Moet jouw bedrijf rekening houden met stroomuitval door netcongestie?

Netcongestie is een aanzienlijk probleem voor bedrijven vanwege de directe en indirecte kosten die daarmee gepaard gaan. Stroomuitval kan aanzienlijke schade aanrichten aan bedrijven, variërend van productieverlies tot beschadigde apparatuur en zelfs financiële problemen. Nu de druk op het elektriciteitsnet steeds groter wordt, is het belangrijk om de afweging te maken of jouw bedrijf last krijgt van stroomuitval als de netcongestieproblematiek aanhoudt.

  1. Wanneer treffen netcongestie en stroomuitval je bedrijf?
  2. Bescherm je bedrijf tegen stroomuitval door netcongestie
  3. Kiwatt oplossing

Wanneer treffen netcongestie en stroomuitval je bedrijf?

Netcongestie verwijst naar situaties waarin de vraag naar elektriciteit het aanbod overtreft. Dit leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en uiteindelijk zelfs tot stroomuitval. Een van de opkomende uitdagingen die bedrijven wereldwijd treffen, is stroomuitval als gevolg van netcongestie. Wij gebruiken namelijk allemaal meer energie. Een overgroot deel van de bedrijfsprocessen wordt aangedreven door elektriciteit. 

Stroomuitval komt voor wanneer de drukte op het net zo hoog wordt dat het niet langer mogelijk is om de gevraagde stroom aan jouw bedrijf te leveren. Deze problemen kunnen zich voordoen tijdens periodes van piekverbruik, zoals extreme weersomstandigheden, hete zomerdagen of wanneer er grote evenementen plaatsvinden. Met de toenemende drukte op het energienet kijken wij in de toekomst zelfs naar stroomuitval tijdens reguliere piekmomenten. 

Bescherm je bedrijf tegen stroomuitval door netcongestie

Als ondernemer jij je er waarschijnlijk van bewust dat de impact van stroomuitval gigantisch is. Er zijn gelukkig maatregelen die je kan nemen om je hiertegen te beschermen. Soms is het een kwestie van het inschatten van de risico’s en de prioriteiten verschuiven, terwijl je wacht op verzwaring van het elektriciteitsnet. In sommige gevallen kan je zelf actief bijdragen aan de verdeling van de energie binnen jouw bedrijf.

1. Risicobeoordeling

Identificeer de operationele processen en maak een beoordeling over de impact die stroomuitval heeft op dit deel van de bedrijfsvoering. Op deze manier ontstaat een lijst met risico’s, waardoor je precies weet waar de prioriteit komt te liggen. Voor het ene bedrijf is de potentiële financiële impact van groot belang, terwijl bij andere bedrijven de continuïteit of het imago de drijvende kracht achter de risicobeoordeling is.

2. Diversificatie van stroombronnen

Het afhankelijk zijn van één enkele energiebron maakt een bedrijf kwetsbaar voor stroomuitval. Door te zoeken naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie of batterijsystemen, vergroot je de veerkracht van jouw onderneming. Kiwatt Batterijsystemen zijn er voor zowel kleine als grote bedrijven. De Kiwatt Batterij is beschikbaar van 10 kWh tot en met 200 kWh en is ook nog eens modulair, wat betekent dat uitbreiding mogelijk is. Hierdoor is er voor ieder bedrijf een batterij-oplossing beschikbaar.

3. Energie-efficiëntie

Het verminderen van de vraag naar energie vanaf het net kan niet alleen de operationele kosten verlagen, maar ook de druk op het elektriciteitsnet verminderen. Wellicht heb je de mogelijkheid om te investeren in energie-efficiënte apparatuur, verlichtingssystemen en HVAC-systemen om jouw totale energieverbruik te verminderen.

4. Noodplannen

Uiteraard hoopt niemand dat het zo ver komt, maar het ontwikkelen van noodplannen helpt om jouw onderneming bij het omgaan met onverwachte stroomuitval. Deze plannen bevatten procedures, zodat je snel kan ingrijpen bij stroomuitval. Door de noodplannen op te stellen aan de hand van uw risicoanalyse, geef je de belangrijkste bedrijfsprocessen voorrang. Als er onvoldoende stroom is om al jouw processen door te laten lopen, kan je een weloverwogen keuze maken om minder belangrijke processen tijdelijk stop te zetten. Het noodplan zorgt ervoor dat je snel kan reageren op stroomonderbrekingen. Het helpt je bij het beschermen van gevoelige apparatuur en het minimaliseren van de verstoring van de bedrijfsactiviteiten.

Kiwatt oplossing

Uiteraard is stroomuitval door netcongestie niet alleen een operationeel probleem, maar ook een maatschappelijk vraagstuk. Door de groeiende vraag naar elektriciteit en de toenemende druk op verouderde elektriciteitsnetwerken, worden zowel netcongestie als stroomuitval een toenemend probleem. Bij Kiwatt proberen wij met slimme batterij-oplossingen bij te springen om bedrijven te helpen met dit probleem. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe de Kiwatt Batterij jouw bedrijf kan helpen om de bedrijfsprocessen draaiende te houden tijdens stroomuitval.

Meer weten over de invloed van netcongestie op jouw bedrijf(svoering)? Download dan nu onze Whitepaper over netcongestie in Nederland.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=cf6b684e-3f11-40a4-8085-221a4947679d&sort=date.desc