ACM's plan voor spitsheffing op stroomnetwerk veroorzaakt onrust

Jacob van Leeuwen, oprichter van Kiwatt, verduidelijkt: "De maatregelen van ACM vormen geen bedreiging, maar eerder een kans."

Onlangs heeft de overheid nieuwe plannen aangekondigd die bedoeld zijn om de overbelasting van het energienetwerk tegen te gaan. Deze plannen zorgen voor nogal wat opschudding in het bedrijfsleven. Begrijpelijk, want het idee is dat grote bedrijven extra gaan betalen als ze tijdens piekuren stroom gebruiken; een spitsheffing. 

Spitsheffing als stimulans
Hoewel deze maatregel (die aangekondigd is door de Autoriteit Consument en Markt, ACM) zorgwekkend overkomt, zijn er juist ook kansen. Want deze spitsheffing maakt het voor bedrijven financieel nóg interessanter om hun energieverbruik in drukke uren tot een minimum te beperken. De ACM wil grote spitsmijders belonen, in de vorm van korting op de netkosten die kan oplopen tot wel 50 procent. Dat betekent dat er veel te winnen én te besparen is.  

De rol van batterijsystemen
Een effectieve manier om de piekuren te omzeilen is door gebruik te maken van een batterijsysteem, zoals dat van Kiwatt. Een Kiwatt-batterij stelt bedrijven in staat om zelf opgewekte of vooraf ingekochte stroom op te slaan en te gebruiken wanneer deze het meest nodig is. Of wanneer de inkoop van stroom duur is, tijdens piekuren dus. Los van de financiële voordelen garandeert een batterijsysteem ook continuïteit in de bedrijfsvoering, een essentieel aspect voor elke onderneming.

 

Uitdagingen en voorrang bij nieuwe aansluitingen
 Het huidige overvolle stroomnet levert al problemen op voor bedrijven die willen groeien of verhuizen, omdat er nauwelijks nieuwe aansluitingen of uitbreidingen te realiseren zijn. Het ACM-plan biedt wel een lichtpuntje: projecten die de netcongestie tegengaan, zoals batterijsystemen, krijgen voorrang bij nieuwe aansluitingen. De ACM noemt ze congestieverzachters en plaatst ze, samen met projecten met maatschappelijke impact, bovenaan de wachtlijsten.   

Maatschappelijke impact en een duurzame toekomst

Batterijsystemen dragen niet alleen bij aan de stabiliteit en de efficiency van het stroomnetwerk. Ze hebben ook een bredere maatschappelijke impact, omdat ze helpen bij het verminderen van congestie. Ze verhogen de algehele netstabiliteit en daar profiteert de hele samenleving van. Meer batterijsystemen betekent minder druk op het net en minder behoefte aan ingrijpende maatregelen om het netwerk draaiende te houden. Kortom, hoewel het plan voor een spitsheffing zeker uitdagingen oplevert, kan het ook kansen bieden voor bedrijven die proactief willen investeren in duurzaamheid en continuïteit. Het is een kans om niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk grote impact te maken. 

Kiwatt helpt u graag om een belangrijke stap te zetten in de continuïteit, duurzaamheid en betaalbaarheid van uw energievoorziening. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? We maken graag een vrijblijvende offerte voor een oplossing die past bij uw situatie. 

Eerst zelf onderzoeken welke kansen een Kiwatt-batterij voor uw bedrijf heeft? Doe dan de gratis Kiwatt Quick Scan. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=2c31b6e7-d2d2-4b84-a5f0-f2b67ab4ba16&sort=date.desc