Heeft u pieken in uw energieverbruik?

U heeft afspraken gemaakt met uw netbeheerder over de capaciteit van uw aansluiting, maar in de praktijk merkt u dat u regelmatig de limiet passeert. Uw werkelijke verbruik is op bepaalde momenten van de dag hoger dan op papier vastgelegd en dus heeft u pieken in uw energieverbruik. Deze pieken zorgen voor grote fluctuaties op de energiemarkt, wat invloed heeft op de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerders kunnen daarom dreigen met het afsluiten van uw aansluiting.

Doordat snelle maatregelen om energiepieken op te vangen of tegen te gaan, zoals een uitbreiding van het energienet, voorlopig even op zich laten wachten, kan het zijn dat u binnen uw provincie te maken krijgt met aangepaste eisen omtrent energiegebruik. Zo wordt er al gesproken over overheidsmaatregelen waarbij bedrijven verplicht worden om hun energiegebruik te verdelen over de dag. Daarnaast staan er maatregelen klaar waarbij u een maximale hoeveelheid energie mag afnemen. Dit kan een groot effect hebben op uw onderneming. 

Piekverbruik elektriciteit

Deze pieken zijn gelinkt aan momenten waarop de vraag naar elektriciteit significant hoger is. Op bepaalde momenten van de dag schiet het energiegebruik omhoog. Denk hierbij aan het moment waarop we thuiskomen van ons werk en allemaal onze elektrische auto opladen. Of het moment dat de machines bij uw bedrijf allemaal in één keer worden aangezet. 

Gevolgen van energiepieken

Aanhoudende problemen met de levering of afgifte van energie kan vervelende gevolgen hebben:

bae5b1b5-ceec-4bd7-a0df-c2d3115d62f2,8e845392-c03a-4a57-b53e-eb411ee1f9bc,d5d10b77-27ea-444d-8d4a-1e0d6bd6ef16,aec0090f-6627-4037-9d5a-019841fc485d,56827c7b-815b-4728-9b98-3cc7291c6fbf

Bewustwording

Door energie op momenten te gebruiken buiten uw gebruikelijke piekmomenten, voorkomt u een limietoverschrijding. Dit wordt ook wel peak shaving genoemd. Door het energiegebruik evenwichtig te spreiden kunnen energiepieken en piekbelasting worden verminderd. Een batterij en bijbehorende software kan helpen om bewuster om te gaan met energie.

Energieopslag

Verlaag de pieken in uw energieverbruik en ontlast tegelijkertijd ook het netwerk. Hoe dit werkt? Met een energieopslagsysteem, zoals de Kiwatt Batterij, slaat u eenvoudig overtollige opgewekte energie op. Vervolgens geeft u deze vrij tijdens piekmomenten in uw verbruik. De Kiwatt Batterij is uniek in zijn soort. Het laden en ontladen kan volautomatisch ingesteld worden, zodat u altijd op de meest gunstige momenten gebruik maakt van energieopslag of -afname. Ook kunt u met de energie die u opslaat handelen op de energiemarkt. 

Beheer van energiepieken

Het beheren van energiepieken ‘peak shaving’ is een vak op zich. Energiebedrijven en overheidsinstellingen zijn zich ervan bewust hoe ingewikkeld het is om energiepieken in goede banen te leiden. Toch kan u als (zakelijke) energieconsument bijdragen aan een stabiel energienetwerk waar energiepieken een onderdeel van zijn.

Hogere kosten

Netbeheerders ervaren vaak hogere kosten om aan de piekvraag te voldoen of om energiepieken op een verantwoorde manier te kunnen verwerken. Deze kosten worden doorberekend aan gebruikers, waardoor u een hogere energierekening heeft.

Overbelasting van het netwerk

Energiepieken leiden tot tijdelijke overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. De huidige infrastructuur is niet ontworpen om energiepieken op te vangen. Wanneer er opeens grotere hoeveelheden energie worden aangeboden, kan dit resulteren in stroomuitval en verminderde betrouwbaarheid van de stroomvoorziening.

Doe hier de quickscan en ontdek welke oplossing bij u past.

Congestie per provincie

Door de stijgende vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod op andere momenten, raakt het energienet steeds meer verstopt. Deze congestie kan leiden tot stroomuitval, hogere elektriciteitstarieven en andere problemen. Klik op uw provincie om de huidige situatie te ontdekken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Peak shaving

Oplossingen voor bedrijven

Word onafhankelijker van het net

De Kiwatt Batterij is een slimme oplossing voor bedrijven tijdens energiepieken. Met de mogelijkheid om overtollige opgewekte energie op te slaan, helpt deze batterij u om groene energie efficiënter te gebruiken. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen door strategisch energiegebruik tijdens de vaak duurdere piekuren, maar ook in een verminderde belasting van het elektriciteitsnetwerk. 

De Kiwatt Batterij is meer dan slechts een gewone batterij, maar functioneert ook als een energiebeheersysteem (EMS) dat in staat is om het energieverbruik te bewaken en te beheren. Hiermee wordt peak shaving een mogelijkheid, waarbij u de pieken in uw eigen energiegebruik beperkt. Het EMS identificeert potentiële piekperiodes en kan gebruikt worden om op de juiste momenten energie af te geven of op te slaan.

Energie beheersbaar maken

Als ondernemer is het fijn om te weten dat u een mate van controle kunt uitoefenen over energiepieken door het gebruik van de Kiwatt Batterij. U kan op ieder moment energie opslaan of afnemen. Hiermee ontlast u het net en voorziet u in uw energiebehoeften tijdens piekmomenten.

  • Voorkom energiepieken
  • Verlaag de energiekosten
  • Geen zwaardere netaansluiting nodig
  • Slim in- en verkoop van energie mogelijk

Het geheim van de Kiwatt batterij

De Kiwatt Batterij is op maat gemaakt voor zowel ondernemers als consumenten, en biedt een ideale combinatie voor individuele huishoudens (vanaf 30kWh) en grootschalige energieopslagsystemen (tot 800kWh).

15bd4f96-9b06-4d6e-8ffc-de3d286cf5a6,dab665ff-5458-49a5-8d54-f35380ae43a2