5 Slimme oplossingen voor het overschot aan zonnestroom

Als trotse eigenaar van zonnepanelen ken je vast het probleem van overtollige zonnestroom. In de zomermaanden of op zonnige dagen produceren zonnepanelen vaak meer elektriciteit dan je nodig hebt. Maar wat doe je in dat geval met dat overschot? Het lijkt zonde om het zomaar gratis aan het net te schenken. Vooral, omdat je in sommige gevallen zelfs betaalt om dit overschot terug te leveren. Dit komt dan nog boven op de standaard kosten voor het terugleveren van zonnestroom die sommige energieleveranciers vragen. Daarom delen we enkele slimme manieren om dit overschot efficiënt en milieuvriendelijk te benutten. 

  1. Gebruik elektrische apparaten slim 
  2. Investeer in opslagoplossingen 
  3. Verkoop terug aan het net 
  4. Verken energie-intensieve vernieuwingen 
  5. Deel met anderen

1. Gebruik elektrische apparaten slim

Misschien heb je het al opgemerkt in je omgeving: mensen met zonnepanelen vinden creatieve manieren om elektriciteit te gebruiken. Produceren je zonnepanelen extreem veel elektriciteit? Plan het gebruik van apparaten rondom die stroompieken. Niet voor ieder bedrijf is het mogelijk om, op momenten dat er een overschot aan zonnestroom dreigt, extra apparatuur aan te zetten of de productie op te voeren. In zulke gevallen wordt het overschot aan zonnestroom ingezet voor het constant verwarmen of koelen van de ruimtes. Hoewel dit begrijpelijk is, is dit meestal niet de meest efficiënte of energiezuinige keuze.

2. Investeer in opslagoplossingen

Een slimme oplossing voor het overschot aan zonnestroom is investeren in batterij-opslagsystemen. Met deze systemen sla je overtollige zonnestroom op voor later gebruik, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of wanneer de productiecapaciteit de energieproductie van de zonnepanelen overstijgt. Zo maximaliseer jij je eigen gebruik van zonnestroom en verminder je tegelijkertijd de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

De Kiwatt Batterij is speciaal ontworpen om zonnestroom op te slaan en later te kunnen gebruiken wanneer dat nodig is. De batterij is gebruiksvriendelijk, efficiënt en wordt ondersteund door de  Kiwatt App, waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. De batterij leert bovendien op welke momenten zonnestroom kan worden opgeslagen of gebruikt. Ook biedt de batterij de mogelijkheid om te handelen op de energiemarkt, zodat je je overschot aan zonnestroom op gunstige moment kunt verkopen. Met de Kiwatt Batterij ben je verzekerd van een betrouwbare oplossing voor het beheren van je overschot aan zonnestroom.

3. Verkoop terug aan het net

Hoewel het niet ideaal is om gratis je overschot aan zonnestroom aan het net te leveren, kan het in sommige gevallen toch voordelig zijn. Dit geldt vooral wanneer er geen negatieve stroomprijzen gelden voor teruglevering, waardoor het zelfs tot winst kan leiden. Al is dit, door de toenemende populariteit van zonnepanelen, op zonnige dagen vaak niet de meest gunstige keuze. Vooral wanneer overbelasting van het stroomnet dreigt, zetten veel energieleveranciers boetes, verhoogde prijzen of een terugleverstop in. In dat geval biedt de Kiwatt Batterij uitkomst. Vul de Quick Scan in om te zien welke batterij-oplossing bij jouw bedrijf past.

4. Verken energie-intensieve vernieuwingen

Heb je er ooit aan gedacht om nieuwe machines aan te schaffen, een geavanceerd verwarmings- of koelsysteem te installeren, of een andere oplossing te implementeren die veel elektriciteit verbruikt? Met een overschot aan zonnestroom kunnen deze projecten veel aantrekkelijker worden, omdat je de extra energie kunt gebruiken zonder al te veel bijkomende kosten. Overweeg dus om deze energie-intensieve projecten te realiseren en geniet van de voordelen van groene energie. 

Denk daarnaast aan andere groene investeringen, zoals het installeren van een zonneboiler om water te verwarmen met overtollig zonne-energie, om het leven makkelijker te maken. Door dit soort slimme investeringen kan overtollige zonne-energie efficiënt worden benut, terwijl tegelijkertijd het gasverbruik wordt verminderd, wat leidt tot extra besparingen op de energierekening.

5. Deel met anderen

Overweeg om je overschot aan zonnestroom te delen met vreemden, vrienden, familie of zelfs de buren. Dit kan via peer-to-peer energiehandelplatforms of via een kabel. Deze laatste oplossing vraagt om goede banden tussen bevriende bedrijven. Vergeet niet om hier vooraf goede afspraken over te maken, zodat je niet voor onverwachte (financiële) verrassingen komt te staan. Wanneer de energievraag van vreemden via het energieplatform of je buren aansluit op jouw overschot aan zonnestroom, ontstaat er een fijne symbiose waar jullie beiden profijt van hebben.

Hoewel het huidige systeem haar grenzen heeft en het nog even kan duren voordat er een oplossing komt die voor iedereen werkt, zijn er gelukkig al diverse manieren om slim om te gaan met een overschot aan zonnestroom. Of je nu kiest voor opslagoplossingen, teruglevering aan het net of het investeren in energie-intensieve projecten, het belangrijkste is dat je je zonnestroom op een duurzame en efficiënte manier benut. Zo draag je niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar bespaar je ook nog eens op je energierekening. Neem contact met ons op om te zien welke mogelijkheden in batterij-opslag voor jouw bedrijf werken.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=a26c4030-2762-464f-bc14-6d281db18038&sort=date.desc