Netcongestie in

Noord-Holland

Netcongestie verwijst naar de situatie waarin het elektriciteitsnet overbelast raakt en niet in staat is om de toenemende vraag naar diensten en capaciteit te verwerken. In het geval van Noord-Holland, en met name de stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, heeft netcongestie verschillende uitdagingen met zich meegebracht.

  1. Netcongestie: stijgende problemen
  2. Ontwikkelingen bij het oplossen van netcongestie
  3. Noord-Holland in het (net)nieuws

Netcongestie: stijgende problemen

In de provincie Noord-Holland bevinden zich enkele van de dichtstbevolkte steden in Nederland, waaronder Amsterdam. Deze locaties trekken niet alleen veel inwoners aan, maar ook bedrijven, toeristen en digitale diensten. De populariteit van elektrisch rijden en de elektrificatie van de samenleving zijn de laatste jaren flink toegenomen. Dit heeft geleid tot een enorme vraag naar elektriciteit en mobiliteit. Daarnaast bevinden zich er ook grootverbruikers, zoals Schiphol. Als gevolg hiervan zijn de netwerken, zoals het elektriciteitsnet, onder druk komen te staan.

De netcongestie in Noord-Holland kan vervelende gevolgen hebben voor bedrijven en particulieren. Doordat de energielevering wordt gestremd, treden problemen als stroomuitval en verhoogde energiekosten op. Bedrijven die een verhoogde of vernieuwde aansluiting wensen af te nemen worden op een wachtlijst geplaatst, totdat de problemen op het energienet zijn opgelost. 

Al in midden 2021 waarschuwde TenneT dat de maximale capaciteit voor teruglevering in Friesland in zicht was.”

Ontwikkelingen bij het oplossen van netcongestie

Grote delen van Nederland kampen momenteel met variërende mate van krapte op het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak veroorzaakt door het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken en door de toenemende vraag van grote bedrijven. Batterijexploitanten maken het mogelijk om congestieproblemen op het elektriciteitsnet te verminderen. De toekomst van energiemanagement legt de nadruk op het gebruik van batterijen. Met de Quick Scan zie je in een oogopslag welke Kiwatt Batterij bij je past.

Dit zijn niet de enige positieve geluiden op de energiemarkt. Afgelopen jaar zijn er subsidies uitgekeerd om oplossingen voor het netcongestieprobleem te vinden. Via deze regeling stimuleert de provincie Noord-Holland activiteiten die systematisch de congestieproblematiek aanpakken. Ook wordt er geïnvesteerd in onderzoek naar de meest waarschijnlijke gebieden die verlichting kunnen bieden bij netcongestieproblematiek in Noord-Holland.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Noord-Holland in het (net)nieuws

Megaklus uitbreiding elektriciteitsnet Noord-Holland: 2000 km aan kabels de grond in.

Het Noordhollands Dagblad rapporteert dat er in september van afgelopen jaar een begin gemaakt is aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet om netcongestie in de drukst bezette gebieden te verlichten vanwege de aanhoudende capaciteitsproblemen.

Elektriciteitsnet is vol: Geen nieuwe windmolens, zonnedaken en zonneweides meer

Grote delen van Noord-Holland Noord zitten momenteel op piekcapaciteit op het elektriciteitsnet als het gaat om het terugleveren van elektriciteit door zonnedaken, zonneweiden en windmolens. Nieuwe initiatieven en producenten worden voorlopig op de wachtlijst geplaatst. Het terugleveren op piekmomenten zorgt voor ernstige netcongestie. Lees hier het artikel van het Noordhollands Dagblad.

 

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Friesland.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FNoord-Holland
Wat is netcongestie in Noord-Holland?

Netcongestie in Noord-Holland verwijst naar de overbelasting van het elektriciteitsnet door de toegenomen vraag naar en het aanbod van elektriciteit, vooral in drukbevolkte steden zoals Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. Dit kan leiden tot stroomuitval en hogere energiekosten.

Welke gevolgen heeft netcongestie voor mijn bedrijf in Noord-Holland?

Door netcongestie kun je te maken krijgen met onderbrekingen in de energielevering, wat de continuïteit van je bedrijf verstoort. Ook kunnen de energiekosten stijgen en kun je op een wachtlijst terechtkomen voor een nieuwe of zwaardere aansluiting.

Hoe kan ik netcongestie in Noord-Holland vermijden?

Je kunt netcongestie vermijden door te investeren in een energieopslagsysteem zoals de Kiwatt Batterij. Hiermee sla je overtollige energie op en gebruik je deze tijdens piekuren, wat de druk op het net vermindert.

Zijn er specifieke maatregelen tegen netcongestie in mijn provincie?

Elke provincie, waaronder Noord-Holland, neemt unieke maatregelen om netcongestie aan te pakken. Klik op jouw provincie op onze landkaart om meer te weten te komen over de specifieke initiatieven en oplossingen.

Hoe helpt een Energy Management System bij netcongestie?

Een EMS helpt bij het optimaliseren van energiegebruik door vraag en aanbod efficiënt te beheren, waardoor de impact van netcongestie op je bedrijf wordt verminderd.