Stel je voor dat je enkele uren of zelfs enkele dagen zou kunnen overbruggen zonder stroom van het net te moeten halen. Met een thuisaccu is het mogelijk. Maar de ene accu is de andere niet en je wilt natuurlijk een dure miskoop voorkomen. Waar moet je dus op letten als je een accu voor thuisopslag wilt aanschaffen?

Thuisaccu kopen: dit moet je weten

 • Capaciteit

  Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de accu. Dit is de hoeveelheid energie die de accu kan opslaan, meestal aangegeven in kWh.

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen nominale en bruikbare capaciteit. De nominale capaciteit is de totale hoeveelheid energie die de accu kan bevatten (vanaf 10 kWh bij onze Kiwatt Powerwall) en de bruikbare capaciteit is de capaciteit die daadwerkelijk kan worden gebruikt nadat rekening is gehouden met de ontladingsdiepte.

 • Ontladingsdiepte

  De ontladingsdiepte betreft de hoeveelheid energie die veilig kan worden gebruikt zonder dat de accu capaciteit verliest. De LFP-accu, die in onze Powerwall en Powerpack wordt gebruikt, kan veilig worden ontladen tot ongeveer 90 procent van zijn nominale capaciteit.

  Naast de LFP-accu wordt de NMC-accu (een combinatie van nikkel, mangaan en kobalt) toegepast in thuisaccu’s. Deze kan echter slechts tot ongeveer 80 à 85 procent worden ontladen. Dat maakt een LFP-accu tot een betere keuze als thuisbatterij dan een NMC-accu.

 • Vermogen

  Een ander aandachtspunt is het vermogen (in kilowatt) dat het systeem kan leveren. Oftewel: hoeveel apparaten kan je accu tegelijk van stroom voorzien en welke apparaten zijn dat? Apparaten hebben vaak twee verschillende vermogensklassen: een continue vermogen en een kortstondig piekvermogen. Sommige apparaten hebben bijvoorbeeld veel vermogen nodig om op te starten, maar werken daarna op een lager vermogen.

 • Efficiëntie

  Er gaat in de omvormer altijd wat energie verloren bij het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Gelukkig is dit conversieverlies bij een thuisaccu beperkt, vergeleken met andere energieopslagmethoden. Bij Kiwatt is het verlies slechts 3 procent.

 • Levensduur

  De verwachte levensduur van de accu (en de garantie daarop) kan worden uitgedrukt in cycli of jaren. De levensduur uitgedrukt in jaren is over het algemeen een schatting op basis van het verwachte typische gebruik van de accu. Deze kan met slim laden, zoals we bij Kiwatt toepassen, verlengd worden.

  Verder moet de levensduur het verwachte capaciteitsniveau aan het einde van de levensduur vermelden; voor lithiumbatterijen is dit gewoonlijk ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit. Een Powerpack van 40 kWh kan na 10 jaar dus nog steeds 32 kWh opslaan.

 • Aantal cycli

  Een thuisaccu gaat helaas niet onbeperkt mee. Na een bepaald aantal cycli (aantal keren opladen tot 100 procent) heeft hij het einde van zijn levensduur bereikt. Een LFP-accu kan doorgaans een paar duizend cycli meegaan. Dit houdt in dat je thuisaccu nog steeds 80 procent capaciteit over heeft na 10 jaar lang elke dag een cyclus doorlopen te hebben.

 • Omgevingstemperatuur

  Tot slot moet je erop letten in welke omgeving je de accu plaatst. In een zeer warme of juist zeer koude omgeving kan de accu slechter worden of uitvallen.

Sla met je thuisaccu je eigen energie op: duurzaam én slim!

Door met een thuisaccu je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten.

Thuisaccu met zonnepanelen

Een thuisaccu wordt vaak gecombineerd met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een toegankelijke manier om zelf (duurzame) energie op te wekken, maar op zonnige dagen wek je waarschijnlijk meer op dan je gebruikt. Met een accu kun je deze overtollige zonne-energie opslaan om later te gebruiken. Zo gaat er geen energie verloren.

Energie opslaan in thuisaccu

Vereist bij een thuisaccu: de hybride omvormer

 

Bij een accu voor zonnepanelen heb je een hybride omvormer nodig die de gelijkstroom (DC) omzet naar wisselstroom (AC). Deze werkt net iets anders dan een gewone omvormer. Een gewone omvormer stuurt de energie die je niet direct verbruikt terug naar het elektriciteitsnet. Maar een hybride omvormer kijkt of er nog ruimte is om deze stroom op te slaan in je accu. Pas als je accu vol is en je de stroom zelf niet gebruikt, gaat je overproductie naar het elektriciteitsnet.

Heb je nog geen hybride omvormer? Geen probleem. Bij Kiwatt kun je deze gemakkelijk bij je thuisaccu kopen.

Thuisaccu's van Kiwatt

Je wilt een thuisaccu kopen of ben oriënterend naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Lees meer over onze oplossingen:

Kiwatt Powerwall

Kiwatt Powerwall

 

De Kiwatt Powerwall is primair bedoeld voor particulieren. Deze thuisaccu heeft een capaciteit van 10 kWh, die desgewenst uitgebreid kan worden tot 140 kWh. De Powerwall is stof- en waterbestendig en kan dus veilig in een schuur of onder een afdak geplaatst worden. Met de gratis slimme app kun je voortdurend monitoren hoe je thuisaccu presteert.

De thuisaccu is verkrijgbaar in verschillende pakketten. Zo kun je ‘m los bestellen, met een hybride omvormer en/of met een hybride omvormer en zonnepanelen. De ideale oplossing voor zonnepanelen met accu.Naar de Powerwall

Kiwatt Powerpack

Kiwatt Powerpack

 

Voor bedrijven, melkveehouderijen of grote woningen (grootverbruikers) hebben we de Kiwatt Powerpack ontwikkeldDeze is verkrijgbaar vanaf 30 kWh en kan uitgebreid worden tot 800 kWh. Zo heb je de garantie dat je je opgewerkte energie kunt gebruiken wanneer jij dat wilt.Naar de Powerpack