Hoe effectief is peak shaving?

Heb je je ooit afgevraagd hoe energiebedrijven omgaan met de enorme pieken in de vraag naar elektriciteit tijdens drukke periodes? Dat is waar peak shaving om de hoek komt kijken. Het is een slimme strategie die wordt gebruikt om de belasting op het elektriciteitsnet tijdens die momenten van intense vraag te verminderen. Peak shaving draait allemaal om het afvlakken van de piekbelastingen die optreden wanneer iedereen thuis is en bedrijven op volle toeren draaien. In plaats van het elektriciteitsnet te overbelasten, worden energie-intensieve processen tijdens deze piekmomenten uitgesteld of verminderd. Maar hoe effectief is peak shaving nou eigenlijk precies?

  1. Batterij-opslag als peak shaving methode
  2. Effectiviteit van peak shaving
  3. Hoe laat je peak shaving voor je werken?

Batterij-opslag als peak shaving methode

Een van de meest gebruikte methoden voor peak shaving is het gebruik van energieopslagsystemen, zoals batterijen. Met deze duurzame methode worden tijdens periodes van lage vraag overtollige energie opgeslagen in de batterij, die vervolgens tijdens piekmomenten wordt ingezet om de belasting op het net te verminderen.

Met de Kiwatt Batterij kunnen zowel bedrijven als particulieren op een handige manier "pieken" in energieverbruik verminderen. Tijdens rustige periodes bewaart de batterij extra energie, die later wordt gebruikt wanneer het verbruik hoog is. Hierdoor help je de druk op het energienet te verminderen. Bovendien bespaar je geld doordat je eerder opgeslagen zonne-energie gebruikt. De Kiwatt Batterij is flexibel en betrouwbaar, wat het een waardevolle tool maakt voor bedrijven die streven naar duurzame en kostenefficiënte energie.

Daarnaast helpt de Kiwatt App gebruikers de Kiwatt Batterij nauwkeurig in te stellen en te beheren om optimaal gebruik te maken van zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen. De app regelt volledig automatisch het vrijgeven van energie tijdens piekuren of gunstige energieprijzen. Ook zorgt de app automatisch voor de verkoop van overtollige energie aan het net wanneer de tarieven hoog zijn, en voor de aankoop van energie wanneer de tarieven gunstig zijn.

Deze flexibele functionaliteit stelt bedrijven in staat om hun energiebehoeften nauwkeurig af te stemmen op de vraag en de marktomstandigheden. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om kosten te besparen, maar ook wordt het mogelijk om een actieve rol te spelen in het gebruik, de koop en verkoop van je zonne-energie. De naadloze integratie van de Kiwatt App met de Kiwatt Batterij maakt het tot een krachtige combinatie voor bedrijven die streven naar een slimme, duurzame en kostenefficiënte energievoorziening.

Doe de Quick Scan om te zien welke Kiwatt Batterij-oplossing voor jouw onderneming werkt. Of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Effectiviteit van peak shaving

Maar hoe effectief is peak shaving eigenlijk? Nou, het heeft bewezen behoorlijk succesvol te zijn in het verminderen van piekbelastingen en het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Door het implementeren van deze middelen kunnen energiebedrijven de operationele efficiëntie verbeteren, kosten besparen en de betrouwbaarheid van het netwerk vergroten. En daar heeft jouw bedrijf vervolgens weer veel profijt van. Heeft jouw bedrijf echt stroom nodig? Doordat anderen peak shaving hanteren wordt de overbelasting van het energienet geminimaliseerd, waardoor de kans op netcongestie ook verlaagd wordt.

Bovendien kan peak shaving ook gunstig zijn voor consumenten. Door de vraag tijdens piekmomenten te verminderen, kunnen energiebedrijven potentiële black-outs voorkomen en de algehele stabiliteit van het netwerk handhaven.

Hoe laat je peak shaving voor je werken?

Peak shaving is over het algemeen een effectieve methode om energieverbruik te beheren en de piekvraag te verminderen, vooral voor grote energieverbruikers zoals industriële installaties of bedrijven waarbij tijdens het productieproces veel of grote machines gebruikt worden. De effectiviteit ervan kan echter variëren en is afhankelijk van verschillende factoren:

Gebruikte technologie

De effectiviteit van peak shaving hangt af van de gebruikte technologie. Bijvoorbeeld, het gebruik van energieopslagsystemen (zoals, batterijopslagsystemen) of programma's voor vraagrespons.

Energiebeheerstrategie

De effectiviteit van peak shaving hangt ook af van de verfijning van de energiebeheerstrategie die wordt toegepast. Geautomatiseerde systemen die piekvraagperioden kunnen voorspellen, zoals de Kiwatt App, waardoor het energieverbruik daarop kan worden aangepast, zijn over het algemeen de meest effectieve manier van energiebeheer. Je weet namelijk precies wanneer peak shaving het meest efficiënt is en op welke momenten het mogelijk is om de benodigde energie af te nemen.

Dynamiek van de energiemarkt

De effectiviteit van peak shaving wordt ook beïnvloed door de dynamiek van de energiemarkt, zoals fluctuerende energieprijzen en de beloningen of boetes die worden berekend door energiebedrijven. Aan de hand van deze maatregelen wegen bedrijven af of de nadelen van het inzetten van peak shaving opwegen tegen de voordelen. Want enkel als voldoende grootverbruikers meedoen, heeft peak shaving het gewenste effect.

Investeringen en operationele kosten

De kosten-effectiviteit van peak shaving voor bedrijven, en daarmee dus ook de bereidheid om hieraan deel te nemen, hangt ook af van de initiële investering die nodig is voor het implementeren van peak shaving-oplossingen en de lopende operationele kosten.

Kortom, peak shaving is een effectieve strategie die niet alleen energiebedrijven helpt om de piekbelasting te beheren, maar ook voordelen biedt aan bedrijven en het elektriciteitsnet als geheel. De effectiviteit van peak shaving blijkt bewezen en blijft voorlopig noodzakelijk, totdat het energienet de grote vraag aankan. Het blijft een belangrijk onderdeel van het streven naar een betrouwbaardere energie-infrastructuur.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=b8a7ddbb-b142-4fc8-bc93-2da28625c18f&sort=date.desc