefte aan koelen of verwarmen te verminderen. Dit draagt bij aan het verminderen van piekgebruik.

Ontdek hoe de Kiwatt Batterij u kan helpen bij uw energieopslagbehoeften om te zorgen dat u uw piekgebruik kan beperken. Neem via ons contactformulier contact met ons op voor deze duurzame en slimme energieoplossing of vraag een offerte aan. Via onze Quick scan ziet u direct welke opslagoplossing het best past bij uw situatie. Uiteraard bent u ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op onze locatie in Ede. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=21c6f475-37ff-4c63-a658-c222320dd621&sort=date.desc