De invloed van netcongestie op uw zonnestroomsysteem

Het gebruik van zonnepanelen om hernieuwbare energie op te wekken is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Steeds meer huishoudens en bedrijven maken gebruik van zonne-energie om hun energierekeningen te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Naarmate het aantal zonnestroomsystemen groeit, worden netcongestie en de effecten daarvan op deze systemen steeds belangrijker. In dit artikel bespreken we welke invloed netcongestie heeft op zonnestroomsystemen.

  1. Invloed op uw zonnestroomsystemen
  2. Terugleverbeperking zonnestroomsysteem
  3. Verminderde netstabiliteit
  4. Batterij bij uw zonnestroomsysteem

Invloed op uw zonnestroomsystemen

Netcongestie heeft aanzienlijke invloed op zonnestroomsystemen. Netcongestie verwijst naar het fenomeen waarbij de elektriciteitsnetwerken overbelast raken als gevolg van een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Dit doet zich voor in de volgende gevallen:

  • Bepaalde tijden van de dag;
  • Specifieke geografische gebieden waar de infrastructuur niet voldoende capaciteit heeft om de energiebehoefte te dekken. 

Wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt, kunnen zonnestroomsystemen gedwongen worden om hun productie te verminderen. Dit benadrukt de noodzaak van strategieën, zoals batterijopslag. Dit verzacht de omstandigheden van netcongestie en maakt het gebruik van zonnestroomsystemen efficiënter. Daarnaast draagt u op deze manier ook bij aan een duurzamere energie-infrastructuur.

Terugleverbeperking zonnestroomsysteem

In sommige gebieden gelden flinke terugleveringsbeperkingen. Hierbij leggen netbeheerders regels op over de hoeveelheid zonne-energie die uw zonnestroomsysteem mag terugleveren. Dit gebeurt om te voorkomen dat het net overbelast raakt. Dit kan betekenen dat uw zonnestroomsysteem en daarmee uw zonnepanelen, niet hun volledige potentieel benutten. Dit heeft invloed op de omvang van de voordelen die u uit uw zonnestroomsysteem haalt. In de praktijk komt dit neer op een hogere energierekening.

Verminderde netstabiliteit

Als het elektriciteitsnet overbelast raakt, kan dit leiden tot spanningsdips en stroomonderbrekingen. Zonnestroomsystemen zijn ontworpen om automatisch uit te schakelen tijdens netstoringen om te voorkomen dat ze gevaarlijke situaties creëren. Dit betekent dat uw zonnepanelen mogelijk niet werken wanneer u ze het meest nodig hebt.

Batterij bij uw zonnestroomsysteem

Om de impact van netcongestie op uw zonnestroomsysteem te minimaliseren en de onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet te vergroten, is een batterijsysteem een slimme zet. Batterijopslag via de Kiwatt Batterij biedt namelijk verschillende voordelen.

Eigen energieopslag

Met batterijen slaat u overtollige energie op die uw zonnestroomsysteem overdag opwekt. 's nachts of tijdens piekuren gebruikt u deze om uw stroomverbruikers te laten draaien. Dit vermindert afhankelijkheid van het net en verhoogt zelfvoorziening.

Back-upvoeding

Batterijen kunnen fungeren als een back-upsysteem bij stroomuitval, waardoor essentiële apparaten aanblijven, zelfs als het net is uitgeschakeld.

Het net ontzien bij congestie 

Door opgeslagen energie te gebruiken wanneer het net overbelast is, draagt u bij aan het verminderen van de congestie, waardoor de stabiliteit van het net wordt verbeterd.
Netcongestie heeft invloed op de prestaties van uw zonnestroomsysteem. Het kan leiden tot terugleveringsbeperkingen en verminderde netstabiliteit, wat de voordelen van zonne-energie beperkt. Wilt u na het lezen van dit artikel de ongebruikte energie van uw zonnestroomsysteem op een positieve manier inzetten? Met de Kiwatt Batterij gaat u nog bewuster om met energie! Onze Quick scan vertelt u direct welke opslagoplossing het beste past bij uw situatie. Als u vragen hebt, neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier of vraag direct een offerte aan. Uiteraard bent u ook welkom voor een vrijblijvend, persoonlijk gesprek op onze locatie in Ede.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=84e56652-aaa2-4ac2-a20c-1c827c3e9c7a&sort=date.desc