Overcapaciteit zonnestroom: 5 oorzaken

In de voortdurende verschuiving naar duurzame energiebronnen speelt zonne-energie een steeds prominentere rol. Zonnepanelen zijn niet alleen populair geworden bij huishoudens en bedrijven vanwege de milieuvoordelen en kostenbesparingen, maar dragen ook bij aan een grotere energieonafhankelijkheid. Echter, naarmate de populariteit van zonne-energie groeit, komen er ook nieuwe uitdagingen aan het licht. Een van deze uitdagingen is overcapaciteit zonnestroom.

 1. De groeiende populariteit van zonnepanelen
 2. Onvoorspelbaar weerpatroon
 3. Beperkte opslagmogelijkheden
 4. Technische beperkingen van het netwerk
 5. Ongecoördineerd energieopwekking 
   

In dit artikel belichten we de vijf belangrijkste oorzaken van overcapaciteit zonnestroom en hoe deze uitdagingen kunnen worden aangepakt.
 

 1. De groeiende populariteit van zonnepanelen 
  Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de zonne-energieproductie in veel gebieden. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is voor de verschuiving naar duurzame energiebronnen, kan het ook leiden tot momenten van netcongestie, waarbij de opwekking van zonnestroom de vraag naar elektriciteit overschrijdt. Vooral op zonnige dagen kan de productie van zonne-energie aanzienlijk zijn, wat resulteert in een overschot aan energie dat niet direct kan worden benut. Kiwatt biedt oplossingen zoals energieopslagsystemen om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik, waardoor de belasting van het netwerk wordt verminderd tijdens piekperioden.
   
 2. Onvoorspelbaar weerpatroon
  Zonne-energie is sterk afhankelijk van weersomstandigheden, zoals zonlicht en bewolking. Op dagen met helder weer kan de productie van zonne-energie pieken, terwijl op bewolkte dagen de productie juist  afneemt. Deze variabiliteit kan leiden tot onverwachte schommelingen in de opwekking van zonnestroom, waardoor er momenten ontstaan waarop er meer energie wordt geproduceerd dan nodig is.
   
 3. Beperkte opslagmogelijkheden
  De groeiende populariteit van zonnepanelen heeft geleid tot netcongestie, waarbij de opwekking van zonnestroom de vraag naar elektriciteit overschrijdt. Ondanks vooruitgang in batterijopslag technologieën blijft de opslagcapaciteit beperkt, wat uitdagingen oplevert bij het efficiënt opslaan van overtollige zonne-energie. Kiwatt biedt betrouwbare oplossingen voor energieopslag, waardoor gebruikers overtollige zonne-energie kunnen opslaan en benutten wanneer nodig. Met de Kiwatt Batterij kunnen gebruikers energie opslaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt, waardoor ze optimaal kunnen profiteren van hun zelf opgewekte zonnestroom en kosten kunnen besparen door minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
   
 4. Technische beperkingen van het netwerk
  Het elektriciteitsnetwerk heeft een maximale capaciteit waarmee het kan omgaan. Wanneer de opwekking van zonne-energie op bepaalde momenten deze capaciteit overschrijdt, kan het netwerk overbelast raken. Dit kan leiden tot problemen zoals spanningsfluctuaties en storingen, waardoor niet alleen de betrouwbaarheid van het netwerk afneemt, maar ook overcapaciteit ontstaat.
   
 5. Ongecoördineerde energieopwekking
  In sommige gevallen worden zonnepanelen op individuele basis geïnstalleerd zonder rekening te houden met de totale energiebehoefte van een gebied. Dit kan leiden tot een onevenwichtige verdeling van de opwekking van zonne-energie, waarbij sommige delen van het netwerk meer energie produceren dan andere. Deze ongecoördineerde opwekking kan bijdragen aan overcapaciteit en kan het lastig maken om de beschikbare zonne-energie efficiënt te benutten.
   

Bij Kiwatt bieden we oplossingen om overcapaciteit zonnestroom aan te pakken. Onze energieopslagsystemen stellen bedrijven in staat om overtollige zonnestroom op te slaan voor later gebruik, waardoor ze kunnen profiteren van lagere energiekosten, een dynamisch contract en een vermindering van de heffing overcapaciteit zonnestroom. Bovendien kunnen onze batterijen worden geïntegreerd met slimme energiemanagementsystemen, waardoor het energieverbruik kan worden geoptimaliseerd en de vraag naar elektriciteit beter kan worden afgestemd op de beschikbare capaciteit van het netwerk.

Wil je meer weten over hoe Kiwatt jou kan helpen bij het beheren van overcapaciteit zonnestroom? Neem contact met ons op voor meer informatie. Samen kunnen we werken aan een efficiënter gebruik van zonne-energie.


 

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=639a667c-4a84-4b39-a6d8-5e8a689a4756&sort=date.desc