De energiepuzzel: waarom onze huidige energiebronnen tegenvallen bij netproblemen

De wereld worstelt met een toenemende vraag naar elektriciteit, aangedreven door problemen door de huidige energiebronnen. De steeds maar groeiende bevolking en de verschuiving naar de inzet van elektrische voertuigen en duurzame energiebronnen drijft de vraag naar elektriciteit op. Terwijl we ons als samenleving inspannen om schone en groene energie te produceren, zijn netproblemen een steeds grotere zorg. Onze huidige energiebronnen kunnen niet op tegen onze vraag naar meer en meer elektriciteit. Dit artikel beschrijft hoe en waarom onze bestaande energiebronnen tekortschieten bij het oplossen van netproblemen.

  1. Toenemende afhankelijkheid van elektriciteit
  2. De onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen
  3. Verouderde energie-infrastructuur
  4. De rol van opslagtechnologie
  5. De behoefte aan innovatieve oplossingen

Toenemende afhankelijkheid van elektriciteit

Onze samenleving is sterk afhankelijk van elektriciteit. Sterker nog; deze draait bijna volledig op elektriciteit. Het is een belangrijke energiebron voor het opladen van smartphones en het draaien van wasjes tot het aandrijven van machines in fabrieken. Elektriciteit is een onmisbaar onderdeel geworden van het dagelijks leven sinds elektriciteit in 1886 in Nederland geïntroduceerd werd. Deze toenemende afhankelijkheid stelt hogere eisen aan ons elektriciteitsnet en huidige energiebronnen. Zelfs kleine onderbrekingen in het elektriciteitsnet leiden tot aanzienlijke economische schade en ongemak.

De onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen

Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie spelen een grote rol in de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Toch zijn deze energiebronnen sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit heeft als gevolg dat er een element van onvoorspelbaarheid in de energieproductie is geslopen. Dit maakt het moeilijk om een stabiele en consistente stroomvoorziening te handhaven. Vooral op momenten dat de vraag naar elektriciteit hoog is en de zon niet schijnt of de wind niet waait, zijn we nog zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Verouderde energie-infrastructuur

De huidige energie-infrastructuur is (nog) niet ontworpen om in de huidige totale energietoevoer en -afname te voorzien. Dit komt door verschillende grote verschuivingen in de samenleving:

  1. De vraag en het aanbod naar energie zijn exponentieel gegroeid. Het upgraden van deze systemen is kostbaar en tijdrovend. Daarnaast is er onvoldoende financiering beschikbaar om deze verbeteringen door te voeren;
     
  2. De nieuwe groene energiebronnen garanderen geen voortdurende energielevering. De productiviteit van deze bronnen is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden en het moment van de dag. 's Nachts schijnt natuurlijk de zon niet. Hierdoor kunnen we nog niet volledig vertrouwen op deze energiebronnen en moeten we een hoge mate van flexibiliteit inbouwen. 

De rol van opslagtechnologie

Opslagtechnologie, zoals de Kiwatt batterij, zijn momenteel de beste methode bij de aanpak van netproblemen. Sla overtollige energie op wanneer de productie hoog is en gebruik de energie direct vanuit de batterij wanneer u dit nodig heeft. Hoog tijd dus om te blijven innoveren, zodat batterijopslag nu en in de toekomst een groter onderdeel uitmaakt van de oplossing om duurzamer te leven en netproblemen het hoofd te bieden.

De behoefte aan innovatieve oplossingen

Om netproblemen effectief aan te pakken, moeten we innovatieve oplossingen blijven verkennen. Daarnaast is een upgrade op het huidige energienetwerk noodzakelijk om de verhoogde vraag en het toenemende aanbod aan te kunnen. Als overheden en energiebedrijven samenwerken om de verouderde infrastructuur te moderniseren is het mogelijk om hier sneller, grote stappen in te maken.

Kortom, de huidige energiebronnen bieden onvoldoende capaciteit bij netproblemen. Dit komt door een samenloop van verschillende oorzaken, zoals een groeiende afhankelijkheid van elektriciteit, de onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, verouderde energie-infrastructuur en de noodzaak om duurzamer te leven. Door deze uitdagingen zo snel mogelijk aan te pakken, zorgen we voor stabiele, betrouwbare en duurzame energiebronnen. Dit vereist innovatieve oplossingen, investeringen in infrastructuur en een voortdurende ontwikkeling van batterij-opslagtechnologie. 


Gebruik de Quick scan om direct te zien welke batterij-oplossing verlichting biedt in uw situatie. Met een Kiwatt Batterij vangt u netproblemen op en bent u onafhankelijker van het netwerk. Vraag direct een offerte aan of stel uw vragen via ons contactformulier. Stelt u uw vraag liever persoonlijk? Maak dan een afspraak voor onze locatie in Ede.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=1bae736b-d808-4ddc-92a2-6050c9e64cc1&sort=date.desc