Gebruik maken van subsidies voor duurzaamheid

In Nederland gebruiken wij gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit en 1.169 m³ gas per jaar per huishouden. Door duurzaam om te gaan met de manier waarop wij deze energie opwekken en gebruiken dragen wij niet alleen ons steentje bij aan het klimaat, maar levert het ook nog eens een flinke besparing op. Met behulp van subsidies, regelingen en andere behulpzame maatregelen is het voor steeds meer mensen mogelijk om een Kiwatt Batterij te combineren met hun zonnepanelen.

Investering in duurzame energie

Duurzame energie kan voor u ook een tijdelijke verhoging van de kosten opleveren. Het laten installeren van zonnepanelen en het laten plaatsen van een bijpassende batterij zijn echter investeringen die gedurende de tijd zichzelf terugbetalen. Er zijn manieren om u te helpen met het verduurzamen: subsidies en leningen. Per gemeente verschillen de soort en hoogte van de beschikbare subsidies. In verschillende gemeenten, waaronder Barneveld, is het mogelijk om via een subsidie een zakelijke- of thuisbatterij te laten plaatsen, zodat het rendement van uw zonnepanelen verhoogd wordt. Wij laten u aan de hand van het voorbeeld in de gemeente Barneveld graag zien hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe en waarom subsidies voor duurzaamheid

Een subsidieregeling maakt het voor huishoudens en bedrijven makkelijker om een batterij aan te schaffen. Met een batterij slaat u de energie die wordt opgewekt door uw zonnepanelen eenvoudigweg op, tot op het moment dat u het nodig heeft. Op deze manier hoeft er minder energie op andere manieren te worden opgewekt. Kortom goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

Voorwaarden subsidie voor een batterij

De aanschaf van een thuisbatterij is in Barneveld onderdeel van het project ‘toekomstbestendig wonen’. Hieronder vallen, naast de thuisbatterij, ook regelingen voor het investeren in een warmtepomp, betere isolatie van de woning en zonnepanelen. Dit omvat eigenlijk alle subsidies omtrent het verduurzamen van uw huis. Ook binnen uw gemeente kan er een dergelijke subsidieregeling van kracht zijn. Per gemeente gelden uiteraard andere voorwaarden om subsidies te mogen ontvangen. In Barneveld is het als volgt geregeld:

  1. U voert een verbetering uit aan uw woning of op uw terrein, waardoor de huidige klimaatveranderingen worden ingeperkt;
  2. De subsidie wordt tenminste binnen 2 maanden na het plaatsen van de batterij aangevraagd;
  3. Bewaar de facturen. Alleen de kosten die betrekking hebben op het leveren of installeren van de batterij worden vergoed. 

In totaal wordt, in het voorbeeld in Barneveld, 30% van de aanschafprijs van de batterij gesubsidieerd. Er zijn ook mogelijkheden tot het afsluiten van een lening om de overige kosten te dekken. Gemeente Barneveld heeft een duurzaamheidslening tegen 1,6% rente. Voor particulieren is dit zeer aantrekkelijk.

Voordelen van een Kiwatt Batterij

De gemiddelde energiekosten per gezin zijn dit jaar met ongeveer €1.250,- euro gestegen. Een oplossing om op een eenvoudige manier de kosten te drukken is met behulp van een batterij. Zonnepanelen leveren immers enkel overdag energie, waardoor je in de nacht bent overgeleverd aan de kosten van de energieleverancier. De thuisbatterij levert aanvullende energie op momenten dat u deze het meest nodig heeft, zonder het energienet aan te hoeven spreken. Dit brengt vier grote voordelen met zich mee:

  1. U verbruikt minder energie via de energieaanbieder, waardoor uw kosten dalen;
  2. U laat de opgewekte energie van uw zonnepanelen niet verloren gaan;
  3. U bespaart energie, zonder concessies te hoeven doen;
  4. In sommige gemeenten, zoals Barneveld, heeft de energieleverancier aangegeven pas over geruime tijd de maximale stroomcapaciteit te kunnen vergroten. Hierdoor kan energielevering instabiel worden. Een batterij ondervangt dit en zorgt dat u altijd voorzien bent van elektriciteit wanneer u dit het meest nodig heeft.

Subsidie aanvragen binnen uw gemeente

De wijze van het aanvragen van een subsidie verschilt per gemeente. Daarnaast kan ook de hoogte en mogelijkheid tot het aanvragen van een subsidie per gemeente verschillen. Op de website van de overheid zijn alle mogelijke subsidies die in Nederland gelden na te lezen. U ziet daarbij ook direct of deze regelingen in uw gemeente van kracht zijn. Op de website van uw gemeente kan u de gewenste subsidies aanvragen. 

Drenthe heeft ook een mogelijkheid om te lenen via de Drentse Energie Organisatie. Zo zijn er meer regelingen in Nederland voor duurzaamheidsoplossingen.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=c88d8bbf-3ab8-42ec-a170-b298582350de&sort=date.desc