Lijkt het jou wel wat om een groot deel van het jaar volledig in je eigen energiebehoefte te kunnen voorzien? Dan is een thuisbatterij misschien iets voor jou. Dit is een batterij met een grote capaciteit waarmee je enkele uren of zelfs enkele dagen achtereen onafhankelijk kunt zijn van het elektriciteitsnet.

Thuisbatterij zonnepanelen: verschillende typen vergeleken

 

Er bestaan verschillende typen batterijen. De meest bekende zijn lithium-ion en lood-zuur. Lood-zuurbatterijen zijn het meest gebruikte type startaccu in auto’s, maar worden niet toegepast als thuisbatterij. Daarom gaan we hier verder niet op in. 

Zoals de naam al aangeeft, worden lithium-ionbatterijen gemaakt met het metaal lithium. Er bestaan verschillende varianten van de lithium-ionbatterij, waaronder de lithium-ijzer-fosfaatbatterij (LFP-batterij of lithium-iron) die we bij Kiwatt gebruiken. Dit is momenteel de beste en meest veilige techniek voor batterijopslag. Een andere bekende variant is lithium-nikkel-mangaan-kobalt (NMC). Dit type batterij vind je op dit moment terug in veel elektrische auto’s.

Hieronder zetten we een aantal belangrijke verschillen tussen de LFP-batterij en de NMC-batterij op een rijtje:

 • Duurzaamheid

  De meeste lithium-technologieën maken gebruik van nikkeloxides, kobalt of mangaan in hun elektrodes en deze batterijen hebben van alle soorten lithium-batterijen de grootste impact op het milieu. Dit geldt ook voor de NMC-batterij, die bestaat uit een combinatie van lithium, nikkel, mangaat en kobalt.
  De LFP-batterij daarentegen bevat alleen een mengsel van lithium en ijzersfosfaat. Er wordt geen gebruik gemaakt van zeldzame of giftige materialen en vergeleken met andere lithium-ionbatterijen wordt er veel minder energie gebruikt bij de winning en het verwerken van de grondstoffen. Ook zijn de fosfaatzouten in deze batterij minder goed oplosbaar dan metaaloxides die je in NMC-batterijen terugvindt. Dit verkleint de kans dat deze zouten in het milieu terechtkomen.

  De LFP-batterij is dus beter voor het milieu dan andere lithium-technologieën.

 • Energiedichtheid, capaciteitsverlies en levensduur

  De energiedichtheid van een LFP-batterij is lager dan die van een NMC-batterij. In een NMC-batterij kan dus meer energie worden opgeslagen dan in een LFP-batterij van dezelfde afmetingen. Maar dit is vooral relevant voor elektrische auto’s die beperkte ruimte hebben voor een accu.

  Tegenover het verschil in energiedichtheid staat namelijk dat de LFP-batterij minder capaciteit verliest dan het NMC-alternatief. Zo is het capaciteitsverlies van de NMC-batterij na 1.000 tot 1.500 cycli ongeveer 20 procent, terwijl de capaciteit van de LFP-batterij na dat aantal cycli slechts 2 tot 3 procent minder is geworden. Een LFP-batterij in de Kiwatt Powerwall heeft gegarandeerd nog 80 procent van zijn originele capaciteit na 10 jaar lang elke dag een volledige cyclus doorlopen te hebben.

  Een ander voordeel van de LFP-batterij boven de NMC-variant is dat de LFP-batterij een stuk langer meegaat. Elke thuisaccu heeft namelijk een maximum aantal cycli: het aantal keren dat een batterij ontladen en weer opgeladen kan worden. Een LFP-batterij kan tussen de 2.500 en 9.000 laadcycli aan, terwijl NMC-batterijen al na 200 tot 2.500 cycli zijn afgeschreven.

 • Kosten

  Voor de NMC-batterij zijn schaarse stoffen nodig, wat dit type batterij duur maakt. De LFP-batterij bestaat uit de goed verkrijgbare materialen lithium en ijzerfosfaat en is dus goedkoper.

 • Veiligheid

  Lithium-ionbatterijen zijn berucht omdat ze in brand kunnen vliegen en in dat geval erg moeilijk te blussen zijn. Dit geldt ook voor NMC-batterijen. Er zijn al meerdere Tesla’s met een NMC-batterij in brand gevlogen op de openbare weg. LFP-batterijen produceren minder warmte tijdens het gebruik en opladen. Ook hebben ze een hogere ontbrandingstemperatuur. Dat maakt ze stabieler en veiliger dan andere varianten.

