Netcongestie in Friesland

Friesland is een prachtige provincie met een groeiende economie en toenemende vraag naar elektriciteit. Het bestaande elektriciteitsnet is helaas niet altijd opgewassen tegen deze groeiende vraag. Dit heeft netcongestie als gevolg. Deze situatie heeft invloed op bedrijven en nieuwe huishoudens in de volledige provincie. Niet alleen in Leeuwarden, maar ook in kleinere steden zijn de gevolgen van netcongestie merkbaar.

  1. De hoogspanningsnetbeheerder
  2. Toekomstbestendig energienet
  3. Flexibel vermogen als oplossing
  4. Batterijopslag
  5. Friesland in het (net)nieuws

De hoogspanningsnetbeheerder

Het hoogspanningsnet in Friesland wordt beheerd door TenneT, de nationale beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland. Al in midden 2021 waarschuwde TenneT dat de maximale capaciteit voor teruglevering in Friesland in zicht was. Dit was slecht nieuws voor netbeheerders. Eén van de meest prominente spelers in Friesland, Liander, moest door deze boodschap de afgelopen jaren ‘nee’ verkopen aan bedrijven en nieuwbouwprojecten. Het was niet langer mogelijk om grootverbruikers (extra) capaciteit te bieden.

Al in midden 2021 waarschuwde TenneT dat de maximale capaciteit voor teruglevering in Friesland in zicht was.”

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Toekomstbestendig energienet

Om het elektriciteitsnet in Friesland toekomstbestendig te maken en de huidige netcongestieproblematiek aan te pakken voor zowel levering als teruglevering van elektriciteit, plant TenneT grootschalige uitbreidingen. Hierdoor komt er meer ruimte voor bedrijven en krijgt economische groei een kans. Daarnaast blijft er ruimte voor verdere ontwikkeling van duurzame energie-initiatieven in de regio.

Uit het congestiemanagementonderzoek dat TenneT eind 2022 vrijgaf, blijkt dat ze een manier gevonden hebben om tot 2024 in totaal 270 megawatt aan capaciteit beschikbaar te maken voor teruglevering. Dit is goed nieuws voor zo’n 50 wachtende  grootverbruikers. Uiteraard is dit geen oplossing voor de lange termijn en moet een toekomstgerichte oplossing na 2024 verlichting bieden.

Flexibel vermogen als oplossing

Netbeheerder Liander stelt voor dat bedrijven hun flexibele vermogen beschikbaar stellen om de netcongestieproblematiek aan te pakken. Het flexibel vermogen of terugleververmogen verwijst naar het vermogen dat je als bedrijf mag afnemen, maar wat je wellicht niet altijd gebruikt. Deze capaciteit varieert gedurende het jaar of de dag, afhankelijk van verschillende factoren. Door het overschot beschikbaar te stellen voor gebruik voor gebruikers die juist meer energie nodig hebben, biedt het de flexibiliteit die nodig is om congestiemanagement in goede banen te leiden.

Batterijopslag

Wil je meer capaciteit creëren voor jouw onderneming? Met de Kiwatt Batterij sla je de energie uit jouw zonnepanelen of de energie van jouw energieleverancier tijdens daluren tijdelijk op. De Kiwatt Batterij springt bij zodra je behoefte hebt aan meer energie. Weet je niet zeker welke batterij-oplossing past bij jouw behoeften? Vul hiervoor simpelweg de Quick Scan in en je ziet direct welke batterij jou helpt om de druk op het elektriciteitsnetwerk in Friesland te verlichten. 

Friesland in het (net)nieuws

Weer loopt het stroomnet vol, problemen in Lelystad en Minnertsga

Er zijn recentelijk zorgen geuit in de media over een verwacht tekort aan elektriciteit voor nieuwe aansluitingen en uitbreidingen van bestaande contracten in Friesland. Lees meer.

Stroomnet West-Friesland zit grotendeels vol, geen plek voor nieuwe projecten

Het elektriciteitsnetwerk in Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Hoorn is vol. Nieuwe projecten kunnen momenteel niet worden aangesloten. Lees meer.

 

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Friesland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FFriesland
Hoe kan batterijopslag helpen bij het verminderen van netcongestie?

Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.

Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Friesland?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Kan ik als nieuwe grootverbruiker nog steeds aansluiten op het net in Friesland?

Als gevolg van netcongestie moet Liander soms 'nee' verkopen aan nieuwe grootverbruikers. Het is belangrijk om vroegtijdig contact op te nemen met de netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Friesland?

Netcongestie in Friesland betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.