Congestie in het energienet: wat is het en hoe kunnen we het oplossen?

Nederland is een industrieland. Dat betekent dat we heel veel elektriciteit verbruiken. We hebben een heel netwerk van kabels en leidingen in en boven de grond, die ervoor zorgen dat we altijd elektriciteit hebben wanneer we die nodig hebben. Helaas kan dit netwerk wel eens overbelast raken.

Wat betekent congestie?

De duurzame energieproductie groeit snel in Nederland. Sneller dan het elektriciteitsnet bij kan houden. Er is niet genoeg transportcapaciteit meer voor de vraag en aanbod van elektriciteit. Zo ontstaat er congestie. Of ook wel een elektriciteits-file. Dit betekent dat er elektriciteit 'verloren gaat' omdat er een verminderde hoeveelheid elektriciteit door de kabels kan stromen. Het komt dan steeds vaker voor dat de elektriciteit verkocht wordt tegen een negatieve prijs. Zonde!

De gevolgen van congestie

Wanneer het netwerk overbelast raakt, kan dit leiden tot een storing of een totale black-out van het energienet. Dat is een situatie waarin het elektriciteitsnet helemaal uitvalt. Dit kan een gebied of zelfs een hele regio treffen.

Zolang er in een gebied sprake is van congestie, is de mogelijkheid om energie terug te leveren niet meer vanzelfsprekend. De zonnepanelen die op het dak van uw woning of uw bedrijf liggen draaien op volle toeren, maar de overcapaciteit gaat verloren. Dit gebeurt omdat het elektriciteitsnet niet in staat is om alle energie op te nemen die er aangeboden wordt. Als er een manier was om deze energie op te slaan, zodat die later weer gebruikt kan worden, zou dit een groot probleem oplossen… 

De oplossing tegen congestie

Onafhankelijk zijn van het net, piekbelasting en de wens voor een netverzwaring zijn zomaar wat argumenten om te investeren in een batterij voor de opslag van energie. Ook congestie is tegen te gaan door het aanschaffen van een Kiwatt Batterij. Deze batterij slaat uw zelf opgewekte zonne-energie op. Wanneer er sprake is van een piek in het stroomverbruik is het verstandig om de energie uit de batterij te gebruiken. Op deze manier kan er geen energie verloren gaan en kan er ook minder sprake zijn van een overbelaste elektriciteitsstroom. 

Maar ik kan toch gebruik maken van de salderingsregeling? 

Dat klopt! Deze regeling is momenteel nog van kracht, maar vanaf 2025 wil de regering deze afbouwen. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag u nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo tot in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kunt u helemaal niet meer salderen. U krijgt dan een kleine vergoeding voor elke kWh stroom die u aan het net levert.

Onvoorspelbare energieprijzen

De energieprijzen zijn bijzonder onvoorspelbaar te noemen deze dagen. Ook al daalt de prijs van gas en energie, de prijzen zijn nog altijd torenhoog als we deze vergelijken met vorig jaar. Een belangrijke oorzaak voor de stijgende energieprijzen is een tekort aan gas. De energieprijzen van energie zijn momenteel net zo veranderlijk als het weer.  Binnen enkele weken daalde en steeg de energie- en gasprijs bijvoorbeeld met honderden euro’s. Wilt u weten hoe u uw energieverbruik kunt reguleren, waardoor u minder last heeft van de fluctuerende energieprijzen? Lees onze tips. 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=bf0264c9-d28f-4861-9d90-f91a90ad2371&sort=date.desc