 • Ontladingsdiepte

  Een ander verschil betreft de diepte van ontlading. Dit is het percentage van de batterij dat veilig kan worden ontladen zonder de thuisbatterij te beschadigen. Bij een LFP-batterij kun je 80 procent of meer van de totale capaciteit in één cyclus ontladen, terwijl een NMC-batterij niet verder ontladen mag worden dan ongeveer 50 procent.

 • Efficiëntie

  Tot slot is de LFP-batterij ook wat efficiëntie betreft superieur aan de NMC-tegenhanger. De meeste LFP-batterijen zijn namelijk 95 tot 98 procent efficiënt. Dit betekent dat 95 procent of meer van de in een LFP-batterij opgeslagen energie ook daadwerkelijk kan worden gebruikt. Bij NMC-batterijen is de efficiëntie ‘slechts’ 80 tot 85 procent.

Sla thuis je eigen energie op: duurzaam én slim!

Door met een thuisbatterij je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten.

Thuisbatterij kopen: hoeveel capaciteit heb je nodig?

 

Thuisbatterijen zijn er in allerlei soorten en maten. De capaciteit van een batterij is de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan en aan je huis kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh), oftewel: het vermogen vermenigvuldigd met de tijd.  

Hoe weet je nu welke capaciteit je nodig hebt als je een thuisbatterij wilt kopen? Dat hangt van verschillende factoren af: 

 • hoeveel uren of dagen je huis op batterijstroom moet kunnen functioneren
 • hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken
 • welke apparaten altijd in werking moeten blijven
 • hoeveel energie je maximaal aan het net mag of wilt terugleveren
 • hoeveel energie je verbruikt die je niet zelf hebt opgewekt
 • hoeveel energie je nodig hebt om een niet-zonnige dag door te komen
 • enzovoort

Een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen verbruikt ongeveer 10 kWh per dag. Dus met een batterij van 10 kWh kun je in principe één volledige dag onafhankelijk zijn van het net.

Batterij-opslag zonnepanelen van Kiwatt

 

Ben jij op zoek naar een accu voor zonnepanelen? Met een thuisbatterij van 10 kWh van Kiwatt kan een gemiddeld gezin een hele dag doorkomen zonder stroom van het elektriciteitsnet te hoeven afnemen. 

Wil je meer capaciteit? Dat kan. Je kunt de thuisbatterij van Kiwatt uitbreiden tot maar liefst 140 kWh, zodat je in theorie 14 dagen achtereen onafhankelijk kunt zijn van het elektriciteitsnet. Als de zon je batterijen tussendoor ‘bijvult’ is dat nog langer. Wil je ook in de winter zelfvoorzienend zijn? Dan is een combinatie van een waterstofinstallatie en een thuisbatterij wellicht een goede optie.

Voor bedrijven hebben we een batterij met een nog grotere capaciteit: de Kiwatt Powerpack. Deze begint bij 30 kWh en kan opgeschaald worden tot 800 kWh. Je maakt dan meerdere stapels met energieopslag.

Energieopslag methoden van Kiwatt

Je wilt een thuisbatterij kopen of ben oriënterend naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Lees meer over onze oplossingen:

Kiwatt Powerwall

Kiwatt Powerwall

 

De Kiwatt Powerwall is primair bedoeld voor particulieren. Deze thuisbatterij heeft een capaciteit van 10 kWh, die desgewenst uitgebreid kan worden tot 140 kWh. De Powerwall is stof- en waterbestendig en kan dus veilig in een schuur of onder een afdak geplaatst worden. Met de gratis slimme app kun je voortdurend monitoren hoe je batterij presteert.Naar de Powerwall

Kiwatt Powerpack

Kiwatt Powerpack

 

Voor bedrijven, melkveehouderijen of grote woningen hebben we de Kiwatt Powerpack ontwikkeld. Deze is verkrijgbaar vanaf 30 kWh en kan uitgebreid worden tot 800 kWh. Zo heb je de garantie dat je je opgewerkte energie kunt gebruiken wanneer jij dat wilt.Naar de Powerpack