Salderen: het runnen van uw eigen energiebedrijf

Het opvangen van zonnestralen is een hele populaire manier van duurzame energie opwekken. En dat is niet voor niets, want zonne-energie brengt veel voordelen met zich mee. Heeft de dag veel zonuren? Dan kunt u gebruik maken van de salderingsregeling en terugleververgoeding. Op een gegeven moment gaan we een punt bereiken waar de verdiensten bij teruglevering niet meer op kunnen boksen tegen een eigen energieopslag. Het is dus verstandig om bij het aanschaffen van zonnepanelen aan de langere termijn te denken. Een Kiwatt Thuisbatterij of Kiwatt Batterij is daarvoor de juiste oplossing. Wij vertellen u graag meer over deze regelingen en energieopslag.

Wat houdt salderen in?

Op een hele zonnige dag wekken uw zonnepanelen veel zonne-energie op. Er bestaat een grote kans dat u deze zelf opgewekte zonnestroom niet allemaal zelf “op kan maken”. Het overschot aan energie levert u terug aan het stroomnet. Dit overschot wordt bijna 1 op 1 verrekend met de stroom die u daadwerkelijk afneemt. U hoeft dan alleen nog voor het netto jaarlijkse elektriciteitsverbruik te betalen.   

Hoe werkt salderen? 

Om het begrip salderen wat meer tastbaar te maken, hebben we een rekenvoorbeeld opgesteld (waarbij u meer teruglevert dan u verbruikt). Jaarlijks verbruikt u 2.000 kWh stroom van het elektriciteitsnet en levert u 2.500 kWh terug. Het energiebedrijf betaalt u in dit voorbeeld 22 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die u teruglevert, mag het energiebedrijf een lager tarief bepalen. De hoogte van deze terugleververgoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Als u veel zonnestroom opwekt, is het de moeite waard om een energieleverancier te zoeken met een hoog teruglevertarief. Welk bedrag u voor uw stroom krijgt, hangt af van de elektriciteitsprijs die u op dit moment betaalt.

Kortom: dankzij de salderingsregeling betaalt u alleen nog voor de stroom die u niet zelf opwekt!   
Ongeacht of u deze groene stroom op dat moment zelf kunt gebruiken of niet.

2025: geleidelijk afbouwen saldering  

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025 (let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen). Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag u nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo tot in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan u helemaal niet meer salderen. U krijgt dan een kleine vergoeding voor elke kWh stroom die u aan het net levert.

Groene oplossing: de slimme Thuisbatterij van Kiwatt   

Vanaf 2025 krijgt u minder geld voor de zonnestroom die u levert aan het net. Dat maakt het aantrekkelijker om méér van uw eigen zonnestroom zelf te verbruiken. Met een thuisaccu kunt u de stroom die u overdag overhoudt opslaan om te gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt. Op die manier gebruikt u alle stroom die u zelf hebt opgewekt en bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. U heeft dus uw eigen energieopslag. Er gaat geen kostbare stroom verloren en u hoeft op piekmomenten niet te betalen voor dure stroom van het net. Bovendien kunt u met een thuisaccu uw piekverbruik volledig opvangen. Een win-win situatie dus.  Ontdek de Kiwatt Thuisbatterij en bepaal of het iets voor uw situatie is. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=a623075c-d0c4-4a7a-8524-63a9535bfb6c&sort=date.desc