Verduurzaming van je bedrijf: datagedreven energiegebruik

In een tijd waarin we allemaal bezorgd zijn over het milieu en de toekomst van onze planeet, willen meer en meer bedrijven hun steentje bijdragen aan het behalen van de milieudoelstellingen. Een effectieve manier om dit te bereiken is door datagedreven energiegebruik te omarmen. Door gebruik te maken van gegevensanalyse en -beheer kun je het actuele energieverbruik nauwkeurig monitoren, identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn en vervolgens gerichte acties ondernemen. Op deze manier verduurzaam je de bedrijfsvoering en verklein je je ecologische voetafdruk. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden en voordelen van datagedreven energiegebruik voor bedrijven die streven naar duurzaamheid.

  1. Inzicht in energieverbruik
  2. Identificatie van optimalisatiemogelijkheden
  3. Monitoring en controle
  4. Continue verbetering
  5. Extra voordelen van datagedreven energiegebruik
  6. Maak kennis met de Kiwatt Batterij

1. Inzicht in energieverbruik

Het eerste voordeel van datagedreven energiegebruik is het verkrijgen van een gedetailleerd inzicht in je energieverbruik. Op welke momenten van de dag is je energieverbruik het hoogst? Welke machines of apparaten zijn echte energieslurpers? Op welke plaatsen verbruik je onverwacht meer energie dan gedacht? Dit zijn allemaal vragen waar je met behulp van slimme meters, IoT (Internet of Things)-sensoren en geavanceerde software real-time gegevens over verzamelt. Dit stelt je in staat om patronen te identificeren, energiepieken te herkennen en onnodig energieverlies op te sporen.

Je bedrijf kan datagedreven energiemanagement op de volgende manieren implementeren:

Gegevensverzameling

Het eerste wat je bedrijf nodig heeft is toegang tot nauwkeurige en relevante gegevens over je energieverbruik.

Gegevensintegratie

Zodra de gegevens zijn verzameld, moeten ze worden geïntegreerd in een centraal systeem of platform dat in staat is om verschillende soorten gegevens te verwerken en te analyseren. Dit kan een energiemanagementsysteem (EMS) of een gebouwbeheersysteem (BMS) zijn dat specifiek is ontworpen voor energiebewaking en -analyse.

Gegevensanalyse

Met behulp van geavanceerde analysemethoden zoals datamining, machinelearning en statistische modellering, analyseer je de verzamelde data over je energiegebruik. Je zoekt hierbij naar patronen, trends en afwijkingen in het energieverbruik. Deze analyse geeft inzicht over waar en wanneer energie wordt verbruikt en welke factoren van invloed zijn op dit energieverbruik.

2. Identificatie van optimalisatiemogelijkheden

Met de verzamelde gegevens is het tijd om optimalisatiemogelijkheden voor je energieverbruik te inventariseren. Dit varieert van het upgraden van verouderde apparatuur tot het implementeren van energie-efficiënte manieren van energiegebruik.

3. Monitoring en controle

Nadat optimalisatiemaatregelen zijn geïmplementeerd, is het belangrijk om het energieverbruik continu te monitoren. Dit datagedreven energiegebruik helpt je om te monitoren of je optimalisaties het gewenste resultaat hebben. Daarnaast stelt het je in staat om te controleren of de voorgestelde processen volgens plan verlopen. Dit alles om ervoor te zorgen dat de gewenste optimalisaties worden behaald. Dit kan worden bereikt door middel van real-time monitoringssystemen en dashboards die belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) bijhouden en waarschuwingen geven bij eventuele afwijkingen of problemen.

4. Continue verbetering

Tot slot is datagedreven energiemanagement een iteratief en continu proces dat voortdurende verbetering vraagt. Ondernemen is een proces dat aan voortdurende verandering onderhevig is. Door regelmatig gegevens te analyseren, prestaties te evalueren en feedback in te zetten om het energiebeheerproces te verfijnen, kan je bedrijf blijven streven naar optimalisatie en duurzaamheid op lange termijn.

Extra voordelen van datagedreven energiegebruik

Voorspellen van onderhoud

Een ander voordeel van datagedreven energiegebruik is het vermogen om voorspellend onderhoud uit te voeren. Door gegevens te analyseren over het energieverbruik van machines en apparatuur, ben je potentiële storingen, inefficiënties en naderende defecten snel op het spoor. Soms zelfs voordat ze zich voordoen. Dit stelt je in staat om proactief onderhoud uit te voeren. Dit is ideaal voor de operationele efficiëntie van je bedrijf, maar voorkomt daarnaast ongeplande stilstand van je machines. Onderhoud plan je op gunstige tijdstippen, zodat je bedrijf er zo min mogelijk hinder van ondervindt.

Kostenbesparing

Naast duurzamer ondernemen, heeft datagedreven energiegebruik nog een voordeel. Gerichter energie inzetten kan je bedrijf flink schelen in de kosten. Door de energie-efficiëntie te verbeteren, verspil je minder energie. Met als gevolg een daling in de operationele kosten.

Duurzaam imago

Tot slot kan een datagedreven benadering voor energiegebruik je bedrijf helpen om je duurzame imago te versterken. Consumenten en zakelijke klanten zijn steeds milieubewuster en geven de voorkeur aan samenwerking met bedrijven die actief bezig zijn met het verminderen van hun ecologische impact. Door te laten zien dat je bedrijf serieus bezig is met het verminderen van het energieverbruik en het beperken van de CO2-uitstoot, kan je je reputatie verbeteren. Misschien liggen er nu wel nieuwe zakelijke kansen in het verschiet.

Maak kennis met de Kiwatt Batterij

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er optimalisaties nodig zijn in het energiegebruik van je bedrijf, ben je op zoek naar innovatieve oplossingen om deze optimalisaties om te zetten van planning naar uitvoering. De Kiwatt Batterij is één van deze oplossingen. Door middel van geavanceerde datagedreven benaderingen stelt de batterijopslagtechnologie je bedrijf in staat om het energieverbruik te optimaliseren en de duurzaamheid te bevorderen.

De sensoren en slimme algoritmen van de Kiwatt Batterij verzamelen realtime gegevens en combineren deze met informatie over de energieproductie en -distributie. In combinatie met de Kiwatt App voorspelt de Kiwatt Batterij nauwkeurig wanneer en hoeveel energie je nodig hebt. Dit zijn de inzichten die je nodig hebt om je energieverbruik te optimaliseren, piekbelastingen te verminderen en kosten te besparen.

Bovendien draagt de Kiwatt Batterij bij aan de veerkracht van het energienetwerk door energieopslag te bieden voor overtollige zonne-energie en deze vrij te geven tijdens piekuren. Dit vermindert niet alleen de druk op het netwerk, maar zorgt ook voor een betrouwbare en stabiele energievoorziening. Ben je benieuwd wat de Kiwatt Batterij voor je bedrijf kan betekenen? Doe hier dan de Quick Scan. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=0711938f-1a97-45be-9b9c-27db6355f88b&sort=date.desc