Netcongestie in Gelderland

In het hart van Gelderland is er een direct probleem met het elektriciteitsnetwerk. Zowel het krachtige hoogspanningsnet van TenneT als het netwerk van Liander kunnen nauwelijks nog elektriciteit verwerken. Dit heeft geleid tot een situatie waarin het netwerk verstopt zit waardoor Gelderland dus met een groot netcongestie probleem zit. TenneT heeft recentelijk aanzienlijke inspanningen geleverd om dit congestieprobleem aan te pakken en de beschikbare capaciteit eerlijker te verdelen. Dit doen ze door grondig onderzoek en aanpassingen aan het netwerk.

  1. De oorzaak van netcongestie
  2. Netcongestie: stilstaan is achteruitgaan
  3. Bedrijven staan on-hold
  4. Kiwatt biedt een oplossing op maat
  5. Gelderland in het (net)nieuws

De groene oorzaak van netcongestie

In de noodzakelijke omslag naar duurzame energie stappen bedrijven over van traditionele brandstoffen naar groene stroom. Huishoudens en bedrijven omarmen groene technologieën, zoals zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto's. Deze energie-evolutie brengt echter veel uitdagingen met zich mee. Vooral grootverbruikers moeten zich aanpassen.

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Netcongestie: stilstaan is achteruitgaan

In de noodzakelijke omslag naar duurzame energie stappen bedrijven over van traditionele brandstoffen naar groene stroom. Huishoudens en bedrijven omarmen groene technologieën, zoals zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto's. Deze energie-evolutie brengt echter veel uitdagingen met zich mee. Vooral grootverbruikers moeten zich aanpassen.

Bedrijven staan on-hold

In oktober 2023 is bekendgemaakt dat maar liefst 1500 bedrijven in Gelderland in de wachtrij staan voor een aansluiting. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om hun investeringsplannen uit te stellen. De boosdoener? Overbelasting van het elektriciteitsnet. Hoe lang deze bedrijven in de wacht staan, blijft nog onduidelijk, maar Netbeheer Nederland laat weten dat het afhangt van het specifieke gebied. Kiwatt staat klaar om innovatieve oplossingen te bieden voor dit netcongestieprobleem. 

“ Zonder ingrijpen heeft het serieuze gevolgen voor onze duurzame ambities en economie. Daarom nemen we nu nieuwe maatregelen die buiten de gebaande paden gaan, om de uitbreiding van het stroomnet te versnellen en meer ruimte te creëren.”

Kiwatt biedt een oplossing op maat

In de voortdurende uitdaging die netcongestie met zich meebrengt, vormt de Kiwatt Batterij een onmisbare schakel in het vinden van duurzame oplossingen. De capaciteit om overtollige opgewekte energie op te slaan en deze op strategische momenten te leveren, maakt de Kiwatt Batterij een waardevolle medestander in het verlichten van overbelaste elektriciteitsnetwerken.

Onze Kiwatt Batterij is onderdeel van ons integrale energiesysteem, door de optimalisatie van de stroomvoorziening. Deze geavanceerde technologie is ontworpen om piekbelastingen op te vangen en energie efficiënter over het netwerk te verdelen. Het resultaat is een verbeterde benutting van beschikbare capaciteit en een aanzienlijke vermindering van het risico op congestie.

Kiwatt zet zich actief in om de impact van netcongestie te verminderen en een veerkrachtige, duurzame energie-infrastructuur te bevorderen. Wil jij dit ook? Doe de Quick Scan, vraag een offerte aan of neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee, zodat de oplossing perfect aansluit op jouw situatie. 

Gelderland in het (net)nieuws

Transportcapaciteit Gelderland

In diverse agrarische regio's in Gelderland worden plannen gesmeed voor de opwekking van zowel wind- als zonne-energie. Daarnaast ondergaat de glastuinbouw in de Bommelerwaard en West-Betuwe een snelle ontwikkeling. Lees meer 

Gelderse bedrijven mogelijk nog tot 2029 op wachtlijst voor stroom

Bedrijven in Gelderland die momenteel geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet, zullen, zonder gepaste maatregelen, naar verwachting moeten wachten tot 2029 voordat ze aangesloten kunnen worden. Lees  meer.

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Gelderland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FGelderland
Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Gelderland?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Hoe kan batterijopslag helpen bij het verminderen van netcongestie?

Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Gelderland?

Netcongestie in Gelderland betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.