Wat is peak shaving?

Als eigenaar van zonnepanelen weet u dat het opwekken van uw eigen energie een slimme investering is. Met behulp van een energieopslagsysteem, zoals een externe batterij, kunt u energie opslaan wanneer de vraag laag is en deze later gebruiken wanneer uw energievraag hoog is. In dit artikel bespreken we hoe u peak shaving slim inzet bij energieopslag en zo geld bespaart.

Wat is peak shaving?

Bij peak shaving probeert u de piekbelastingen op het elektriciteitsnet te verlagen door energie te gebruiken op de minst drukke momenten. Peak shaving kan zowel door huishoudens als bedrijven worden toegepast om energie te besparen en kosten te verlagen. Deze methode werkt ook nog eens kostenbesparend, wanneer uw energieleverancier gebruik maakt van piek- en daltarieven of wanneer u een dynamisch contract heeft. Deze lagere tarieven golden vaak ‘s nachts, maar komen tegenwoordig gedurende de dag regelmatig voor. Door op dat moment grootverbruikers aan te zetten past u al ‘peak shaving’ toe. Nog makkelijker is het om energie uit uw batterij in te zetten tijdens piekmomenten. Zo past u peak shaving toe en helpt u tegelijkertijd om congestie te voorkomen.

Kies voor een slim energiecontract 

Met een slim energiecontract maakt u optimaal gebruik van schommelingen op de markt en zet u deze voor uw eigen voordeel in. Bij een slim energiecontract maakt u gebruik van een variabel contract met piek- en daltarieven of u sluit een dynamisch contract af. Niet iedere energieaanbieder werkt met piek- en daltarieven. In dat geval slaat u uw zonne-energie op met behulp van een batterij wanneer u de energie niet gebruikt, om deze vervolgens in te zetten op momenten dat uw zonnepanelen geen stroom kunnen leveren.   

Kies voor een passend energieopslagsysteem

Er zijn verschillende soorten energieopslagsystemen beschikbaar, waaronder batterijen en thermische opslagsystemen. Voor de meeste huishoudens en bedrijven is een batterij een goede oplossing. Vergeleken met de andere opties heeft een batterij relatief lage kosten en brengt hij u veel flexibiliteit. Huishoudens kunnen aan de slag met de Kiwatt Thuisbatterij. Hiermee heeft u een prima basis om peak shaving in de praktijk in te zetten. Voor bedrijven is de Kiwatt Batterij een goede oplossing, omdat deze meer opslagcapaciteit heeft en u in staat stelt om te handelen op de energiebeurs.

Zet technologie slim in

Slimme technologie, zoals slimme thermostaten, slimme meters en slimme energieopslagsystemen, zoals de Kiwatt Batterij, helpen u om uw energieverbruik te optimaliseren en geld te besparen. U kunt uw batterij zo programmeren dat (zonne-) energie wordt opgeslagen wanneer de vraag laag is en deze later inzetten wanneer de vraag hoog is. Deze manier van energieopslag werkt zowel met als zonder het gebruik van zonnepanelen. 

Doe aan energiebesparing

Het klinkt als een inkopper, maar het verminderen van uw energieverbruik helpt om de kosten van uw elektriciteitsrekening verder te verlagen. Enkele eenvoudige manieren om energie te besparen zijn het uitschakelen van ongebruikte apparaten, het vervangen van oude apparaten door energiezuinige modellen en het isoleren van uw huis om warmteverlies te verminderen. Als u daarna peak shaving inzet met behulp van een externe batterij, dan maakt u maximaal gebruik van alle energie- en kostenbesparende maatregelen. Zeker wanneer u ook nog de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van zonne-energie.

Bent u benieuwd naar de voordelen van de Kiwatt Batterij? Wij nemen u graag mee in de wereld van energieopslag. U kan contact met ons opnemen via ons contactformulier. Direct een offerte aanvragen? Dat is hier mogelijk. Uiteraard bent u ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op locatie. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=de1353e0-1bae-4654-82e1-20e5cde60ca0&sort=date.desc