Cable pooling: samen sterker met duurzame energie

In een wereld die steeds meer afhankelijk is van duurzame energie, staat de noodzaak van slimme energie-infrastructuur voorop. Een innovatieve oplossing die hieraan bijdraagt, is cable pooling. Dit systeem heeft voordelen voor de verdere verduurzaming van onze energievoorziening en helpt tegen de huidige netcongestieproblematiek. In dit artikel gaan we dieper in op cable pooling: wat het is, waarom het van belang is en hoe het werkt?

  1. Wat is cable pooling?
  2. Cable pooling: waarom en wanneer?
  3. De voordelen van cable pooling
  4. Wanneer wordt cable pooling toegepast?
  5. Uitdagingen en kansen
  6. Duurzaam energiebeheer: gebruikmaken van alle zonne-energie

Wat is cable pooling?

Cable pooling houdt in dat twee nabijgelegen duurzame energiebronnen dezelfde elektriciteitskabel delen om energie op te wekken en te leveren. Hoewel dit in principe mogelijk is met iedere duurzame energiebron, komt de combinatie tussen zonnepanelen en windturbines het meest voor. De reden hierachter is dat wind- en zonne-energie elkaar aanvullen. Wanneer het hard waait, schijnt de zon doorgaans minder en andersom. 

Cable pooling: waarom en wanneer?

Onze energie-infrastructuur is nog niet volledig afgestemd op de groeiende hoeveelheid duurzame energieprojecten in ons land. Op veel plaatsen zijn de elektriciteitskabels te dun om de piekopwekking van zonnepanelen en windturbines aan te kunnen. Netbeheerders zijn in hun zoektocht om overbelasting te voorkomen uitgekomen op een gedeelde kabel, oftewel cable pooling.

De voordelen van cable pooling

Nu we een duidelijk beeld hebben van wat cable pooling inhoudt en waarom het belangrijk is, laten we eens dieper ingaan op de voordelen die dit innovatieve systeem met zich meebrengt. Cable pooling biedt niet alleen bedrijven de kans om kosten te besparen, maar het heeft ook positieve gevolgen voor de energie-infrastructuur en het milieu. Cable pooling brengt de volgende voordelen met zich mee:

Voorkomen van nieuwe aansluitingen

Cable pooling voorkomt dat nieuwe, grotere aansluitingen moeten worden aangelegd. Dit is extra handig, omdat het aanleggen van nieuwe kabels een moeizaam en langdurig proces is. Het is inzetten van een Kiwatt Batterij is hiervoor een uitstekend alternatief.

Vermindering van netcongestie

Cable pooling vermindert congestie in het elektriciteitsnet, waardoor er meer ruimte komt voor duurzame energieprojecten. Daarnaast wordt hierdoor efficiënt gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur, wat naar schatting een extra vermogen van drie tot vier gigawatt aan het elektriciteitsnet toevoegt. Geen interesse in cable pooling? Plaats dan een energieopslagsysteem.

Stabiele energievoorziening

Omdat zon en wind elkaar afwisselen, ontstaat een stabielere energievoorziening.

Kostenbesparingen

Zowel ontwikkelaars als netbeheerders besparen op investeringen, omdat er geen extra onderstations en kabels hoeven te worden geplaatst

Wanneer wordt cable pooling toegepast?

Cable pooling biedt mogelijkheden bij de aanleg van nieuwe zonneparken naast bestaande windmolens of bij de ontwikkeling van zowel nieuwe zonne- als windprojecten op nabijgelegen locaties. Ontwikkeling van een geheel nieuwe combinatie is de eenvoudigste oplossing. Bij bestaande constructies is het belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel extra energie kan worden toegevoegd. Samenwerkingsovereenkomsten en afstemming met de lokale netbeheerder zijn belangrijke stappen bij het implementeren van cable pooling.

Uitdagingen en kansen

Hoewel cable pooling nieuwe mogelijkheden biedt voor duurzame energieprojecten en kostenbesparingen, brengt het ook uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging ligt in de samenwerking tussen de netbeheerder en de eigenaren van verschillende duurzame energie-installaties, die nauw moeten samenwerken om overbelasting van de aansluiting te voorkomen. Duidelijke afspraken en technische oplossingen zijn cruciaal voor het succes van cable pooling.

Duurzaam energiebeheer: gebruikmaken van alle zonne-energie

Als u op een slimme manier met groene energie wilt omgaan, overweeg dan om de onbenutte energie van uw zonnepanelen een nieuw doel te geven. Opslag in de Kiwatt Batterij maakt dit mogelijk, waardoor u zonne-energie uit uw batterij inzet wanneer u dit het meest nodig heeft. Hiermee bevordert u niet alleen uw duurzame energiegebruik, maar bespaart u ook op energiekosten. Met de Kiwatt Batterij gaat u bewuster met energie om en verkleint u ook nog eens uw ecologische voetafdruk. Onze Quick Scan helpt u om de juiste batterij-oplossing te kiezen. Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via ons contactformulier. Voor een persoonlijk gesprek naar de mogelijkheden, bent u van harte welkom op onze locatie in Ede. Samen maken we de weg vrij naar een duurzame energietoekomst.

Cable pooling biedt nieuwe kansen voor duurzame energieprojecten en draagt bij aan een efficiënter gebruik van ons elektriciteitsnet. Het is een veelbelovend concept dat de groeiende vraag naar groene energie ondersteunt en de druk op ons elektriciteitsnet kan verminderen. Hiermee levert het een positieve bijdrage aan de verdere verduurzaming van onze energievoorziening.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

kiw faqcircle

Via de live chat

info@kiwatt.nl

0318-280-000