Slim omgaan met de pieken en dalen van het energieaanbod

Hoewel Nederland geen koploper is als het gaat om het percentage aangeboden groene energie, neemt het aantal duurzame initiatieven van particulieren en bedrijven steeds verder toe. Zonnepanelen maakten het voor sommige mensen zelfs mogelijk om energieneutraal te leven. Door de huidige pieken en dalen in het energienet in combinatie met de afnemende salderingsregeling en stijgende energieprijzen wordt dit steeds moeilijker. Tijd dus om slim om te gaan met de opgewekte elektriciteit door vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten.

Flexibel omgaan met energie

In de avonden, wanneer iedereen thuis is en de elektrische auto’s opgeladen worden, ontstaat er een flinke stijging in de energievraag. Deze energiepiek vraagt veel van ons energienet, terwijl op andere momenten, zoals ‘s nachts, de vraag een stuk lager ligt. Helemaal nul is de vraag echter nooit. In de avonduren draaien machines vaak gewoon door. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van wasmachines en andere energieslurpende apparatuur in huis. Kortom, dit vraagt om een flexibele omgang met energie.

Slim energieverbruik

Een oplossing voor dit probleem is het aangaan van een flexibel energiecontract dat zelfs per uur kan wisselen. Dit kan doordat de prijzen afgestemd worden op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasmarkt. De energieprijzen zijn ongeveer 24 uur vooraf bekend. Dit zorgt ervoor dat er op de rustige momenten voor een flink lager bedrag energie kan worden afgenomen. Met de huidige slimme technologie is hier prima op in te spelen. Slimme meters en handige apps kunnen zo worden ingesteld dat apparaten aangaan wanneer zich een dal voordoet in de elektriciteitsvraag. 

Soms kom je er echter niet onderuit om energie te verbruiken op een piekmoment. Zeker wanneer u een bedrijf heeft, bijvoorbeeld in de agrarische sector, zullen uw piekmomenten vaak niet samenlopen met het moment dat uw zonnepanelen het hoogste rendement opleveren. In dat geval biedt een batterij uitkomst. Met een Kiwatt Batterij is een flexibel energiecontract een uitkomst: u koopt energie in wanneer de prijs laag is en verkoopt de energie aan het net wanneer de prijs hoog is. 

Peak shaving

Deze slimme manier van elektriciteitsgebruik sluit goed aan bij de ‘peak-shaving’ trend, waarbij pieken voorkomen worden. Door wisselende tarieven per uur, wordt u gestimuleerd om juist op rustige momenten grote verbruikers aan te zetten. Zo voorkomt u dat u bijdraagt aan een energiepiek. Ook door het gebruik van uw Kiwatt Batterij neemt u niet deel aan het welbekende piekmoment in de energievraag. Goed voor het elektriciteitsnet en goed voor uw portemonnee.

Bent u benieuwd hoe de slimme oplossingen van Kiwatt uw energiepieken kunnen stabiliseren? Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Kiwatt Batterij Brochure

Heeft u een onderneming en bent u geinteresseerd in een Kiwatt Batterij? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Via de live chat

Lees ook deze artikelen eens

externalId=kiwatt-news-detail-1.1.3.3.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=699adbd5-9f2b-4c99-87be-aef7af03f84e&sort=date.desc