Netcongestie in Utrecht

De laatste jaren nemen de problemen rondom het elektriciteitsnetwerk in de provincie Utrecht toe. De vraag naar elektriciteit groeit sneller dan de beschikbare netcapaciteit. Dit heeft tot gevolg dat het verkrijgen van een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, of het nu voor bedrijven, woonwijken of laadpleinen is, de komende jaren niet langer vanzelfsprekend is. Naar verwachting zit het elektriciteitsnet tot 2030 vol. 

  1. Energie-innovatie in Utrecht
  2. Ontwikkelingen bij het oplossen van netcongestie
  3. Utrecht in het (net)nieuws

Energie-innovatie in Utrecht

Nieuwe grootverbruikers ondervinden momenteel beperkingen bij het verkrijgen van transportcapaciteit, terwijl bestaande grootverbruikers hun capaciteit niet kunnen uitbreiden. Dit komt doordat zij op een wachtlijst zijn geplaatst, die veroorzaakt wordt door netcongestie. En die wachtlijst veroorzaakt vertragingen in verschillende belangrijke ontwikkelingen, zoals grootschalige woningbouwprojecten, bedrijventerreinen en zelfs de voortgang van de regionale energietransitie.

De traditionele verantwoordelijkheid voor het bouwen en beheren van energie-infrastructuur ligt voornamelijk bij de netbeheerders, dat is een feit. Maar laten we eens kijken naar de realiteit van vandaag: de energietransitie is in volle gang en vraagt om meer dan alleen centrale systemen. Daarvoor is een samenwerking opgestart tussen de provincie Utrecht en nationale netbeheerder TenneT, regionale netbeheerder Stedin, de U16-regio, de Amersfoort-regio, Foodvalley en de gemeenten Utrecht en Amersfoort. Het doel van deze samenwerking is om de capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnetwerk aan te pakken, wat zowel uitbreiding als versterking vereist. 

Gevolgen van netcongestie

Onderbrekingen in de energielevering verstoren de bedrijfscontinuïteit.

Beperkte beschikbaarheid

In extreme gevallen is energie tijdelijk minder toegankelijk.

Verhoogde kosten

Leveranciers rekenen hogere tarieven door vanwege extra congestiekosten.

Daling energiekwaliteit

Fluctuaties in voltage en frequentie kunnen apparaten beschadigen.

Deze gevolgen onderstrepen het belang van onze batterijsystemen. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Start de quick scan direct.

Onze oplossingen

Congestie per provincie

In elke provincie van Nederland — van Groningen tot Limburg, en van Noord-Holland tot Zeeland — speelt netwerkcongestie in het energienet een unieke rol. Afhankelijk van de lokale infrastructuur en de balans tussen vraag en aanbod variëren de uitdagingen en oplossingen aanzienlijk. Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland; elke regio heeft zijn eigen kenmerken en vraagt om maatwerk in benadering. Door op jouw provincie te klikken, ontdek je specifieke informatie over de impact van congestie in jouw omgeving en de maatregelen die worden genomen om deze problemen aan te pakken.

Kiwatt-landkaart-totaal-mobKiwatt-landkaart-Drenthe-mobKiwatt-landkaart-Flevoland-mobKiwatt-landkaart-Groningen-mobKIW_landkaart_Gelderland_mobKiwatt-landkaart-overijssel-mobKiwatt-landkaart-Utrecht-mobKiwatt-landkaart-Noord-Brabant-mobKiwatt-landkaart-Limburg-mobKiwatt-landkaart-Zeeland-mobKiwatt-landkaart-Friesland-mobKiwatt-landkaart-Zuid-Holland-mobKiwatt-landkaart-Noord-Holland-mob

Ontwikkelingen bij het oplossen van netcongestie

De Energy Board staat voor een uitdaging, net als grote delen van Nederland. Veel gebieden hebben nu last van elektriciteitsnetkrapte. Dit komt vaak door teruglevering van stroom door zonne- en windparken en een groeiende energievraag van grote bedrijven. Batterijexploitanten bieden een veelbelovende oplossing voor congestieproblemen op het elektriciteitsnet. De toekomst van energiemanagement benadrukt het belang van batterijen.

Zelf al actie ondernemen? Ontdek met onze quick scan welke Kiwatt Batterij bij jou past en draag bij aan een slimmer en flexibeler elektriciteitsnetwerk. Om de energietransitie in de provincie Utrecht te versnellen, zijn diverse subsidie- en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Je kan hier meer details over vinden op deze specifieke pagina.

Utrecht in het (net)nieuws

Utrecht brengt oplossingen voor netcongestie in kaart

De provincie heeft vijf sectoren laten analyseren om te bepalen welke oplossingen ervoor zorgen dat zonnepanelen op daken rendabel blijven, zelfs in geval van netcongestie. Lees meer. 

Grenzen Utrechts elektriciteitsnetwerk nu écht in zicht waarschuwt gemeente

Al langer is duidelijk dat het dringen is op het elektriciteitsnetwerk in Utrecht. Nieuwe scholen, kantoren en appartementencomplexen komen bij Stedin al op een wachtlijst te staan. Dat levert niet alleen problemen op voor bedrijven, maar raakt iedereen. Lees meer. 

Batterij Experience Center

Ontdek de energieoplossing voor jouw bedrijf met een bezoek aan ons Kiwatt Experience Center. Hier kun je persoonlijk kennismaken met onze gespecialiseerde installateurs, die klaarstaan om een oplossing te bieden die specifiek is afgestemd op jouw situatie met netcongestie. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om direct al je vragen te stellen en de kracht van de Kiwatt Batterij zelf te ervaren.

Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een efficiënter energiebeheer en een lagere energierekening. Ons team van experts zal je door het hele proces leiden, van analyse tot installatie, om te zorgen dat je de meest effectieve oplossing krijgt voor jouw energiebehoeften. Bezoek ons in het Kiwatt Experience Center en ervaar hoe we samen jouw energieproblemen kunnen oplossen en je bedrijf toekomstbestendig kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over netcongestie in de provincie Utrecht.

filter%5Bactive%5D=1&filter%5Bsub_category%5D%5B%5D=%2FNetcongestie%2FUtrecht
Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor nieuwe projecten in Utrecht?

Door netcongestie kunnen nieuwe projecten en uitbreidingen vertraging oplopen of zelfs geen doorgang vinden omdat er niet genoeg capaciteit is om ze aan te sluiten op het net.

Hoe kan batterijopslag helpen bij het verminderen van netcongestie?

Door gebruik te maken van batterijopslag, zoals de Kiwatt Batterij, kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken wanneer de vraag hoger is. Dit vermindert de belasting op het net tijdens piekuren en helpt bij het stabiliseren van het netwerk.

Wat is netcongestie en waarom is het een probleem in Utrecht?

Netcongestie in Utrecht betekent dat het elektriciteitsnetwerk de groeiende vraag naar elektriciteit niet kan bijhouden, wat vooral impact heeft op bedrijven en nieuwe huishoudens. Dit kan leiden tot beperkingen in de energievoorziening en -teruglevering.

Wat betekent flexibel vermogen voor mijn bedrijf?

Flexibel vermogen houdt in dat je als bedrijf tijdelijk extra capaciteit kunt bieden of gebruiken, afhankelijk van de behoefte. Dit helpt om pieken en dalen in het energiegebruik te managen, wat bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.